Можливого пошкодження зазнали вишня, черешня, слива, персик, абрикос
Протягом 17-18
квітня спостерігались заморозки на поверхні, але їх інтенсивність не досягла
небезпечного значення, оскільки більшість сільськогосподарських культур, які
були посіяні ще не зійшли, а ярий ячмінь, що знаходиться у фазі утворення
вузлових коренів, пошкоджується за температури нижче мінус 7-9°C.
Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку обласної
державної адміністрації Олександр Варжевський.
З 19 по 22 квітня
по області спостерігались зниження мінімальної температури на поверхні ґрунту і
в повітрі до 0-3°C, в горах до мінус 6°C та опади у вигляді дощу з переходом у
мокрий сніг, в горах – сніг. Таке зниження температури не завдало шкоди озимим
культурам.
Також
короткочасні заморозки до мінус 3-4°C у фазі сходів витримують соняшник (у фазі
утворення листка – до 6°C морозу), цукрові буряки, горох та соя (у фазу трьох
справжніх листків вона є критичною і може призвести до загибелі сої).
Для плодових
культур небезпечною є мінімальна температура повітря мінус 3-4°C, при яких вже
відчутне пошкодження і навіть можлива їх загибель. Крім того, ступінь
пошкодження плодових залежить від фази їх розвитку та сорту. Наразі кісточкові
знаходяться у фазі цвітіння, а зерняткові ще у фазі рожевого бутона. Оскільки,
кісточкові (вишня, черешня, слива, персик, абрикос) менш стійкі до холодних
температур, то імовірність їх пошкодження вища аніж у зерняткових (яблуня,
груша).