Чернівецький Промінь логотип

Чернівці
C
Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

12 пісних страв на Святий Вечір: що має бути на столі

Обов'язковими вважаються кутя та узвар.

Згідно з давньою українською народною традицією Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю родину. У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, українці розпочинали святкову трапезу.

Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (Пилипівського) посту, і всі страви, які до свята готують господині - пісні, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами. Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали:

Кутя

Борщ з вушками

Грибова юшка

Вареники

Голубці

Маринований оселедець

Мариновані гриби

Заливна риба

Тушкована капуста

Квасоля

Узвар

Пампушки

Кутя – обрядова страва. Готують її з немеленої пшениці та солодкої добавки – меду, цукру, халви,родзинок, варення, цукатів, сухофруктів. (Зерно в куті символізує вічне життя і достаток, а солодкість – символ райського блаженства.) До багатьох видів куті обов’язково входить сироп з меду, приготований на воді, відварі від крупи, горіхи, мак.

скачать dle 10.5фильмы бесплатно

0 коментарів

Щоб залишити коментар, авторизуйтесь на сайті за допомогою соціальних мереж