Фото: zdorovie.com
Щоб наситити ним організм,
достатньо бути на сонці лише 45 хвилин на деньНаукові дослідження, пов’язані з впливом вітаміну D на здоров’я та тривалість життя
людей, торік проводили у Чернівецькій області працівники Інституту геронтології
України та Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії. Їх
результати вони оприлюднили під час міжнародної наукової конференції, що
відбулася минулого тижня у Чернівцях.
Під час досліджень, які проводили не тільки на Буковині, а й у
Івано-Франківській області, найвищим вміст вітаміну D у крові вчені виявили у
мешканців високогірного Верховинського району. У жителів Вижниччини, яка,
порівняно з сусідами із Верховини, далі від сонця, він був помітно нижчим, а мешканці
Кіцманського району взагалі відчували його гострий дефіцит.
За його інформацією, дефіцит вітаміну D мають 80-100% буковинців (вищим
він є у людей старших вікових груп та у тих, хто більшість часу проводить у
закритих приміщеннях). Дефіцит зумовлює як брак сонячних днів протягом року,
так і незбалансоване харчування.
Крім сонця, вітамін D можна отримати з продуктами харчування. Багаті на нього риб’ячий жир, морська риба, яйця, теляча печінка, вершкове масло, вівсянка тощо.