Навіть для «холостяцької» плити на 1 чи 2 конфорки потрібна чимала кількість кухонного начиння. Можна підібрати необхідні предмети окремо або ж придбати готовий набір. Щоб зрозуміти, який варіант кращий, доцільно порівняти переваги та недоліки обох.
Компактне зберігання
Різнокаліберні місткості з популярних колекцій відомих брендів доводиться розставляти по всій кухні. Вони відрізняються за формою та глибиною, тому одна в одну не поміщаються.
Для порівняння, майже будь-який набір посуду Тефаль — це «матрьошка». Менша тара без проблем стає в більшу, завдяки чому відчутно економиться простір.
Функціональність
Функціональність наборів посуду залежить від того, які саме позиції до них входять. Монофункціональні комплекти складаються лише зі сковорідок або каструль різного розміру. Багатофункціональні включають ковші, форми для запікання, жаровні, лопатки та інший інвентар.
Окремий посуд можна підбирати під будь-які завдання:
- вок — для приготування страв азійської кухні з великою кількістю соусів та спецій;
- казан для тушкування м’яса;
- гриль — для їжі з хрусткою скоринкою та красивим візерунком;
- пароварка — для дієтичних страв без зайвого жиру;
- сотейник — для тривалої термічної обробки продуктів (розтоплювання, томління).
Ціна
Комплекти майже завжди коштують трохи дешевше. Таку закономірність легко пояснити, адже це ніби гурт. Щоб переконатися, що разом вигідніше, достатньо виконати прості маніпуляції:
- обрати будь-який набір посуду;
- з’ясувати які саме предмети входять до його складу;
- знайти актуальну ціну кожного;
- додати та порівняти з вартістю набору.
Іноді економія мінімальна — до 2-3%, але є пропозиції, які сумарно дешевші на 10% чи навіть більше.
Дизайн
Важко підібрати посуд від різних виробників зі схожим дизайном. У кожного бренду — свої «фішки». Хтось робить акцент на помітних логотипах, а хтось — віддає перевагу яскравим забарвленням.
Уникнути «вінегрету» на кухні дозволяють набори. Для них характерне оформлення у єдиному стилі. Наприклад, ретро. Для нього властиві об’ємні металеві деталі, стримані кольори, витончені візерунки. Сучасні моделі — мінімалістичні, без зайвих прикрас.
Якість
Як набори, так і окремі одиниці бувають якісними та довговічними. Щоб не натрапити на погану якість, під час вибору доцільно орієнтуватися на такі характеристики:
- матеріали виготовлення,
- наявність та обробка зварних швів,
- об’єм та розмір,
- вага та товщина стінок,
- рівень ергономіки.
Критерії актуальні на всі випадки життя. За ними можна обирати посуд для себе і на подарунок. До речі, дарувати краще середні комплекти — на 3-5 одиниць. Більші можуть спровокувати проблеми зі зберіганням, до того ж є вірогідність, що частина посуду опиниться на балконі чи в коморі через непотрібність.
На чому зупинитися?
Для щоденного приготування страв різної складності доведеться придбати цілий арсенал різного посуду. Самими комплектами не обійтися, адже в них досить часто — одноманітні місткості. Доречний комбінований підхід, тобто використання й окремих товарів, і наборів.
Якщо кулінарні експерименти вдома — радше виняток, ніж регулярне явище, можна замовити стартовий «гарнітур», у складі якого: велика каструля, маленький ківш, традиційна сковорідка. Цього вистачить, щоб іноді тішити сім’ю смачними першими стравами чи простими закусками.


