Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

"Край, де варто жити": Чим живе Вашківецька міська громада на Буковині?


Жителі Вашківецької громади кажуть: навіть попри не таку фінансову спроможність, яка є у багатьох інших ОТГ області, відчувають зміни.  Одні громади – уже сповна відчули переваги об’єднання, а хтось лише вчиться жити за новими правилами. Та найголовніше – зовсім не досвід, а бажання бути господарями на своїй території. Чому хтось не справляється з мільярдами, а комусь вистачає й декілька мільйонів аби розвивати Край, де варто жити?

Процес об’єднання тут пройшов спокійно. Наприкінці 2016-го невеликі навколишні села приєдналися до міста. Так утворилася Вашківецька громада. Живуть у ній 13 500 людей. Які уже вдруге собі за керманича обирають Миколу Перча.

"Я їм тоді на той час обіцяв, і по сьогодні стримав це слово, що буде паритетно і голова буде з одного населеного пункту, заступник з другого, секретар – з третього і кошти будем ділити чесно і справедливо", - каже МИКОЛА ПЕРЧ – голова Вашківецької громади.
 

Чесно і справедливо, як каже пан Микола, гроші доводиться ділити між містом Вашківці і ще шістьма сусідніми селами, які увійшли до громади. А це Волока, Замостя, Карапчів, Бабине, Вали та Слобода Банилів, яку доєднали торік. Крупних підприємств, які б могли робили мільйонні вливання тут немає. 

"Край, де варто жити":  Чим живе Вашківецька міська громада  на Буковині?

 

 
"У нас, на жаль, немає, як наші Дністровські громади, шо там вирощення яблук і немає як наші гірські території – глибока переробка деревини", - каже голова Вашківецької громади.  

Бюджет Вашківецької громади у 2021 році -  109 мільйонів гривень, з них власних надходжень лише близько 20 мільйонів. Майнову скарбницю ОТГ заповнюють різного роду податки. А тому про фінансову самодостатність говорити поки за рано. 
Різноманітні проєкти – це такі собі змагання між громадами. Переміг – отримав гроші. А смак виграшу тут добре знають. Адже за 5 років завдяки різним програмам тут оновили навчальні заклади, амбулаторії, приміщення закладів культури. Так, 2 роки тому громада виграти проєкт від Державного фонду регіонального розвитку і отримала понад 9 мільйонів на тепломодернізацію школи у Вашківцях. Ще 2 мільйона заплатили громада. 

"Буквально у тому році закінчилося оновлення нашого фасаду. Був зроблений капітальний ремонт і от сучасний такий вигляд зараз має наш навчальний заклад", - зазначає ІВАН ГАВРИШ – директор Вашківецького ЗЗСО  І-ІІІ ст.
 
А ще тут замінили вікна та утеплили стіни. Тож тепер школа на понад 600 учнів не лише гарна ззовні, але й тепла з середини
До слова, ця школа одна із перших у області запровадила інклюзивне навчання, - пригадує Людмила Мойсюк – мама четвертокласника з особливими освітніми потребами. 

"Класи у нас немаленькі, дітям таким важко довгий час пробути в одному приміщені. І якщо ми бачимо що дитина немає можливості встидіти ми її виводимо у цю кімнати щоб емоційно розвантажити. Тут є багато чого. І сухий басейн з кульками, і бізі борд де дитина може погратися і розвинути дрібну моторику рук", - розповідає ЛЮДМИЛА МОЙСЮК – асистентка вчителя. 

Фішка ресурсної кімнати – це інтерактивна підлога. На ній не те що дітям, але й  дорослим цікаво пограти.

"Край, де варто жити":  Чим живе Вашківецька міська громада  на Буковині?

 

 
Поруч – оновлений спортивний зал. Де є все необхідне для занять фізкультурою, а також сучасне освітлення. За можливості у закладі оновлюють матеріально-технічну базу. Так, нещодавно у фізичному кабінеті  з’явилися декілька ящиків із новими приладами.
 
"Ми зберегли ту матеріальну базу ту яка була, але дуже втішені тим, що отримали у цьому році набори лабораторні по кожній темі для 8-11 класів. Подивіться на них. Це вже сучасні набори. Надіємося, що поповнення матеріально-технічної бази буде поповнюватися", - зазначає НАТАЛІЯ ГРИГОРЕЦЬ - вчителька фізики Вашківецького ЗЗСО І-ІІІ ст..

Майже 200 тисяч гривень витратили на оновлення техніки і обладнання у харчоблоці. Господарює тут пані Оксана. Жінка тішиться, змогли знінити шкільне меню і найголовніше - учням смакують нові страви. 

"З5 років було школі, 35 років було обладнанню. У тому році нам дали нове обладнання, за рахунок якого ми можемо виготовляти нові страви. Маємо духовки нові. Маємо духову шафу. Електросковороду, картоплечистку, нову плиту, маємо лінію. Фастфуди зараз на часі. Діти його дуже полюбляють. Але ми боремося за те, аби вони їли гарячу їжу. На сьогоднішній день ми харчуємо 200 дітей", - каже ОКСАНА ГРИНДЕЙ – підприємиця, яка організовує харчування учнів

 
Ця школа – лише один успішний приклад, що дають проєкти. А у такий спосіб у громаду затягнули далеко не один мільйон. Так, привели до ладу три амбулаторії. 
Ось один із медзакладів у селі Замостя.

"Край, де варто жити":  Чим живе Вашківецька міська громада  на Буковині?

 

   
"У нас зроблений фасад колишнього будинку сільради. У тому числі у нас тут знаходиться пошта. Амбулаторія – другий поверха. Вже милує око і видно що є вже якийсь результат роботи", - заявив ВАСИЛЬ ВІРСТА – староста села Замостя

Так само милує око жителям Замостя відремонтований фасад закладу культури та спортивного залу.  Ці роботи вартували 740 тисяч гривень. 
У місцевому дитсадку, де є 4 групи, цього року відремонтували вбиральні за 260 тисяч гривень.
А от чого немає у Замості, то це просторої школи - про яку тут мріють уже багато років. 

"Мені здається що ми одна школа у районі, у якій нема таких належних умов. Хоча наші діти завжди на олімпіадах, на конкурсах займають призові місця. Але приміщення прситосовнаі. Ще побудована школа за Автро-Угорщини", - ділиться ОКСАНА БАЛАНЮК – жителька Замостя
 
Голова громади каже: проект нової школи є, вже й визначилися з місцем для будівництва. Це буде територія старого футбольного поля. А зараз залишилося найважливіше – знайти гроші. Тому вся надія на програми із співфінансування. 
 
А от чиновники Чернівців, які завжди скаржаться на брак фінансування – не охоче використовують такий чарівний інструмент, як проєкти. Тай старі, які дістались від попередників, доробляють не погосподарськи, - кажуть містяни. 

"Край, де варто жити":  Чим живе Вашківецька міська громада  на Буковині?

 

 Так, у розпал навчального сезону почали облаштовувати громадський простір на перехресті Богдана Хмельницького та Університетській. Вулиці перекопали, а рух для транспорту перекрили. Два місяці через роботи сюди не їздили тролейбуси. Тож студенти, школярі та місцеві жителі ходили пішки і обурювалися діями міських чиновників, які не подбали про комфорт людей. 

Завдяки програмам у Вашківецькій громаді вдалося вже втілити з десяток різних проєктів. Однак тут неабияк важливі і власні матеріальні вливання, - каже Микола Перч. Так, до прикладу, у центрі громади за понад 2 мільона 300 тисяч гривень облаштували сквер з пам’ятником Кобзарю.
Тут незабаром може з’явитись ще одна туристична локація, яка нагадуватиме людям, що ця територія – щороку у січні перетворюється на мекку маланкарів. 

"Є така асоціація Єврорегіон Карпати. Це розвиток наших Карпат. Ми там виграли по культурній спадщині проект по встановлено арт споруди. Це така туристична локація буде", зазначає МИКОЛА ПЕРЧ – голова Вашківецької громади

"Край, де варто жити":  Чим живе Вашківецька міська громада  на Буковині?

 

 
Традиція маланкувати у Вашківецькій громаді настільки популярна, що житиме ще багато десятків років, - певні люди. Подивитися на це видовище на старий новий рік сюди з’їжджаються тисячі глядачів. 
 
Жителі Вашківецької громади кажуть: навіть попри не таку фінансову спроможність, яка є в багатьох інших заможних ОТГ області, відчувають зміни. 
Зараз місія номер один – це залучати у громаду інвесторів. Найрізноманітніших. Микола Перч каже: тут радо вітають будь-який бізнес. Ну і ще одне багатство звісно ж – це земля. 
Я рахую, що землі маємо резерв. Проводимо тепер повну ревізію усіх земель. Працюємо над тим щоб затягнути якомога більше інвесторів. Рух йде.

 


 


скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

21:21
Помер відомий буковинський журналіст Василь Гринюк
19:45
Буковинець Валерій Чоботар виборов "бронзу" на чемпіонаті Європи з карате
18:57
Горіла суха трава та будівля: за добу на Буковині сталося 4 пожежі
17:31
На Героїв Майдану врізалися дві машини: утворюється затор
17:19
Відсьогодні на вулицях Чернівців з’являться нові електросамокати
15:50
Кілька сіл на Буковині аварійно знеструмлені
14:49
Для власного вживання: на Буковині затримали чоловіка, який зберігав наркотики
13:57
Ошукані аферистами: за добу шахраї видурили у буковинців майже 100 тис. грн
12:57
Травмувалися 9-річна дівчинка та підліток: на Буковині зіткнулися мотоцикліст та велосипедистка
11:58
Автобус Чернівці-Варшава збив жінку біля залізничного вокзалу у Львові
10:29
Дощ та пориви вітру: якою буде погода сьогодні на Буковині
09:09
Буковина прощається з відважним Героєм, який поклав життя за Батьківщину
22:19
Кличко та мер Брюсселя передали батальйону «Свобода» РЕБ, дрони та Starlink
ВІДЕО
22:06
У Чернівцях триває «Тиждень австрійського кіно»
ВІДЕО
21:51
СБУ повідомила про підозру у держзраді колишній старості села
ВІДЕО
21:41
Загинули за Україну: на Буковині попрощались із відважними воїнами
ВІДЕО
21:37
Отримати гроші на реалізацію ідеї: в ЧНУ провели пітчинг серед студентських стартапів
ВІДЕО
19:46
У Чернівцях відбудеться великий поетичний вечір українського письменника Іздрика
АНОНС
18:15
Відбій повітряної тривоги у Чернівецькій області
18:11
У Чернівцях відбудеться Українсько-Турецький бізнес-форум
17:31
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу
17:28
Завтра на Буковині очікується сильний вітер та короткочасний дощ
16:58
Уряд виділив понад 7 мільярдів на відбудову енергосистеми
16:28
У Сторожинці відкрили пам’ятну дошку на честь Героя, що загинув на війні
ФОТО
15:47
У Чернівцях у поминальні дні біля кладовищ чергуватимуть поліцейські
15:21
Зеленський підтвердив контрнаступ Росії на Харківщині
15:10
Родичі Олександра Горюка з Чернівців просять підтримати петицію про посмертне присвоєння звання Героя
14:54
Буковинець дав хабар прикордоннику за безперешкодний перетин кордону
14:35
У Чернівцях виділили майже 11 млн грн на заохочення молодих вчителів працювати в школі
14:23
Велетенського сома впіймали у водоймі парку «Жовтневий» у Чернівцях: вага риби
ВІДЕО
13:50
Допомога від аферистів: буковинці втратили 144 тисячі гривень за добу
13:30
На Буковині судитимуть водія "Lexus", який взимку на смерть збив пішохода
13:05
У Чернівцях в "Олімпії" дітей-переселенців навчатимуть плаванню
12:46
На війні загинув військовий Андрій Дубіцький з Чернівців
12:27
На Закарпатті українець з правом на виїзд за кордон намагався переплисти Тису
Усі новини