Фото: kitchenmag.ru
Хоча банош і мамалига запозичені в інших народів, та настільки прижилися, що стали вважатися традиційними українськими
Сайт ua.igotoworld.com відібрав 14 нетрадиційних страв української кухні, які варто спробувати. Серед них є і страви, запозичені в інших народів, але вони настільки прижилися, що стали вважатися традиційними і споконвічно українськими. Зокрема, згадують страви буковинської кухні – банош та мамалига.
Банош – це традиційна страва гуцульської кухні, яка представляє собою густу кашу з кукурудзяного борошна, звареного на вершках або сметані. Цю страву ще називають вічним двигуном, адже навіть невеликої порції вистачить, щоб нагодувати багатодітну родину.
Кажуть, що рецепт баноша придумали, коли зовсім не було що їсти, залишилася тільки сметана і трохи кукурудзяного борошна. Згідно з традицією, кашу повинні готувати тільки чоловіки і лише на відкритому вогні, помішуючи страву дерев'яною ложкою.
Мамалига є молдавською національною стравою. Це круто замішана каша з кукурудзяної муки, яку прийнято варити у чавунці. Що може бути особливого у цій страві? Справа в тому, що мамалига ні за смаком, ні за консистенцією або зовнішнім виглядом не схожа на якусь іншу відому нам кашу. Спочатку її готували з проса, але коли у Молдавському князівстві почали розростатися кукурудзяні поля, то цей злак легко замінили. До того ж, кукурудзу не обкладали даниною турецькі окупанти.
Джерело: ua.igotoworld.com