Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Шахіста Олександра Новиченка не пустили у півфінал чемпіонату області


У буковинських шахах виник конфлікт

26 березня розпочався відбірний етап чемпіонату Чернівецької області.  Учасники змагань змагається за вихід у фінал, де визначатиметься цьогорічний шаховий король Буковини. Серед претендентів на проходження до наступного етапу змагань немає 48-річного шахіста Олександра Новиченка.  Олександр не захворів чи відмовився взяти участь у змаганнях, його просто не пустили за шахову дошку. Шахістові згадали минулорічний конфлікт  із людиною, яка немає нічого спільного з організацією обласного чемпіонату , а згодом позбавили права  грати у змаганнях. Зараз важко пригадати те, чи був подібний прецедент в історії буковинських шахів, однак дискваліфікація представника інтелектуального виду спорту – подія неординарна.

 

Прокоментувати свою дискваліфікацію ми попросили буковинського шахіста Олександра Новиченка. «У мене виник конфлікт із головою ЧМСО «Федерація шахів" Олександром Казимирчуком. Це сталося тоді, коли напередодні виборів проводився чемпіонат Чернівців. Не виключаю, що тоді пан Казимирчук прагнув зробити собі дешевий піар, тому і спровокував цей конфлікт. Під того, як Олександр Казимирчук зіграв унічию одним зі своїх суперників, ми із колегами - шахістами знайшли варіант перемоги одного зі спортсменів над керманичем міської федерації. Це, напевно, пану Казимирчуку не сподобалося, тому він застосував щодо мене фізичну силу. Тоді конфлікт вдалося залагодити, однак наступного дня він розгорівся з новою силою. За моєї відсутності шаховий голова негативно висловлювався про мене . Звісно, що мовчати я не міг. Я ж не хлопчик… Мені вже виповнилося 48 років. Можна припустити, що Олександр Казимирчук намагався спровокувати мене на бійку, однак йому зробити цього не вдалося. Цікаво, що мені пропонували написати т.зв. «лист – вибачення» на адресу пана Казимирчука. Я цього не робитиму, бо вважаю: мені немає за що вибачатися.


Я і гадки не мав , що минулорічний конфлікт «посприяє» тому, що не мені не вдасться зіграти у півфінальній частини обласного чемпіонату. 26 березня я прийшов у шаховий клуб «Біла тура», зареєструвався для участі у змаганнях третім чи четвертим, заплатив внесок… Згодом виявляється, що є рішення… міської федерації шахів щодо моєї дискваліфікації на один рік. Мене про це рішення ніхто не повідомив. Тим більше, що це рішення ніхто так і не оприлюднив. Хоча конфлікт із Казимирчуком у мене виник ще минулого року…


Зрозуміло, що я не міг припустити, що не зможу зіграти у чемпіонату області. Цьогоріч я встиг взяти участь у інших змаганнях. Зокрема, виступав на представницькому турнірі «Шахова весна у Мамаївцях»…

А ось остаточне рішення щодо моєї відсутності у півфінальній частині чемпіонату приймав вже голова обласної федерації шахів Матвій Куцак. Матвій Іванович і компанія чомусь вирішили, що я не маю права грати в обласних змаганнях. На яких підставах вони це зробити ? Через те, що у мене був конфлікт з головою… міської федерації ? Про цей конфлікт до 26 березня вже ніхто і не згадував… А тут інформація щодо конфлікту раптом, так би мовити, «винирнула»… Я розумію, що мені було би важко потрапити до фінальної частини, однак це не найголовніше. Мене позбавили шахового свята, на яке я з нетерпінням чекав. Вважаю, що ми маємо справу з порушенням Регламенту змагань. Прикро, що у буковинських шахах трапляються такі випадки. Я звертатимуся до керівників буковинського спорту, бо вважаю, що порушено мої громадянські права», - зазначив Олександр Новиченко.

 

Кращі шахісти буковинського краю підтримали Олександра Новиченка. Майстер спорту України Михайло Ярмистий зазначив: «Таке враження, що ми повернулися у 1937 рік… Хтось щось написав на людину, а вона від цього страждає. Чемпіонат області – це свято буковинських шахів. А люди, які займають керівні посади в обласних і міських шахах, перетворили свято у цирк. Олександр Новиченко не входить до еліти буковинських шахів, однак мав непогані шанси гідно виступити  у півфіналі. Переконаний, що дискваліфікація Новиченка – це порушення Регламенту змагань. А те, щодо десь там щось написали… Можна написати все, однак потрібна існувати об’єктивність. На мою думку, керманич буковинських шахів Матвій Куцак повинен приймати об’єктивні рішення на користь спортсменів. Він, на жаль, цього не зробив. Тому чемпіонат області отримав скандальний присмак. Від цього, на жаль, вже нікуди не дінешся», - зауважив чинний чемпіон Чернівецької області.  


Буковинські шахісти (серед них – Михайло Ярмистий, Володимир Виноградник, Георгій Мінтенко, Сергій Гапляк, Валерій Кордубан, Юрій Малек та інші) написали листа, у якому висловили протест щодо порушення Регламенту обласного чемпіонату та недопущення до змагань Олександра Новиченка. Тож продовження буде.

Завжди прикро тоді, коли у спортивному світі нашого краю виникають конфлікти, однак, думається, що «справа Новиченка» дасть новий поштовх розвиткові буковинських шахів.

 

Звісно, що хотілося би почути пояснення з боку тих людей, які підписували рішення щодо дискваліфікації Олександра Новиченка. Рішення, якого не бачили ані Олександр, ані інші шахісти Буковини. 

 

Шахіста Олександра Новиченка не пустили у півфінал чемпіонату області

Шахіста Олександра Новиченка не пустили у півфінал чемпіонату області


 

скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

13:03
У Чернівцях громадський транспорт на Великдень почне курсувати з 5:00
12:02
У Чернівцях на площі біля ратуші облаштували Великодню інсталяцію
11:30
Буковина прощається з Героєм, який загинув на війні з росіянами
11:25
Стрілянина біля будівлі ТЦК у Виноградові: роми протестували проти мобілізації односельця
11:00
За добу інтернет-шахраї ошукали пʼятьох буковинців на 88 тисяч гривень
10:01
Сьогодні в Чернівцях почнуть освячувати кошики: розклад Великодніх богослужінь
09:47
Синоптики розповіли, якою буде погода на Буковині у суботу
00:02
Контрабанда постільної білизни: в Україну намагались незаконно ввезти товар на майже 5 мільйонів
ВІДЕО
23:10
Винесли чоловіка з палаючого будинку: рятувальники ліквідували декілька пожеж
ВІДЕО
22:39
У Чернівцях та області вчетверте за день оголосили відбій повітряної тривоги
22:10
Намагалась підкупити прикордонника: українка планувала вивезти свого співмешканця до ЄС
ВІДЕО
21:45
У Чернівецькій області знову оголосили повітряну тривогу
21:41
Відсвяткували свій перший ювілей: ліцею Соломон 10 років
ВІДЕО
20:08
У Чернівцях патрульні оштрафували водія маршрутки №5 за порушення ПДР
19:11
У Чернівцях та області вдруге за день оголосили відбій повітряної тривоги
19:05
Чернівчан запрошують на безоплатний тренінг з ораторського мистецтва від журналістки та ведучої Марини Скінтей
18:39
У Чернівецькій області вдруге за день оголосили повітряну тривогу
18:03
У Чернівцях загубився 88-річний чоловік: патрульні допомогли йому дістатися дому
17:43
Рятувальники витягли чоловіка з вогню: у Чернівцях горіла квартира багатоповерхівки
17:21
На Буковині оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки
17:01
У селі Ропча поліцейські затримали донеччанина з наркотиками в кишенях
16:38
Синоптики повідомили, якою буде погода на Буковині у суботу
16:19
В селі Вербівці через коротке замкнення сталася пожежа в літній кухні
16:04
На Буковині біля кордону затримали чотирьох втікачів від мобілізації та їхніх провідників
15:39
Кельменецька багатопрофільна лікарня отримала допомогу від благодійників
15:34
У Чернівцях та області оголосили відбій повітряної тривоги
15:20
За добу інтернет-шахраї видурили в трьох буковинок понад 140 тисяч гривень
15:08
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу
15:03
У начальника Чернівецької ОВА зʼявився новий заступник
14:40
Поліцейські радять Буковинцям подбати про безпеку під час Великодніх богослужінь
14:28
В селі Бобівці ледь не згорів вщент житловий будинок
14:07
У Чернівцях чоловік напав на поліцейського з ножицями та поранив його
13:42
На Буковині затримали чоловіка, який підробив три свідоцтва про народження дітей, щоб втекти з України
13:28
У Чернівцях горіла багатоповерхівка, у вогні ледь не загинув чоловік
13:00
PornHub офіційно платитиме податки в Україні
Усі новини