Чорниця містить в собі багато корисних речовин та вітамінів У хвойних лісах на Буковині та півночі Хмельниччини дозріла чорниця.
Про це повідомляє Подільський лісовий офіс.
Ягода - справжній вітамінний бум. У її складі є залізо, магній, кальцій, марганець, органічні кислоти та вітаміни (А, В,С). Чорниця вважається рекордсменом серед інших продуктів за кількістю антиоксидантів.
Користь чорниці:
- підіймає імунітет та гемоглобін;
- покращує зір;
- активізує роботу мозку;
- дбає про здоров’я серця;
- зменшує ризик діабету;
- лікує проблеми із суглобами та ШКТ;
- знижує рівень холестерину;
- це просто смачно.
- Шукайте добірні ягоди. Спіла чорниця кругла, темно-синя, з не пом`ятою і не тріснутою шкіркою.
- Не зривайте білі ягоди, - вони навіть не почали зріти, а також не беріть маленькі і тверді - вони можуть бути кислими.
- Щоб відірвати ягоду від стебла, просто злегка покрутіть її. Потім покладіть у відерце. Якщо чорниця не відривається легко, можливо, вона ще не дозріла. Навіть якщо ягода гарного кольору, краще її залишити.
- Споживають чорницю у сирому вигляді, заморожують, сушать, виготовляють сироп, варення, джем, желе, муси, сік тощо.