Зазвичай гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою
Через зливи та підтоплення обійсть буковинців зростає небезпека поширення гострих кишкових інфекцій, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій є у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах, про це повідомляє Чернівецька ОДА.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах необхідно звернутися до лікувально-профілактичного закладу.
Щоб вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, необхідно вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуватись 3 кроків до безпечнішої їжі, повідомляє Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України.
мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
мийте руки після відвідування туалету;
вимийте і продезінфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти.