Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Рідні та товариші по службі розповіли, яким був Леонід Дергач


У зоні АТО до нього відправляли на перевиховання
Юрист, який прийшов на війну рядовим, який ніколи не служив в армії, незабаром став командиром роти. Бійці 72-ї бригади клопотали, щоб Леонід посмертно отримав звання Народного Героя України за відбиття атаки відразу трьох диверсійних груп і захоплення панівної висоти без єдиної втрати. 16 грудня в Івано-Франківську сім'я Леоніда отримала орден, виготовлений зі срібла, яке збирають люди у всій країні.
 Рідні та товариші по службі розповіли, яким був Леонід Дергач

 

Рідні та товариші по службі розповіли, яким був Леонід Дергач

 

Рідні та товариші по службі розповіли, яким був Леонід Дергач

 

На нагородження в Івано-Франківськ приїхала вся родина Леоніда: його батьки, сестра і двоє синів. Всі вони, слухаючи слова, які говорив про їхній рідній людині полковник Валерій Гудзь, не могли стримати сльози. Нагороду потім передавали з рук в руки чоловіки сім'ї - від батька старшому синові Леоніда, а потім і молодшому. "Для нас всіх дуже важливо, що про Льоню знають люди, що його вважають героєм, - сказала сестра Олена Деркач. - Ми завжди це знали, а орден підтверджує це".

Який позивний носитиме Леонід, мобілізований до 72-ую механізовану бригаду, ні у кого не викликало роздумів: Академік. Про те, що пліч-о-пліч з ними в окопах і бліндажах несе службу кандидат юридичних наук, доцент університету, бійці розповідали із захопленням. Все ж розуміли: така людина цілком міг знайти причини і уникнути мобілізації. Але Леонід мало того що відразу ж з'явився за повісткою, так після року служби підписав контракт і залишився в армії.
 

Рідні та товариші по службі розповіли, яким був Леонід Дергач

 

Загинув Леонід Деркач неподалік від Донецька 1 лютого цього року. Він швидко навчився воювати і став справжнім командиром роти, викликав захоплення і повагу. В кінці жовтня бригада, в якій служив Леонід Деркач, вийшла з Авдіївки і навколишніх позицій в пункт постійної дислокації - місто Білу Церкву. На наступний день після урочистої зустрічі хлопці, які знали Леоніда, поїхали на цвинтар до загиблого товариша, з яким в лютому, коли йшли жорсткі бої, не змогли попрощатися ... Батько і сестра Леоніда були щиро раді познайомитися з побратимами Льоні. А самі хлопці тепер постійно згадують жарт, популярний в родині Дергачів: "Стало зрозуміло, в кого Льоня такий міцний і високий був. Батько його теж такий, і сестра видна. Вони жартують про себе:" Ми з бройлерної породи "...
 
- Для нашої родини дуже важливо, що пам'ять про Льоню живе, що ті, хто воював поруч з ним, приїхали на його могилу, - каже молодша сестра Леоніда Деркача Олена. - Вони розповіли нам з батьком про службу брата, про те, як він загинув. Ми кожне слово ловимо, щоб потім все передати синам Льончика. Старшому Максиму зараз 11 років, а молодшому всього шість років.
 
Про Леоніда Дергачов хлопці кажуть постійно, згадують, розповідають про його службі і своїх стосунки з ним. Розповіді про Льоню я записувала на різних позиціях під Авдіївка задовго до виходу бригади. Перший, з ким я зустрілася на "Зеніті", був заступник командира 3-го батальйону, в якому служив Академік.
 
- У березні 15-го року Леонід прибув до мене в роту по мобілізації, - каже Михайло Дзерен. - Прийшов солдатом. Відразу було видно, що він нормальний адекватний дядько, тому я поставив його командиром відділення. Через кілька місяців служби він сказав, що хотів би стати офіцером. Ми підтримали його в цьому, і він пройшов спеціальні курси. Коли хтось дізнавався, що Льоня кандидат наук, всі запитували, чому він пішов в армію. Для нас це була загадка. Але він спокійно відповідав: тут від мене буде більше користі, ніж там. І він дійсно виявився на своєму місці і показував хороші результати. Солдат керував відділенням - це вже щось значить, адже на цій посаді повинен бути сержант. Академік не служив срочку, але після навчання впорався з відділенням. Потім він був головним сержантом взводу, потім виконував обов'язки командира взводу. Все у нього виходило.  
 

Рідні та товариші по службі розповіли, яким був Леонід Дергач

 

Саме Леонід проявив ініціативу і взяв висоту, яка контролювала три населених пункти. З неї потім коригував вогонь нашої артилерії.
 
Академік стояв на лівому фланзі бригади. Коли противник намагався вклинитися між його дев'ятою ротою і другим батальйоном, Леонід зробив проходи в мінних полях, за якими пройшли його бійці і вибили фланг, що наступав на другий батальйон нашої бригади. Вийшло, зайшов до ворога за спину. При цьому у нього не було ні поранених, ні загиблих. На вищому рівні все було зроблено! Після цього на цих мінних полях там, де зробили для себе проходи, бійці взводу зробили собі позиції. Зараз там противник не пройде ні за яких обставин. Помилкою попередніх командирів було те, що вони не зробили там позиції раніше. А Льоня зрозумів вигідність місця і використовував його в своїх цілях.
 
Зізнаюся, для мене дико було, що цивільні воюють. Для того, щоб вести бої, управляти людьми, я академію закінчував. А тут бійцям це вдається з півоберта. Я б так не зміг.
 
- Я прийшов з навчальної частини в липні минулого року і відразу потрапив в 9-у роту, - каже боєць з позивним Степанович. - Леоніда якраз призначили командиром. Батальйон знаходився в Новочеркаську. Академік вимагав так, як і повинен вимагати командир. Він мав підхід до кожного. Сам же любив розповідати про свій край, про Чернівці, місцеві звичаї, весілля. На старій позиції наші ліжка стояли поруч. Так він часто мені про своє село говорив. А взагалі, де він - там веселощі і сміх були.
 
Коли починалися обстріли, Льоня ходив між бійцями, своїм прикладом показуючи, як себе вести. До того, як стати під Авдіївкої, ми перебували під Торецьким. І там він уже домігся злагодженості колективу, кожен знав, де його місце, що і в якій ситуації робити. Після другого бою вже все чітко розуміли команди, працювали відмінно. Мені здається, в ньому все це було і в звичайному житті. Його так виховав батько, який служив свого часу на флоті, на Балтиці. Я іноді чув, як Льоня розмовляв по телефону з батьком. Так я передавав його батькові привіти, тому що сам служив на флоті.

Рідні та товариші по службі розповіли, яким був Леонід Дергач

 

- Про що мріяв Леонід? Ділився з вами?
 
- Щоб швидше закінчилася ця війна. Він будинок збирався будувати. Фундамент вже був ...
 
- Як ви дізналися про загибель командира?
 
- По рації повідомили, що Льоня "двохсотий". І незабаром мені принесли його автомат. Я від крові його витер ...
 
- Ви попрощалися з ним?
 
- Ні. З позиції, де Льоня загинув, його відразу відвезли. Обстріл йшов, неможливо було перевозити його на іншу позицію. Це було першого лютого ...
 
– Пам'ятаю дуже яскравий випадок, пов'язаний з Льонею. Беха наша заглохла. Відправляємо наступну, щоб цю причепила і привезла. Самі стоїмо на бруствері окопу, молимося і хрестимося. Дві наші бехи знаходяться в чистому полі, де ПТУРи літають ... Бачимо, зачепили броню, тягнуть вже. Начебто все йде нормально. А як раз перемир'я, вся ця фігня. І тут Льоня каже: "Якісь інтелігентні сепаратисти. Я б уже стрельнув". На тій бійниці ворога ми бачили без бінокля, своїми очима. Там Сепар навіть на мотоциклах їздили. Один з них на жовтому такому, спортивному розсікав. В одну сторону проїхав, потім назад. "Ах твою япона мать", - аж злість нас взяла. Метрів вісімсот до нього. Двоє до нього підсіли. Видно, що їдуть і либу тиснуть. "Льоня, - говоримо. - Дивись" ... Академік тут же дав наказ. Ми відпрацювали по ворогу. Більше не їздили ...
 
У Верхньоторецькому якось Льоня відбивався спочатку з двох сторін, а потім Сепар Балочка пройшли і почали нападати на нього ще й з третьої сторони. А з Льонею було всього чоловік 15. І вони відбилися від трьох диверсійних груп! Це було в жовтні 2016 року поблизу Верхньоторецька Ясинуватського району. Після того бою противник двічі приходив забирати своїх убитих. І на цьому напрямку стало тихо. В кінці січня 2017 року, коли загострилася бойова активність терористів в районі Авдіївки, підрозділ Деркача перевели саме сюди.
 
Під час бою, коли всі посідали свої місця, Льоня сам стежив за всім і коригував вогонь. "Степанич, а ну давай туди". Вибух. "О, - радіє. - Молодець. Потрапив". І у нас тиша. 
 
Під Богданівкою у нас була позиція прекрасна. Там зібралися юрист Льоня Деркач, Толик археолог, і адвокат. Всі з вищою освітою, всі цивільні.
 
- Льоні з Чернівців університетські друзі відправляли цілі пакети допомоги, - розповідає прес-офіцер 72-ї бригади Олена Мокренчук. - Причому він отримував посилки від них часто і багато. Потім вже з'ясувалося, що три позиції він обладнав практично за свій рахунок. Купував плівку для бліндажів, одяг бійцям ... Коли закінчився термін його мобілізації, Льоня не зміг піти, тому що було багато хлопців, які на нього сподівалися. Та й командири його не відпускали. Про ступінь довіри цього командиру говорить навіть те, що його поставили за 35 кілометрів від управління батальйоном. І він з 15 бійцями утримував позицію.
 
А ще до Льоні відправляли на перевиховання. У нього був педагогічний талант. Ті, хто приходили до нього на позицію, через якийсь час переставали пити, починали нормально служити.
 
- Ми родом з села Зарожани Хотинського району Чернівецької області, - каже сестра Леоніда. Олена молодша за брата на шість років. - Після школи Льончик - а всі його називали саме так - вирішив вступати в київську академію Міністерства внутрішніх справ. Йому завжди хотілося, щоб всі жили за законом, по справедливості. Закінчивши навчання, до 2003 року пропрацював в УБОЗі. А потім, познайомившись з першою дружиною Галею, виїхав за кордон. Але навіть незважаючи на те, що в родині з'явився хлопчик, стосунки не складалися. Льончик повернувся додому. Але він завжди спілкувався з сином. Максим регулярно буває у нас, бачиться з дідусем і бабусею. Коли брат приїжджав у відпустку, обов'язково забирав сина, проводив з ним час. Максим знає, що його батько герой. У нього зберігаються речі Льончика - прапор 72-ї бригади, його військові нагороди, спортивні медалі. Льоня ж займався волейболом, брав участь в змаганнях, був кандидатом у майстри спорту з пауерліфтингу.
 
Повернувшись додому з-за кордону, Льончик якось зайшов до знайомого в Чернівецький університет. І там йому запропонували викладати. З 2006 року він почав працювати там. Йому дуже допомагав його практичний юридичний досвід. Брата дуже любили студенти, він багато з ними спілкувався.
 
- Студенти вважали Леоніда Валентиновича кращим викладачем, - каже випускниця юрфаку 2013 року Сюзанна Шиян. - Він учив нас не тільки юриспруденції, а, в першу чергу, бути Людиною і був в цьому зразком. Безкорисливий, відкритий і доброзичливий, він притягував, як магніт. До нього можна було звернутися в будь-якій життєвій ситуації. Сильний і надійний, він здавався нам безсмертним. У той же час був дуже простим. Хоча це не заведено між викладачами, не цурався грати з хлопцями-студентами в футбол, ходив з нами в кіно. Він пам'ятав кожного свого студента, тому приємно було навідатися до нього, розповісти про життєві перемоги або попросити поради.
 
- Повістка братові прийшла в січні 2015 року, - продовжує Олена. - Скажу чесно, кожен з нас переживав, що Льончика можуть забрати на війну, але ми знали і його позицію: відмовлятися і уникати армії він не буде. Якось він сказав: "Хто, якщо не я? Якщо кожен буде ховатися, нічого не буде" ... 25 січня ми з батьком провели його на Яворівський полігон.

Рідні та товариші по службі розповіли, яким був Леонід Дергач

 

Тоді він був у другому шлюбі. З Людмилою Льончик познайомився, коли вже викладав. Вона медик. Незабаром у них народився син. Данилу вже шість років. Але за півроку до того, як прийшла повістка, брат з дружиною розійшовся - перестали жити разом. А коли Льоня поїхав на полігон, Люда подала на розлучення. Після цього Льончик не раз гірко казав: "Я одружений на війні" ... Знаю, що таких чоловіків, у яких не склалося особисте життя, там, на фронті, багато. З молодшим племінником я теж регулярно бачуся. У мене поки немає своїх дітей, так сини брата замінили мені дітей. Особливо зараз, коли Льончика не стало ...
 
Батько думав, що Льоня далеко від передової, а мамі він говорив, що знаходиться в Білій Церкві. А я знала - брат в Авдіївці, але він весь час говорив, що у них тихо. У нас було заведено, що о шостій ранку Ленчик дзвонить батькові, трохи пізніше мамі, а мені протягом дня, як вийде. Іноді я набирала його. Він відповідав, але іноді говорити не міг - зайнятий був. Потім телефонував.
 
Коли Льончик перебував з батальйоном під Волновахою, вийшов закон про те, що з армії відкликають людей, що мають науковий ступінь, потрібно було тільки взяти довідку. І ми з батьками зраділи. Адже брат - кандидат юридичних наук, доцент, написав не одну монографію з кримінального права. Але Льончик категорично відмовився йти з армії. Він говорив мені: "Я захищаю українські права, а не право українця. Нам потрібно захистити справжню свободу і незалежність України". І всім завжди бажав миру шляхом перемоги! Я зараз читаю роботи Грушевського. Так він говорив: щоб бути нацією, потрібно хотіти цього. На жаль, як я бачу, чоловіків навколо багато, але справжній патріотизм зустрічається рідко ...
 
Льоня був двічі поранений. Влітку 2016 року і восени. Перший раз його сильно контузило, вибухова хвиля пошкодила йому ребра, він зламав ліву руку. А вдруге під час бою знову поламав ребра, пошкодив пальці, їх довелося зшивати. Поки лікувався, загинули хлопці з його роти. І брат вважав, що це сталося з його вини, тому що його не було на місці ... Тому він поїхав на передову, навіть не долікувавшись. Їдучи, попросив мене: якщо зі мною щось станеться, одягни мене в мою улюблену вишиванку ...
 
- Як ви дізналися про те, що брат загинув?
 
- У той день ближче до ранку мені наснилася наша бабуся, у якої ми практично виросли. Вона сказала: "А ти знаєш, що наш Льончик з нами?" Я прокинулася в страху. І вранці не встигла подивитися соціальні мережі, в яких вже була інформація про загибель брата. Я поспішала в дитячий садок, де тоді працювала. По дорозі забрала сусідських діток. На мене все якось дивно дивилися. Але я не звертала уваги. Ближче до обіду до мене на роботу зайшов батько. Сказав, що не може додзвонитися Льоні. І тут під'їхав сільський голова і військові. У цей момент зателефонувала мама - вона працює за кордоном, дуже активно користується інтернетом. Вона і прочитала про загибель Льончика. І тут нам з батьком повідомили новину. Це було страшно...
 
Мама передчувала загибель Льончика. Цілий тиждень її мучили думки про похорон. А я, чуючи про бої під Авдіївкою, думала тільки про одне: головне, щоб це відбувалося не там, де Льончик. Адже він мені сказав, що змінив позиції, але де саме воював, я не знала ...
 
За Льончиком ми поїхали до Києва, де 2 лютого було прощання з ним на Майдані. Перед цим і наділи вишиванку на брата, як він хотів. Мене вразило, як багато людей чекали Льончика біля будинку. Хмельницьку та Чернівецьку області розділяє річка Дністер. Через неї йде довгий міст. Люди зробили на ньому коридор з палаючих свічок. Зима, ніч, холодно. Машина під'їхала о першій годині ночі. Але всі чекали. І по цьому коридору не машина їхала, Ленчика на руках перенесли ...
 
Виолетта Киртока, "Цензор.НЕТ"
скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

19:20
Баскетболісти Буковини завершили сезон у першій лізі України
18:07
У Недобоївцях створили медіапростір для втілення ідей молоді
17:28
На Буковині оформили паспорт хлопчику, який з мамою приїхав з окупованого Мелітополя
16:10
Минулого року було краще: в Україні 74% компаній відчувають дефіцит кадрів
15:14
У Чернівцях на Сторожинецькій водій «Daewoo Lanos» збив неповнолітню
14:22
Рідкісні і епатажні звичаї буковинців: письменниця Іванна Стеф'юк видала книжку-портал "Місце сили"
13:10
Загинув на місці аварії: на Буковині водій мотоцикла «Mustang» влетів в електроопору
ФОТО
12:04
У Тисі на Закарпатті знайшли тіла двох чоловіків, які намагались покинути Україну
ВІДЕО
11:10
Від завтра у Чернівецькому музеї просто неба стартує тиждень Великодніх майстер-класів
10:07
Прем'єра вистави-екскурсії: у Чернівецькому драмтеатрі представили репертуарну афішу на травень
09:50
Фахівці підрахували вартість Великоднього кошика у 2024 році
23:33
У Чернівецькій області оголосили відбій повітряної тривоги
22:44
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу
21:00
У Чернівцях ввечері 27 квітня випав град
ВІДЕО
20:00
Завтра на Буковині очікується до 22° тепла
19:29
Вулицями Чернівців розгулює лисиця
ВІДЕО
18:44
Приховав купівлю автівки, щоб отримати субсидію: буковинця звинуватили в шахрайстві
17:35
У Чернівцях вдалося зберегти більшість дерев, вирваних вандалами в парку Жовтневому
15:05
За добу інтернет-шахраї ошукали двох буковинців на суму понад 60 тисяч гривень
14:04
Намагалися вкрасти: у сквері в Садгорі вандали поламали лавочки
13:41
Обіцяв переправити до Румунії: на Буковині затримали сімох втікачів і провідника
12:06
Затримали жителя Прикарпаття, який збував наркотики на території Вижниччини
11:46
Нічна атака росіян: в Івано-Франківській області сталася пожежа на об’єкті критичної інфраструктури
11:06
Обіцяють бронь від мобілізації: в ЧТУ шукають водіїв та слюсарів
10:47
На Львівщині внаслідок ракетної атаки росіян є руйнування у двох районах
09:00
Сьогодні на Буковині буде до 20° тепла
08:12
Буковина прощається з Героями, які загинули на війні з росіянами
00:12
Володимира Івасюка повісили мертвим. Шокуюча заява прокурора щодо смерті композитора з Буковини
00:01
Відбій повітряної тривоги у Чернівецькій області
23:48
На Буковині оголосили підвищену небезпеку
23:11
Буковинці готуються зустрічати Великдень: як у Шишківцях проходять останні приготування?
ВІДЕО
23:03
У Чернівцях та області оголосили повітряну тривогу
22:10
Не сплатили 11 мільйонів податків: БЕБ на Буковині повідомило про підозру керівника підприємства
ВІДЕО
21:47
26 квітня – День вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії
ВІДЕО
21:11
Кличко підтримав аукціон зі збору коштів на дрони для ГУР
ВІДЕО
Усі новини