Фото: doityourself.in.ua
Хоча негода розтягує «березові жнива», через низький попит підсочка беріз іде мляво
Зо два тижні тому, коли у деревах почався сокорух, в області стартувала
заготівля цілющого березового соку. Маючи чималі площі зрілих березових лісів,
раніше Буковина була серед лідерів з його заготівлі в Україні. Щорічні обсяги
підсочки березового соку складали до 500-600 тонн. Однак через зниження попиту останніми
роками обсяги заготівель дедалі зменшуються. - Торік, наприклад, в області заготовили лише 70,5 тонн соку. Через низькі закупівельні ціни займатися цим стає нерентабельно, тому зокрема Чернівецький держлісгосп, який постійно займався підсочкою березового соку, ані минулого року, ані тепер його заготівлю не проводить, - каже головний спеціаліст Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства Тарас Собко.
За його інформацією, на сьогодні сік заготовляють тільки три лісогосподарства: Сторожинецький та Вижницький державні спецлісгоспи і Хотинський держлісгосп. З початку «березових жнив» усі разом вони наразі наточили 57 тонн соку, збір якого ще триває. Цьому сприяє нестійка погода.
- Якщо при різкому потеплінні сезон підсочки швидко закінчується, то періодичне зниження температури подовжує «березові жнива». Крім цього, завдяки похолоданню зібраний сік краще зберігається. Отож є сподівання, що нестійка погода дасть можливість заготовити навіть більше соку, ніж торік, – додає Т. Собко.