А деякі учні не забезпечені засобами реабілітації, зокрема слуховими апаратами
Моніторингова група в рамках реалізації Національного превентивного механізму здійснила візит до Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру №1. Про це повідомлено на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
У школі навчаються діти з глухотою, помірною та важкою розумовою відсталістю, аутизмом, синдромом Дауна. Заклад забезпечує реалізацію права на здобуття якісної дошкільної, загальної середньої освіти. Школа розрахована на 150 учнів, проте на момент візиту навчалися 137 учнів від дошкільного віку до 11 класу. Монітори відзначили хороші умови для навчання учнів у закладі. У навчальних кабінетах здійснено сучасний ремонт, вони обладнані сучасними меблями, інвентарем та мультимедійними засобами.
Належним чином здійснюється надання реабілітаційних послуг, реабілітаційні кімнати обладнані сучасним інвентарем, працюють фахові педагогічні працівники. У спальних кімнатах створені належні для проживання умови.
У душових кімнатах між душовими шлангами є перегородки, також є шторки та гачки для білизни. Туалетна кімната, умивальник пристосовані для людей з інвалідністю, на всіх унітазах є сидіння. У закладі забезпечується збалансоване п’ятиразове харчування. Учні забезпечені сезонним одягом та взуттям. Протипожежна сигналізація активна, вогнегасники перезаряджені.
Проте моніторингова група звернула увагу на недоліки. На складі виявлена недостатність або надлишок продуктів харчування, зокрема м’яса, твердого сиру, какао, яєць. На другий сніданок на кухню зі складу видали 9 упаковок соку, хоча в меню-вимозі зазначено 10 упаковок. М’яса на кухню видали також менше ніж записано у меню-вимозі. У шафі для особистих речей персоналу виявлені ідентичні продукти харчування з тими, які зберігаються на складі закладу, зокрема сік, огірки, помідори, кукурудза, горошок, згущене молоко, мандарини, хліб, деяких з них в день візиту не вистачало на кухні.
Відповідальним персоналом не здійснювався контроль за якістю та кількістю сирих продуктів харчування, які видавалися на кухню та готових страв, які видавалися учням. Журнали обліку складської продукції, бракеражу сирої та готової продукції, заповнювалися не вчасно, формально та неналежним чином. У результаті виявлено недостатній об’єм виданих дітям деяких страв. У закладі також порушено питний режим. Ложки та виделки не прожарювалися. В журналі здоров’я кухарів в день візиту не було підписів медичного працівника та працівника кухні про відсутність захворювань.
У закладі виявлені медичні препарати, термін придатності яких сплив, а також протерміновані індивідуальні програми реабілітації деяких учнів. Також, деякі учні не забезпечені засобами реабілітації, зокрема слуховими апаратами. В окремих спальних кімнатах недостатнє освітлення. На деяких ліжках учнів замість імен зазначені номери. У двох корпусах відсутні пристосування для доступності маломобільних осіб, а також відсутні пристосовані місця для прогулянок дітей, які захищені від сонця та дощу.