Фото: zz.te.ua
Страву можна зготувати не лише з пшениці, а й з рису чи перловки
Кутя – одне з
дванадцяти традиційних страв різдвяного столу. Її готують по-різному, залежно
від регіону. Журнал «Коліжанка» пропонує п’ять рецептів приготування куті на
Різдво. Зараз в кутю додають розпарені
родзинки і горіхи (найчастіше – волоські). Деякі готують з безліччю всяких
сухофруктів і навіть шоколадом.Кутя з пшениці з
цукатами, або «Панська кутя»
Інгредієнти:- 2 склянки пшениці;
- 50 г цукатів;
- ½ склянки волоських горіхів;
- мед.
Приготування:
пшеницю промити. Варити на воді на повільному вогні 2 години. У 4 ст. л. води
розмішати мед за смаком, залити пшеницю медовим сиропом на 30 хв. Горіхи трохи
подрібнити і обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати.
Кутя з рису
Інгредієнти:- 250 г рису;
- 100 г родзинок;
- 100 г мигдалю;
- цукор;
- кориця;
- мак.
Приготування: рис
промити, залити водою і варити до готовності, не перемішуючи. Відкинути на друшляк
і промити кип’яченою холодною водою. Мигдаль та родзинки ошпарити окропом,
мигдаль трохи подрібнити. Цукор розвести в невеликому об’ємі води, змішати рис,
мигдаль, корицю, родзинки і полити цукровим сиропом.
Кутя з пшениці з
родзинками і інжиром
Інгредієнти:- 250 г зерен пшениці;
- 150 г родзинок без кісточок;
- 150 г нарізаних плодів інжиру;
- 100 г меду.
Приготування: зерна
пшениці зварити до розм’якшення, але щоб вони залишалися цілими. Родзинки та
інжир добре промити, залити холодною кип’яченою водою і дати набрякнути. Потім
все з’єднати, додати мед і перемішати.
Кутя з перловки
Інгредієнти:- 200 г перлової крупи;
- 150 г маку;
- 50 г очищених горіхів;
- 50 г родзинок;
- мед і цукор за смаком;
- 1/2 склянки вершків.
Приготування:
перлову крупу промити, залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до
готовності. Відцідити і остудити. Мак заварити окропом і варити доки не буде
легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відцідити (можна на ситі) і перекрутити
через м’ясорубку. Родзинки запарити окропом. Мак перемішати з перловкою, додати
подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Усе перемішати з вершками.
Кутя зі
сухофруктами і малиною
Інгредієнти:- 2 склянки цільних зерен пшениці або рису,
- півсклянки чи третину (за смаком) меду,
- сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку,
- родзинки і (або) сушена малина – чверть склянки.
Смачної куті!