Одним із найпоширеніших захворювань у сучасному світі є виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки
Характеризується воно запаленням слизової оболонки з подальшим виникненням виразок. Лікування передбачає комплексний підхід. Поряд із прийомом лікарських засобів, зокрема призначають Омепразол, важливо дотримуватися правильної дієти та режиму.
Ключовим принципом дієти є виключення з раціону продуктів харчування, які здатні подразнювати запалену слизову.
Загальні правила
У період загострення захворювання показана дієта №1, тоді як під час ремісії рекомендується дієта №5.
Основні правила харчування:
- Їжа готується особливим способом. Її можна тушкувати, варити, запікати таким чином, щоб не утворювалася скоринка.
- Приймати їжу слід п'ять-шість разів на день. Одна порція - не більше 200 гр.
- Страви та напої не мають бути холодними або гарячими. Їхня температура має становити від 32 до 38 градусів.
- Харчування має бути збалансованим і поживним.
- На добу обов'язково слід випивати мінімум два літри рідини.
- Заборонені будь-які газовані напої та продукти, які чинять подразнювальну дію на слизову.
- Вживання солі зводиться до мінімуму.
Що можна їсти під час загострення виразкової хвороби
При загостренні патології вкрай важлива сувора дієта. Усі страви повинні обволікати слизову. В ідеалі готувати їх на пару, після чого розтерти до кашкоподібного стану. Харчування має бути частим, дробовим.
Що їсти за хронічного перебігу захворювання та в післяопераційний період
У випадку з хронічною формою перебігу патології харчування підбирає лікар. При цьому враховуються такі чинники:
- наявність супутніх захворювань;
- вік і вага пацієнта;
- стадія хвороби.
У післяопераційний період підхід до харчування особливий:
- Перші 3 дні після оперативного втручання приймати їжу не можна.
- На четвертий і п'ятий день можна пити кисіль із ягід і трав'яний чай із невеликою кількістю цукру.
- У наступні дні вводяться в раціон овочеві супи-пюре і молочні круп'яні каші.
Які дієти показані хворим із виразковим захворюванням
Пацієнтам із виразкою дванадцятипалої кишки і шлунка показана дієта №1, яку ділять на два типи:
- 1А призначається після проведеної операції та під час загострення. Це сувора дієта, що передбачає вживання страв у вигляді пюре шість-сім разів на добу.
- 1Б передбачає вживання їжі у вигляді кашки п'ять-шість разів на день.
Які продукти дозволені пацієнтам
За виразкової хвороби дозволяється їсти далеко не всі продукти харчування. До дозволених належать:
- нежирна озерна або річкова риба;
- нежирне м'ясо курки, кролятина, індичка, телятина;
- пшеничний несвіжий хліб, бісквіт, галетне печиво, сухарики без різних домішок і приправ;
- рисова, манна, гречана, вівсяна каші;
- молочні продукти у вигляді знежиреного сиру, ряжанки, йогурту, пісного твердого сиру;
- запечені груші та яблука без шкірки;
- відварені кабачки, зелень, цвітна капуста, картопля, гарбуз, морква.
Від правильного харчування багато в чому залежить наскільки швидко захворювання відступить.