Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Політолог не бачить порушень у відставці Каспрука


Микола Гуйтор вважає також, що суд не поновить екс-мера на посаді 
26 липня 29 депутатів Чернівецької міської ради достроково припинили повноваження міського голови Олексія Каспрука за бездіяльність.
 
Кандидат політичних наук Микола Гуйтор у своїй колонці на сайті видання «Шпальта» пише про законність ухвалення такого рішення.
У соцмережах багато людей пишуть, що дострокове припинення повноважень Олексія Каспрука незаконне. Особисто я нічого незаконного не бачу. Є норма закону, яка дозволяє оголосити недовіру чи міському голові, чи голові районної, обласної державних адміністрацій відповідною радою і цю норму використали. Як її використали – це вже інше питання. Як на мене, є дві сторони цієї ситуації: юридична та морально-етична. Жодних юридичних порушень я не бачу. Своєю чергою, морально-етичну сторону не мені оцінювати, а громадськості. Так, за Олексія Каспрука віддали свої голоси тисячі чернівчан, а зняли з посади 29 депутатів. Але, з іншого боку, закон дає депутатам таку можливість і вони нею скористались.
Де насправді корінь цієї ситуації? Проблема в тому, що тоді ще чинний міський голова чомусь не спромігся сформувати свою більшість у міськраді. Якщо обрали мера, який керує містом, то він, як розумний політик, повинен мислити перспективно. Він має усвідомлювати, що політика – це постійне протистояння інтересів. Тому Олексій Каспрук повинен був спрогнозувати можливості непорозумінь та конфліктів в міській раді, а також вирішити два основних завдання. Перше – як господарник дбати про добробут міста і чернівчан, а друге – як політик формувати свою більшість в сесійній залі міськради. На жаль, він не впорався, чому – потрібно питати в Олексія Павловича. Через те, що мер не сформував свою більшість, його опонентам вдалося набрати критичну масу голосів, необхідну для того, щоб висловити міському голові недовіру. Методи набору цієї кількості голосів можуть бути різними – десь є, можливо, тиск, шантаж, обіцянки. Але загалом це продемонструвало, що міський голова не мав більшості в міськраді, тобто як політик він не спрогнозував такий варіант і, відповідно, отримав відставку.

Сценарій дострокового припинення повноважень був абсолютно прогнозованим одразу після закінчення виборчої кампанії. Тому що в міську раду пройшли цікаві та впливові люди, які почали формувати свою команду, аби здійснювати вплив на процеси, що відбуваються в місті.

Варто усвідомлювати, що депутати, які голосували за відставку Олексія Каспрука, теж, мабуть, мислили перспективно. Тобто за голосування вони отримають якісь бонуси – у вигляді посад чи інших преференцій. Люди не завжди просто тиснуть на кнопку «за» або «проти», вони можуть робити це із якихось соціально-економічних мотивів.

Щодо подальшої стратегії дій сторін, то Олексій Каспрук вже заявив, що буде подавати до суду, адже має повне право на це, а також займатиметься громадською діяльністю. Це абсолютно нормальне явище. Водночас, як діятиме його опонент Василь Продан, покаже час. У цей процес включено багато суб’єктів. Люди, які постійно звучать в ефірі телеканалів та радіостанцій, не завжди є основними рушіями подій, що відбуваються в місті. Мабуть, є особи, чиї прізвища не озвучують, але вони впливають на політичні процеси.

Куди рухатиметься місто після відставки мера – буде залежати від групи людей, які в результаті подій 26 липня отримали владу, від їхніх моральних якостей. Відверто кажучи, якщо вони захочуть, то будуть і «шкурняки», і «передерибан землі» (як ці речі називають в соцмережах). Якщо ж вони візьмуть за мету діяти на благо міста та його жителів, то діятимуть відповідно: будуть ремонтувати дороги, покращувати умови проживання в Чернівцях. Тобто все буде залежати від того, чого прагнули ці люди, які розпочали процес дострокового припинення повноважень мера і реалізували його. Не виключаю, що вони показово щось робитимуть в місті, щоб продемонструвати, що кращі за попередників. Якщо ці люди мислять перспективно, як майбутні політики не тільки рівня Чернівців, а й загальноукраїнського рівня, то вони можуть почати працювати на покращення міської інфраструктури.

У мене немає базової юридичної освіти, але, якщо була використана норма закону щодо припинення повноважень міського голови і була наявна необхідна кількість голосів депутатів, то відверто сумніваюсь, що суд поновить Олексія Каспрука на посаді мера. Водночас говорити про шанси Василя Продана і Олексія Каспрука перемогти на позачергових виборах міського голови можна буде лише, побачивши результати соціологічних досліджень. Єдине можу сказати впевнено – більші шанси будуть у того, хто почне яскраву виборчу кампанію, хто краще повпливає на виборця, переконливіше пообіцяє щось, хто вкаже, що він зможе реалізувати та яким чином.
 

скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

13:23
Долар зріс до 40 гривень: обмінники оновили курси валют
13:04
Правоохоронці не виявили небезпечних предметів на території двох адмінбудівель у Чернівцях
13:03
У Чернівцях внаслідок негоди біля дитсадка впало дерево
12:47
У Чернівцях перевіряють повідомлення про замінування двох адмінбудівель
12:22
На Буковині з поліцейськими-новобранцями працюють психологи
12:01
У Сторожинці водійка збила на смерть 18-річного хлопця
11:24
В управлінні освіти прокоментували позов до суду директорки скандальної чернівецької гімназії №5
ВІДЕО
11:02
Серед українських біженців у Румунії помітили російських шпигунів
10:46
У Чернівцях на вулиці Бандери зменшують ширину пішохідного переходу
ФОТО
10:38
На Буковині у школах, де навчалися загиблі герої, встановлюють меморіальні дошки
ФОТО
10:22
Буковинці можуть безкоштовно зробити комп’ютерну томографію у п’яти медзакладах
10:01
Кого в Україні можуть мобілізувати до 25 років
09:42
На Буковині за добу згоріли дві автівки
09:00
Синоптики розповіли, якою буде погода на Буковині у пʼятницю
08:25
На Буковині віддадуть останню шану двом полеглим Героям
22:04
Захищав свободу України: буковинці прощаються з полеглим Героєм
ВІДЕО
21:37
На Буковині за минулу добу вогнеборці ліквідували 2 пожежі
ВІДЕО
21:10
Смертельна аварія на Буковині: легковик «влетів» у вантажівку
ВІДЕО
20:25
Нова домівка для ВПО: у Чернівцях завершили реконструкцію гуртожитку
ВІДЕО
20:14
У Чернівцях відбудеться прем’єра вистави «Казки на поді» українською та румунською мовами
ВІДЕО
19:55
Гроші на ЗСУ: блогер з Чернівців Лебіга та співачка Дорофєєва зібрали 5,4 млн грн під час стріму
18:49
Захисник з Буковини отримав «Сталевий хрест» від Головнокомандувача ЗСУ
17:33
"Чернівціобленерго" просить зменшити споживання електрики: в енергосистемі виник дефіцит
17:15
Загарбав собі сто тисяч гривень: на Буковині судитимуть директора держпідприємства
16:33
Кілька вулиць у Чернівцях завтра весь день будуть без води
16:05
Гора Піп Іван вкрита кучугурами квітневого снігу
ФОТО
15:50
"Можете написати слава Росії": у Тернополі бібліотека відмовилася видати книжку дитині-переселенцю
15:34
У суботу на Буковині прогнозують сильні заморозки
15:28
Завтра у Чернівцях та області очікується поривчастий вітер
14:27
У Хотині відкрили сучасний Центр надання соціальних послуг
14:15
Перша група захисників відправилася до Берліна на інноваційне протезування за домовленістю Кличка
ФОТО
14:01
У Чернівцях за підтримки ЄС та НЕФКО відремонтували гуртожиток для переселенців та поліклініку
ФОТО
13:36
Головною ціллю ворога під час нічної атаки був Івано-Франківськ
13:06
У Чернівцях директорка скандальної гімназії №5 оскаржуватиме в суді наказ про догану
12:47
У Чернівцях на місяць обмежили рух по вулицях Горіхівській та Вашківській
Усі новини