Музей письменниці співпрацюватиме з училищем, де й відтворюватимуть збережену кулінарну спадщину
У Чернівцях відовлюють кулінарні традиції Ольги Кобилянської. У музеї письменниці підписали меморандум про співпрацю з Чернівецьким вищим комерційним училищем відтепер давні рецепти не лише зберігатимуть, а й відтворюватимуть.
Ольга Кобилянська була знаною господинею та дбала про корисне й смачне харчування. Вона залишила по собі не лише вагомий літературний спадок, а й кулінарні традиції, які досі надихають. І тепер її кулінарну спадщину не просто зберігатимуть на папері. Рецепти використовуватимуть у роботі.
"Цей договір і цей проект, який ми започаткували, дозволяє вивчати і пропонувати широкій громадськості долучитися не тільки до літературного спадку Ольги Кобилянської. Ми її всі знаємо, як дійсно чудову письменницю, як хорошу подругу, але варто побачити й зрозуміти її як жінку, як кулінара, яка любила і вміла смачно готувати", - каже в. о. директора Чернівецького обласного краєзнавчого музею Тетяна МІНАЄВА.
"Оля Кобилянська, маючи чотири класи, стала всесвітньовідомою письменницею. Але чогось ніхто не хоче, десь ніде не говориться, як говориться дуже рідко, що вона ще була домогосподаркою, яка готувала для своїх рідних: обіди, сніданки, вечері. І, звичайно, вона записувала ці всі свої рецепти, які зараз ляжуть на папір, буде видана нова книжка", - розповідає директор Чернівецького вищого комерційного училища державного торговельно-економічного університету Микола КИРИЛЮК.
"Один із рецептів, наприклад, будень (накипляк) з булок і мяса. Якщо його обернути на сьогодення, наче як ковбасний виріб на сьогодні, але він приготовлений правильно, тому що він варився у плівці і запікалися продукти, тобто вживали їжу запечену і відварену, а це дуже здорово для організму людини.
У нас представлено 11 страв, дві із них: м'ясні страви, це зрази з хріном, у свій час на міжнародному конкурсі БукаФест вони отримали друге місце і будень (накипляк). Все решта - це солодкі страви Ольги Каболянської, які вона вживала", - пояснює викладачка спецдисциплін Чернівецького вищого комерційного училища Інеса ГОРУК.
У нас представлено 11 страв, дві із них: м'ясні страви, це зрази з хріном, у свій час на міжнародному конкурсі БукаФест вони отримали друге місце і будень (накипляк). Все решта - це солодкі страви Ольги Каболянської, які вона вживала", - пояснює викладачка спецдисциплін Чернівецького вищого комерційного училища Інеса ГОРУК.
У музеї зберігаються десятки старовинних записів письменниці. Фахівці кажуть: вони майже не досліджені й відкривають нову грань особистості Кобилянської.
"Коли сприймаємо творчу особистість, особливо сьогодні в наш час, ми неоднобоко сприймаємо, як це було колись, у радянські часи, коли про побут, життя якось намагалися не надто говорити. Багато письменників проживали своє життя, ми читали їхні твори, і не завжди замислювалися, у яких обставинах вони творилися. Але це є складник життя людини. І кожний письменник, кожна письменниця - це є окрема людина, яка живе у своєму світі, яка має свій побут, яка має коло тих людей, які її оточують. І, власне, ту справу, яка вона робить попри писання, своїх творів, попри творчість", - зазначає доцент кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федоровича Світлана КИРИЛЮК.
Освітяни переконані цей проєкт дозволяє поєднати культуру й освіту, історію та практику. А кулінарні традиції Ольги Кобилянської вдастся відновити та передати наступним поколінням.
Богдана Дем’янів / "Чернівецький промінь"


