Мак для куті треба ретельно вимішувати поки він не побіліє
Святий Вечір – одне з найурочистіших
християнських свят, яке відзначають ввечері напередодні Різдва. Зі Святвечором пов'язаний
обряд приготування першої куті. 6 січня християни дотримуються посту, моляться,
а коли на небі з'явиться перша зірка, сідають усією родиною до багатого столу,
де головною стравою є кутя.
1plus1.ua пропонує кілька рецептів надсмачної
куті.
Як приготувати кутю з пшениці:
2. Зварену пшеницю краще ще раз промити кип'яченою водою.
3. Висипати мак у макітру, додати цукор. Перетовкти. Висипати суміш у миску.
Мак для куті треба ретельно вимішувати поки він не побіліє. Як кажуть у народі, робити це треба лише за годинниковою стрілкою.
4. Перетерти в макітрі горіхи. Додати до маку.
5. Порізати чорнослив і курагу. Додати до суміші.
6. Додати варену пшеницю та мед. Перемішати.
Мед та горіхи кладуть у кутю, щоб страва була
багата, а весь рік – солодким. Якщо страва вийшла густа, додайте узвар або
кип'ячену воду.
Кутя з халвою
Інгредієнти:- Рис – 1 скл.;
- Родзинки – 100 г;
- Горіхи (волоські, мигдаль, кеш'ю або будь-які інші) – 100 г;
- Мак – 100 г;
- Цукор, кориця, мед.
Як приготувати кутю з халвою:
- Промити рис, залити його водою і варити до готовності.
- Опісля відкинути його на друшляк і промити холодною кип'яченою водою.
- Попередньо замочені родзинки змішати з подрібненими горіхами, цукром і корицею. Додати цю суміш до рису і полити медом або цукровим сиропом.
За бажанням, до страви можна додати ягоди,
цукати.
Кутя з булгура
Інгредієнти (на 4 порції):- Булгур – 250-300 г;
- Сушена журавлина – 50 г;
- Сік одного лайма
- Мак – 50 г;
- Родзинки – 30 г;
- Волоський горіх – 50 г;
- Мед – 1 ст. л.
Як приготувати кутю з булгура:
- Варити булгур до готовності (хвилин 15). Відкинути на друшляк і промити холодною водою.
- Мак запарити окропом, дати йому набрякнути 30 хв., процідити через сито і перетерти в ступі або чаші блендера.
- У невеликій мисці змішати всі інгредієнти, присмачити медом і соком лайма. Дати страві відпочити мінімум 30 хв.