Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Дмитро Сірман: «Ключові департаменти та стратегічні комунальні підприємства Чернівців мають очолити фахівці»


Активіст розповів, що знає чимало прикладів, коли депутати різних політичних поглядів робили спільні, корисні для громади справи
Нещодавно мешканці вулиці Данила Галицького та Василя Стефаника, що у Садгорі, влаштували пікет, аби привернути увагу влади до їхнього стану. Адже не тільки ці вулиці, а й прилеглі до них уже давно не відповідають жодним стандартам та перетворилися у майже непроїзні. Серед пікетувальників ми зустріли і знаного у місті фахівця, директора департаменту житлово-комунального господарства у 2011-2014 роках, Дмитра Сірмана. Ми попросили прокоментувати його свою участь у протестній акції, а також, з огляду на професійний досвід, оцінити загальний стан житлового-комунального господарства Чернівців.

– Акція протесту проходила у рамках закону. Вулицю ми не перекривали, поспілкувалися та ухвалили звернення до секретаря Чернівецької міської ради Василя Продана з вимогою у 10-денний термін продовжити ремонтні роботи, організувати щоденний полив вулиць. Приємно, що реакція була майже миттєвою, і  вже наступного дня комунальники приступили до ремонту дороги.

– Чому раніше не зверталися до міської влади?
– Зверталися неодноразово, але отримували лише формальні відписки. Результату не було. І хоч у Садгорі проживає не так багато людей, як у спальних районах Чернівців, проте ми теж сплачуємо податки і маємо право вимагати у влади ремонту доріг.
Приміром, ми намагаємося розвивати туризм, а у Садгорі немає жодної пристойної громадської вбиральні. Нехай це звучить банально, але хоча б одна вбиральня необхідна.  І це при тому, що у нас один з найбільш демократичних статутів міста і перед прийняттям бюджету проводять громадські слухання. Відповідне рішення слухання ухвалили, а чиновники два роки поспіль не вносять це питання на розгляд депутатів. Ну хіба це робота? Те ж саме і щодо кладовищ у Ленківцях,  на Жучці, на Рогізній. Люди фактично за свої кошти утримують їх у належному стані. А на Годилові працює спеціалізоване комунальне підприємство, яке вирішує всі питання. Або таке. Ми вже декілька років проводимо «Садигурську милю», приїздять олімпійські чемпіони, спортсмени зі всієї Буковини, вже два роки поспіль просимо відремонтувати  бігові доріжки, і хоча кошти виділені, до виконання робіт не приступили.  Є ще чимало нагальних потреб, і  ми постійно звертаємося, а депутати виділяють кошти. До того ж, люди завжди готові підтримати  будь-яке гарне починання: організаційно, фінансово, роботою. Проте ми не можемо подужати ремонти вулиць Галицького та Стефаника. Там вже були резонансні ДТП, бо порозкопували триметрові ями, які навіть не огородили. Від чиновників жодних дій не бачимо, хіба отримували листи, де директори департаментів перекладали відповідальність одне на одного. Такий стан речей справедливо обурює садгірчан. Та, схоже, крига скресла. Про результати говорити ще зарано, але з усього видно, що ремонт вулиці намагаються проводити якісно.

– Коли ви очолювали департамент ЖКГ, працювалося по-іншому?
– У 2011-2014 роках місто мало значно скромніші фінансові ресурси для виконання робіт, проте їх виконували значно більше. Зараз у  нас на депозиті 300 мільйонів! Це як колись було у деяких «газдів»: діти голодні і не вбрані, але на «книжці» є гроші. Місто має низку проблем – медицина, освіта, житлово-комунальне господарство, інші галузі. Немає жодного змісту тримати їх на депозитах, бо навіть банківські відсотки не відшкодовують рівня інфляції – кошти треба  освоювати швидко та якісно.

–  Як ви прокоментуєте «транспортний експеримент»?
– 5  років тому до нас приїздили люди зі Львова, Вінниці та Івано-Франківська, аби перейняти досвід, бо наша маршрутна сітка була визнана однією з найкращих в Україні. Так, схему руху потрібно було трохи коректувати, адже місто – живий організм, який розвивається і розбудовується. Те, що було зроблено на початку літа, нонсенс! Ніхто не подумав про людей, про їхні транспортні потреби. Просто хтось собі вирішив, що буде так – і все. Це неприпустимо.

– Громадським транспортом теж відає департамент житлово-комунального господарства, який ви колись очолювали. Працівники там майже не змінилися, хіба що відбулися незначні рокіровки. Чому ж результат інший?
– Нагадаю: у місті досі немає профільного заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства. Хоча найбільше залежить від першої особи. Коли місто очолював Віталій Михайлішин, він особисто вникав у всі процеси, просив підприємців про допомогу, залучав депутатів.  Якщо керівнику не цікаво, то це одразу ж позначається на ефективності роботи чиновників. Парадокс – депутати всіх фракцій хотіли виділити 100 мільйонів на дороги, і лише міський голова цього не хотів. А це інфраструктурне питання, яке для будь-якого міста має бути на першому місці.
Дмитро Сірман: «Ключові департаменти та стратегічні комунальні підприємства Чернівців мають очолити фахівці»
– З чого треба починати? Що реально встигнути до кінця року?
– Починати треба з основних магістралей. На деякі об’єкти проведено конкурс, ресурси є. Необхідно негайно розпочинати роботи. Наступне: поки ще є час, якісно готуватися до зими. Найперше – підготовка до опалювального сезону.

– Що робити з боргами Теплокомуненерго? Є непогашена минулорічна заборгованість, і постачальники газу можуть заблокувати початок опалювального сезону…
– Зараз місто має значний фінансовий ресурс, але борги комунальних підприємств треба не лише покривати за рахунок бюджету, а й думати, яким чином покращити ситуацію. Раніше, коли ми виділяли на комунальне підприємство мільйон гривень, то вимагали від керівника прораховувати економічний ефект, надати чіткий план зменшення збитковості та продукувати додаткові послуги, аби заробляти гроші для підприємства. За останні п’ять років виділено сотні мільйонів, проте ситуація лише погіршується. Виходить, що працюють погано, але знають: якщо треба буде ще грошей, то депутати їх знову виділять, тож ніяких зусиль докладати не потрібно.  Це невірний шлях.
 
– Що можете сказати про команду Василя Продана? Чи здатні вони змінити ситуацію на краще?
– Василю Продану вдалося згуртувати навколо себе однодумців. І багато в чому йому допоміг Олексій Каспрук. Адже усі депутати, незалежно від партійної приналежності, живі люди. І вони бачили, що проблеми їхніх виборців не вирішуються роками. Вважаю, що саме це й об’єднало депутатів, тому вони вирішили усунути міського голову.
Чимало депутатів – успішні підприємці, дехто має певний досвід роботи у виконавчих органах місцевого самоврядування. Думаю, впораються. Найкраще для чернівчан те, що вони не мають права схибити. Треба напружено працювати щодня, аби показати громаді, що дострокове припинення повноважень міського голови – це зовсім не політичне рішення, як закидають опоненти, а зумовлено тим, що місто справді перебувало у критичному стані. Нова владна команда ще у стадії формування. Головне, щоби Василь Продан не пішов шляхом Олексія Каспрука. Олексій Павлович під час виборів декларував, що всі кадрові призначення відбуватимуться винятково через конкурси. Як воно було насправді, ми бачили… Ключові департаменти та стратегічні комунальні підприємства мають очолити фахівці. Незалежно від їхньої партійності, особистої відданості чи родинних стосунків. Сподіваюся, так і станеться. Також є надія, що й інші депутати зрозуміють, що немає змісту ворогувати – треба працювати для міста та його мешканців. Місто знає чимало прикладів, коли депутати різних політичних поглядів робили спільні, корисні для громади справи. Приміром, як облаштування тротуару на вулиці Ткачука, асфальтування  вулиці Підкови та військового містечка у Садгорі, закупівля сучасного діагностичного обладнання для міської лікарні № 4. І ще багато іншого було зроблено було без сварок і пафосу.
– Подаватимете документи на конкурс? Ваш досвід міг би бути корисним.
– Якщо відверто, не думав про це. Час ще є. Якщо знадобиться мій досвід чи моя практична допомога, завжди готовий. І для цього не обов’язково бути чиновником високого рангу.
 
Роман КЛИМ
 скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

13:10
Загинув на місці аварії: на Буковині водій мотоцикла «Mustang» влетів в електроопору
ФОТО
12:04
У Тисі на Закарпатті знайшли тіла двох чоловіків, які намагались покинути Україну
ВІДЕО
11:10
Від завтра у Чернівецькому музеї просто неба стартує тиждень Великодніх майстер-класів
10:07
Прем'єра вистави-екскурсії: у Чернівецькому драмтеатрі представили репертуарну афішу на травень
09:50
Фахівці підрахували вартість Великоднього кошика у 2024 році
23:33
У Чернівецькій області оголосили відбій повітряної тривоги
22:44
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу
21:00
У Чернівцях ввечері 27 квітня випав град
ВІДЕО
20:00
Завтра на Буковині очікується до 22° тепла
19:29
Вулицями Чернівців розгулює лисиця
ВІДЕО
18:44
Приховав купівлю автівки, щоб отримати субсидію: буковинця звинуватили в шахрайстві
17:35
У Чернівцях вдалося зберегти більшість дерев, вирваних вандалами в парку Жовтневому
15:05
За добу інтернет-шахраї ошукали двох буковинців на суму понад 60 тисяч гривень
14:04
Намагалися вкрасти: у сквері в Садгорі вандали поламали лавочки
13:41
Обіцяв переправити до Румунії: на Буковині затримали сімох втікачів і провідника
12:06
Затримали жителя Прикарпаття, який збував наркотики на території Вижниччини
11:46
Нічна атака росіян: в Івано-Франківській області сталася пожежа на об’єкті критичної інфраструктури
11:06
Обіцяють бронь від мобілізації: в ЧТУ шукають водіїв та слюсарів
10:47
На Львівщині внаслідок ракетної атаки росіян є руйнування у двох районах
09:00
Сьогодні на Буковині буде до 20° тепла
08:12
Буковина прощається з Героями, які загинули на війні з росіянами
00:12
Володимира Івасюка повісили мертвим. Шокуюча заява прокурора щодо смерті композитора з Буковини
00:01
Відбій повітряної тривоги у Чернівецькій області
23:48
На Буковині оголосили підвищену небезпеку
23:11
Буковинці готуються зустрічати Великдень: як у Шишківцях проходять останні приготування?
ВІДЕО
23:03
У Чернівцях та області оголосили повітряну тривогу
22:10
Не сплатили 11 мільйонів податків: БЕБ на Буковині повідомило про підозру керівника підприємства
ВІДЕО
21:47
26 квітня – День вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії
ВІДЕО
21:11
Кличко підтримав аукціон зі збору коштів на дрони для ГУР
ВІДЕО
20:25
На території Кафедрального собору у Чернівцях організують платну парковку
19:59
Дівчині стало зле: на вулиці Руській у Чернівцях водійка в‘їхала в будинок
ОНОВЛЕНО
ВІДЕО
19:26
Учні чернівецького ліцею №5 «Оріяна» передали для військових 26 БпЛА
ФОТО
18:48
Жінка народила трійню хлопчиків у Чернівецькому перинатальному центрі
17:44
У Чернівцях на вулиці Полтавській у померлого домашнього собаки виявили сказ
17:39
У Чернівцях обрали проєкт плану нового кварталу між вулицями Сторожинецькою та Скальда
Усі новини