Тож існує ризик спалаху інфекційних захворювань
У зв’язку з інтенсивними та затяжними опадами, в Чернівецькій області спостерігається підняття рівнів річок, що може призвести до підтоплення та забруднення джерел централізованого й децентралізованого водопостачання, громадських та індивідуальних колодязів, присадибних ділянок, господарських дворів, зокрема вигрібних ям, надвірних вбиралень, гноєсховищ.
Тож існує ризик спалаху інфекційних захворювань через забруднення води в криницях та інших джерелах водопостачання.
Рекомендації, щоб запобігти епідемічним ускладненням:• для приготування їжі та пиття використовувати питну бутельовану воду або з централізованих джерел водопостачання;
• не пити та не готувати їжі, не мити посуду водою з забруднених джерел водопостачання;
• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом;
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом;
• обов'язково мити руки після відвідування туалету.
Також інформуємо, що, відповідно до Державних санітарних норм та "Гігієнічних вимог до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10), власники бюветів, колодязів чи каптажів джерел зобов'язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію.
Крім того, слід обов'язково дезінфікувати споруди та знезаражувати питну воду, а також робити лабораторні дослідження (не менше двох з інтервалом відбору 24 години) щодо безпечності та якості, котрі здійснює будь-яка атестована лабораторія. Про це пише пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.