«Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує правила збирання та споживання грибів
Із початку 2020 року на території Чернівецької області не зареєстровано випадків отруєння грибами. Однак, упродовж 2019 року у регіоні через споживання грибів отруїлися 6 людей – п’ятеро дорослих та одна дитина – мешканці Сторожинецького, Кіцманського Путильського районів та Чернівців. Вони, зокрема, їли сироїжки та голубінки, смажені на вогні.
Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» нагадує правила збирання та споживання грибів.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто давати їх дітям до 12 років.
Як не отруїтися грибами:
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, вони вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не куштуйте сирі гриби.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103;
промийте шлунок простою водою;
дотримуйтеся постільного режиму;
пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.