Аби улюблений напій приносив користь і задоволення, його необхідно правильно пити (р)
Існує безліч дискусій на тему шкідливості і користі кави. Незважаючи на те,
що численні експерименти, проведені останнім часом, демонструють все більше
аргументів на користь напою, необхідно знати як його правильно пити і в якій
кількості. Оскільки саме від цього залежить, який вплив здійснює напій.
Тож варто знати про звички і стереотипи, які є шкідливими, але мало хто
звертає на них увагу.
Міф №1. Пити еспресо лунго для зменшення гіркості. Більшість людей вважає за краще пити еспресо об’ємом
понад 30 мл, щоб отримати менш гіркий смак. Такий напій називають «еспресо
лунго». Шкода звички полягає в тому, що в каві є кислоти, солі, цукор та інші
хімічні сполуки, які вимиваються в процесі приготування. Якщо готувати на
кавомашині еспресо довше належного, то виділяються шкідливі речовини. Регулярне
вживання "переваренного" еспресо може серйозно нашкодити вашому
здоров'ю. Тому якщо ви віддаєте перевагу менш гіркій каві, тоді вибирайте
купажі з великим вмістом арабіки, 100% арабіку або замовляйте дві чашки
еспресо. Одна порція еспресо повинна становити 30 мл. Це обсяг, який не
шкодитиме Вашому здоров'ю.
Міф №2. У розчинній каві менше кофеїну. Насправді, все навпаки: чим краща розчинна кава, тим
більше в ній кофеїну. А на тому, що її смак і аромат значно відрізняються від
натуральної зернової, не будемо навіть зупинятися. Цікавий факт – винахідник
розчинної кави Макс Моргенталлер вважав її творчою невдачею. Тому, якщо ви
кавоман, який не уявляє свій день хоча б без однієї чашки кави, краще віддайте
перевагу зерновій або меленій. Таким чином, шкода буде мінімізована.
Міф №3. Кава без кофеїну не шкідлива для здоров'я і її
можна пити в необмеженій кількості. Насправді це брехня. І небезпека криється не в самому приготуванні, а в
процесі виробництва такої кави. Разом з кофеїном, за допомогою хімічної обробки
зеленого зерна, виводяться і корисні хімічні сполуки. Після декофенаціі кави за
своїм хімічним складом вона схожа на фізрозчин. Регулярне вживання такого напою
завдає серйозної шкоди здоров'ю. Тому якщо ви хочете випити кави з меншим
вмістом кофеїну, то краще замовити кавовий напій на основі ристрето – півпорції
еспресо – і відчути повноцінний смак
справжньої кави.
Таким чином, вживання правильно приготованої кави невеликими порціями не шкодить
здоров’ю, а навпаки – стимулює і тримає в тонусі. А кава «Bacara» ще й надихає.