Натуральний сік постачають у школи і дитсадки кількох областей
На Буковині, у селі Недобоївці працює крафтове виробництво соків. Тут виготовляють продукт зі свіжих фруктів — натуральний, ароматний, із яскравим смаком. Підприємтво працює з чітким переконанням, що навіть у найскладніші часи треба тримати економіку та допомагати тим, хто на передовій.
Директор підприємства з виробництва соків Василь Майданський розповідає, що кожне яблуневе дерево — результат роками відточеної праці.
За інформацією з AgroPortal.ua, він є одним із тих, хто займається садівництвом більше 15 років і має досвід у виробництві соків.
«У нас майже 50 гектарів яблуневих насаджень. Завдяки правильному догляду ми маємо якісні яблука. Частину продаємо на ринку й експортуємо, а решту, що не проходить відбір — пускаємо на сік», — розповідає він.
Запустити власне виробництво вдалося у 2020 році — ще до великої війни.
«Це дало можливість зробити якісний крафтовий продукт з хорошої сировини», – каже Василь.
Сьогодні сік з цих садів п’ють у школах і дитсадках кількох областей. Але в реаліях повномасштабної війни попит на продукт, який не належить до першої необхідності, впав.
«Купівельна спроможність знижується, відповідно й наше виробництво не завантажене. Раніше ми часто їздили на виставки й ярмарки, це допомагало просувати продукт. Зараз — майже не виїжджаємо», — ділиться директор.
Є ще одна складність — люди. Частина працівників виїхала або пішла служити. А ті, хто залишився, працюють на межі можливостей.
«Після початку повномасштабної війни, ми відчуваємо брак робочої сили, тому змушені багато питань і викликів вирішувати на межі своїх можливостей, що не дає нам змоги знаходити нових клієнтів за межами області. Враховуючи те, що серед наших клієнтів є велика кількість навчальних закладів, через численні тривоги відвідування у них зменшується, а отже і потреба у соках так само знижується», — пояснює Василь.
Попри все, підприємство живе. Щотижня — один-два виробничих дні. І один постійний пункт у плані: волонтерство.
«Ми намагаємося брати участь у благодійних ярмарках, частину коштів завжди віддаємо на потреби армії», — розповідає він.
Також підприємство передає свій виготовлений сік військовим на схід.
«У межах нашої волонтерської діяльності ми маємо можливість допомагати армії нашою продукцією. У нас виробництво запускається в середньому 1-2 рази на тиждень і у цей період 10% від соку який ми виробили передаємо нашим захисникам, через волонтерів, які збирають допомогу і довозять її у відповідні місця.
Ми майже не показуємо те, що передаємо для ЗСУ, нам приємно чути позитивні відгуки від наших воїнів, які пʼють сік.
Ми не акцентуємо на цьому увагу у соціальних мережах, а вважаємо, що волонтерством треба займатися всім, хто має можливість», - розповідає Василь.
Ми майже не показуємо те, що передаємо для ЗСУ, нам приємно чути позитивні відгуки від наших воїнів, які пʼють сік.
Ми не акцентуємо на цьому увагу у соціальних мережах, а вважаємо, що волонтерством треба займатися всім, хто має можливість», - розповідає Василь.
Фото зі сторінки виробництва натуральних соків у Instagram
На запитання, що тримає на плаву — відповідь проста.
"Основними нашими споживачами є дітки у школах і садочках нашої області, а також сусідніх: Тернопільської і Хмельницької областей, саме вони надихають нас не зупинятися і працювати далі, бо надзвичайно приємно дивитися, як діти пʼють сік і хочуть добавки.
У такий складний час, завдяки виробництву соків, ми можемо наповнювати бюджет громади, створювати робочі місця і допомагати ЗСУ не тільки коштами, а ще й соками.
Саме ці два фактори є ключовими, які нас мотивують працювати і розвиватися далі", - запевняє Василь Майданський.
У такий складний час, завдяки виробництву соків, ми можемо наповнювати бюджет громади, створювати робочі місця і допомагати ЗСУ не тільки коштами, а ще й соками.
Саме ці два фактори є ключовими, які нас мотивують працювати і розвиватися далі", - запевняє Василь Майданський.
Крафтове виробництво соку — це не лише про якісний продукт. За кожною пляшкою стоять люди, які дбають про громаду й не залишаються осторонь у найтяжчі часи. Їхні руки створюють не тільки смак, а й підтримку через участь у благодійних ярмарках, передачу продукції на фронт.







