Обов'язковими вважаються кутя та узвар.
Згідно з давньою українською народною традицією Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю родину. У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, українці розпочинали святкову трапезу.
Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (Пилипівського) посту, і всі страви, які до свята готують господині - пісні, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами. Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали:
Кутя
Борщ з вушками
Грибова юшка
Вареники
Голубці
Маринований оселедець
Мариновані гриби
Заливна риба
Тушкована капуста
Квасоля
Узвар
Пампушки
Кутя – обрядова страва. Готують її з немеленої пшениці та солодкої добавки – меду, цукру, халви,родзинок, варення, цукатів, сухофруктів. (Зерно в куті символізує вічне життя і достаток, а солодкість – символ райського блаженства.) До багатьох видів куті обов’язково входить сироп з меду, приготований на воді, відварі від крупи, горіхи, мак.