Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Без карантину. Як живе Білорусь під час епідемії коронавірусу


Фото: Наталії Власової
Швеція і Білорусь – єдині країни Европи, які не ввели карантин
На відміну від України і сусідніх держав, з ростом захворюваності на коронавірус Республіка Білорусь відмовилась вводити карантин та обмежувати життя громадян. І, схоже, це працює: 11 квітня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала дії білоруської влади зразковими і рекомендуватиме їх іншим країнам.

На сьогодні в державі з майже 10-мільйонним населенням від пневмоній та ускладнень, спричинених коронавірусом, померли всього 36 осіб.

Про те, як без карантину живе 2-мільйонна столиця Білорусі, телеканалу «Чернівецький промінь» розповіла мешканка Мінська Наталія Власова.

Громадський транспорт

Громадський транспорт у Мінську та інших містах країни продовжує роботу без обмежень. Щоб уникати надмірних скучпень людей, влада пішла протилежним від України шляхом і ввела додаткові маршрути. Тобто і поїзди метро, і наземний транспорт зараз курсують частіше. Салони дезінфікують.

Окремим рішенням по освіті змістили час початку занять в університетах, щоби години пік не співпадали з переміщенням пасажирів, які їдуть на роботу. Немає жодних обмежень сполучення між областями Білорусі.


На відміну від сусідніх держав, Білорусь не закрила кордони – в’їзд і виїзд дозволений як власним громадянам, так і іноземцям. Це, зокрема, дозволяє багатьом українцям повертатись із закордону через Мінськ, адже авіасполучення з зарубіжними країнами білоруси не перекривали. Цією можливістю переважно користуються громадяни України, що повертаються з Австралії та Південно-Східної Азії.

Уважно перевіряються водії-далекобійники, які перетинають територію Білорусі транзитом. Для них відведені окремі пункти, де вони можуть зупинятись, слідуючи через Білорусь. Контрольно-пропускні пункти на кордоні діють у штатному режимі.

Однак стала суворіша перевірка осіб, що в’їздять на територію республіки. Пасажирів з Італії, Ірану, Китаю, Тайланду, Південної Кореї, Японії і Сингапуру тестують. А у випадку наявності респіраторних захворювань ізолюють.

В числі обов’язкових заходів нещодавно запровадили самоізоляцію для всіх контактів першого рівня. За порушення передбачені штрафи. Але подібні точкові дії дозволили обмежити спалах коронавірусу вже на початкових епатах.


Торгівля

Всі аптеки, магазини, ринки, торгівельні центри працюють без змін. Єдине нововведення – 2 тижні тому у великих крамницях біля кас почали ставити розмітку для черг, але ця норма діє не всюди. Натомість у всіх торгівельних закладах розмістили дезінфектори для рук.

Частина продавців користуються масками і рукавичками, але ця норма є суто рекомендаційною. Кожному працівнику видають по 2 комплекти. Для простих відвідувачів немає жодних обмежень і додаткових вимог. На відміну від українців, більшість мешканців Мінська масок не носять.

У Білорусі немає таких великих стрибків цін на продукти харчування, як в Україні. Товари доступні в широкому асортименті і продаються без обмежень.

Однак через паніку в супермаркетах з полиць кілька разів зникала гречка. Через надмірний попит серед населення гречану крупу довелося частково імпортувати, що відразу відбилось на її вартості. Тепер гречки в магазинах достатньо, але ціна на продукт зросла приблизно вдвічі.

Через великий попит у торгівельних мережах періодично виникає дефіцит часнику, лимонів та імбиру. В супермаркетах зараз легше знайти екзотичний єгипетський часник. Наталія Власова винить у цьому людей, які створювали паніку: «Якби не кинулись запасатись, купували б і далі за прийнятні гроші».

Вона відзначає, що Інтернет-доставка продуктів додому працює погано: не вистачає кур’єрів. Однак і великої потреби в цьому немає – всі крамниці працюють без обмежень, а більшіть білорусів традиційно купують продукти в супермаркетах.


Громадські місця

На відміну від України, парки і дитячі майданчики в Білорусі відкриті. У звичному режимі працюють кав’ярні, столові, нічні клуби, готелі, спортзали, салони краси, лікарні, стоматологічні кабінети.

У перукарнях клієнтів приймають по запису, щоб витримувати інтервал між відвідувачами. А в ресторанах запровадили правило дистанціювання: частину столиків не накривають, щоб люди не сиділи надто близько. Рекомендована дистанція – 1,5 м. За оцінками Наталії Власової, відвідувачів барів і кафе стало менше. Але працювати чи закриватись – вирішує не влада, а власники.

7 квітня в Мінську все ж обмежили масові зібрання. Проте інші заборони білоруська влада вводити не поспішає. У країні не діє обов’язковий масковий режим, на вулицях перехожі в масках зустрічаються достатньо рідко. Одягати чи не одягати – вирішують на власний розсуд.


Церкви також не закривали. Напередодні великодніх свят президент Білорусі Олександр Лукашенко наголосив, що «дорогу до храму нікому не закривають». «Це справа кожної людини», – підкреслив президент. «Якщо ви хочете сходити – йдіть».

Тим не менше Лукашенко попросив священників довго не затримувати людей у храмах. Церкви транслюватимуть богослужіння по телебаченню та online, хоча це робили і раніше. А Мінський міськвиконком постановив обов’язкову дезінфекцію ікон і посуду для богослужінь.

Виробництво та освіта

У Білорусі, як і раніше, працюють дитячки садки, але батьки по бажанню можуть залишити дитину вдома. При цьому місце в дитсадку зберігається за ними безоплатно. Школи офіційно так і не відправили на карантин, однак після виходу на весняні канікули їх продовжили.

Університети не зупиняли навчальний процес. Проте студентам з регіонів наполегливо рекомендують тимчасово не їздити додому, щоб уникнути зайвих контактів.

У Білорусі також не зупиняли будівництво, роботу промисловості та інших підприємств. У країні повним ходом іде посівна. У віддалений режим перейшли переважно працівники IT-сектору. Державні установи функціонують без змін. У відпустки йдуть тільки за власним бажанням і за власний рахунок.


За словами Наталії Власової, приватний сектор також намагається не згортати роботу, аби уникнути фінансових втрат. Але повністю уникнути їх не вдасться – частина білорусів почала рідше відвідувати заняття і ресторани, що негативно відіб’ється на сфері послуг. Однак втрати Білорусі буде не порівняти з наслідками економічної кризи в Україні.

Розмовляв Святослав Вишинський
скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

13:42
На Буковині затримали чоловіка, який підробив три свідоцтва про народження дітей, щоб втекти з України
13:28
У Чернівцях горіла багатоповерхівка, у вогні ледь не загинув чоловік
13:00
PornHub офіційно платитиме податки в Україні
12:40
У Чернівцях на сходах ТЦ "Формаркет" чоловік впав і травмувався
ВІДЕО
12:25
У Чернівцях 9 травня розпочнеться Тиждень австрійського кіно-2024
12:00
У Чернівцях на Героїв Майдану проклали 160 метрів велодоріжки
11:32
У Чернівцях на Севастопольській на дорогу впало дерево, рух перекрито
11:27
На Буковині пʼяний чоловік намагався зґвалтувати 17-річну дівчину біля сільського магазину, завадили односельчани
11:01
На КПП Красноїльськ жінка намагалася підкупити прикордонника, аби він випустив з країни чоловіка
10:09
Чернівецький драмтеатр шукає стару ванну для вистави
10:01
У Карпатах досі зберігається небезпека сходження лавин
09:44
Кам’янська громада знову відправила гуманітарний вантаж у Запорізьку область
09:23
Сьогодні на Буковині повітря прогріється до +24°С
23:40
У Чернівцях в братській могилі поховали 19 військовослужбовців
ВІДЕО
23:15
Ремонт водогону і доріг у Чернівцях: Роман Клічук розповів про актуальні теми, якими живе місто
ВІДЕО
22:47
Як працюватимуть храми на Буковині на Великдень?
ВІДЕО
22:03
Востаннє побували вдома: Буковина попрощалася ще з двома захисниками
ВІДЕО
21:23
На Буковині намагалися незаконно ввезти постільної білизни на майже 4,7 млн грн.
21:01
Почалися перейми: у Чернівцях патрульні супроводили породіллю до пологового
20:48
У Чернівцях досі не розпочали ремонт вулиці Заньковецької: причини затягування ремонту
19:18
Українцям не потрібно знову йти до ТЦК, якщо вони оновили дані до набрання чинності закону про мобілізацію
18:21
Потрійне ДТП на трасі Чернівці-Житомир: зіткнулися вантажівки і легковик
17:52
Цісарську ложу Чернівецького драмтеатру використають для адаптації ветеранів
17:33
У Чернівцях встановили односторонній рух на вулицях Ризькій та Старицього
17:05
У Чернівцях частково не курсують тролейбуси №1, №5, №6, №6а, №8 та №8а
ОНОВЛЕНО
16:48
Віталій Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст в Парижі
16:30
Чернівецька весна: жінка витанцьовує посеред вулиці Кобилянської
ВІДЕО
16:21
У Чернівцях запрошують охочих працювати у патрульній поліції
15:58
На Буковині судитимуть молодика, який намагався переправити ухилянта за кордон
15:30
Великодні свята просто неба: у Чернівцях Lights & Dreams запрошує у гості
ФОТО
15:10
Роман Клічук прокоментував ситуацію з врученням підозри посадовцям Чернівецької міськради
14:40
У Чернівцях на Південно-Кільцевій водій хотів відкупитися від патрульних
14:15
«Смотрящий» за Сокирянською колонією отримав 9 років ув’язнення
14:05
На Буковині відкрили меморіальні дошки військовим, які боролися за український народ
13:41
Пожежу може спричинити недопалок: на Буковині попереджають про надзвичайну пожежну небезпеку
Усі новини