Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Неофіційне влаштування, тиск та погрози: чернівчани розповіли про роботу на Романа Клічука


Як виявилося, у фірмах начебто успішного бізнесмена порушують трудове законодавство

Власник торгівельної компанії «Рома» кандидат в мери Роман Клічук позиціонує себе як один з найбільших роботодавців. За словами підприємця, він створив робочі місця для майже 1,5 тисячі працівників. Однак, як виявилося, в реальності ситуація дещо інша.

До журналістів звернулися колишні працівники магазинів, що пов’язують з Романом Клічуком, і розповіли про порушення їхніх прав, з якими постійно зіштовхувалися під час роботи.

Неофіційне працевлаштування, неоплачувані відпустки, брехня покупцям, страх та постійний моральний тиск. Такими насправді були реалії роботи. Жінка на ім’я Лілія погодилась розповісти свою історію, проте показати своє обличчя побоялась. З міркування безпеки в сюжеті про жінку не називали її прізвище.

«Я влаштувалася без трудової книжки. Стаж мені не потрібен, тому це питання ми вирішували полюбовно з юристом фірми. Зарплата було так сказано в день 350 грн плюс відсотки. Ці кошти мені давалися на руки. Я нічого не підписувала», - розповіла колишня працівниця.

Лілія спочатку не переймалась тим, що як працівник вона не захищена законодавством. Єдине що здавалося дивним, розповідає жінка, це те що при працевлаштуванні одразу попросили написати заяву на звільнення. А згодом виявилось, що і оплачувані відпустки не передбачені. Зрештою, звільнили ж Лілію по стандартній схемі. Почали приписувати недостачу, хоча жінка не підписувала жодного протоколу ревізії. Але оскільки Лілія працювала неофіційно доводити свою правоту не мала змоги.

 

«Нелегальний працівник немає майже ніяких прав, а зобов’язання у нього працювати так як хоче роботодавець, і в тих умовах в яких йому встановить роботодавець. Натомість належно оформлений працівник має право на щорічну оплачувану відпустку 24 календарних дня», - розповідає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю Управління держпраці у Чернівецькій області Юрій Пуріч.

Неофіційне влаштування, тиск та погрози: чернівчани розповіли про роботу на Романа КлічукаУтім, порушення законодавства, певно, не надто хвилює працедавця. Так, Світлана Курикова відпрацювала на Клічука офіційно 2 роки у магазині «Тайстра» менеджером торгового залу, та потім їй почали додавати посадові обов’язки. Жінку поставили продавати готові страви у відділі кулінарії. За її словами, керівництву магазину не подобалась кількість готових страв, яку списували через непридатність. Тоді адміністратор вимагала куштувати протерміновані страви кожного ранку на смак, чи вони не зіпсувалися і продавати далі. Відтак Світлана вирішила звільнитись, хоча це зробити виявилось не просто і довелось навіть викликати поліцію.

«Коли я звільнялася, юристи мені сказали: ми багато зараз судимося дуже багато люди нарікають, ну ви ж розумієте де ви зараз працюєте. Ви завтра звільнені, хоч президенту жалійтеся», - розповіла колишня працівниця магазину «Тайстра».

Після оприлюднення зізнань колишніх працівників, одну з героїнь - Лілію - побили біля власного будинку. Нападники вийшли з автомобілю, який був припаркований біля її під’їзду, уточнили її ім’я і після цього жорстоко побили.

«Увечері біля під’їзду. Я поверталась з магазину. Стояла машина. Бах по голові переніссю і ребрах. Секунд 10. Все. Сусіди відвели додому. Далі не пам’ятаю», - розповіла Лілія.

Нині героїня сюжету виїхала з міста через небезпеку. Зустрічатися із журналістами категорично відмовляється через страх за власне життя та здоров’я.

«Проти кого я піду? Просто я по простому подумала, що можна щось змінити в системі. Я думала, що одна людина щось вирішує. Але вирішує інша, у якої грошей незміряно і яка всіх купує», - розповіла жертва нападу.

Попри це працівники Романа Клічука продовжують розповідати з чим довелось зіштовхнутись під час роботи на підприємця.

Петро Меленко: «Це політика фірми, яку встановлює власник. У даному випадку кандидат у мери. І шкода людей які влаштувались на касу чи склад «Тайстри» чи «Норми». Вони фактично потрапляють у рабство. Там договір так закручений, що у кожному випадку ти винен».

Іван Сіренко: «Рома та Тайстра завжди славились текучкою кадрів. Знаю тих хто працював на Ромі, всі в один голос переконують, що експедиторів обманюють по чорному. Як правило вони всі в боргах»

Сніжана Котова: «Регулярно набирали наївних студентів в торгові представники, ніхто не оформлював офіційно на роботу - випробувальний термін. Через місяць-два звільняли без виплати заробітної плати. Тоді набирали нових. На деяких навіть навішували великі нестачі, які потім з них вибивали,приходили додому, погрожували батькам».

Роман Клічук позиціонує себе як чудовий роботодавець, який йде в політику аби розвивати Чернівців. Цей міф наполегливо вбивають у голови чернівчан. Проте незаконні методи, які він застосовує в своєму «успішному» бізнесі, не вийде застосовувати у стінах Ратуші. Там діють Закони України, а не «вуличні» закони 90-их.

скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

13:00
Поїзд Прага - Чоп виконав свій перший рейс
12:40
Чернівецька міськрада виділила 5 млн грн на підтримку ЗСУ
12:11
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу
12:00
На Буковині понад 80% працівників ТЦК є учасниками бойових дій
11:33
У Чернівцях 1 квітня обмежать рух на Галицькому шляху
11:22
У Чернівцях під час пожежі загинула жінка
11:13
У Чернівецькій місьраді склала присягу нова депутатка
10:48
У Чернівцях на 5 місяців перекриють рух по вулиці Заньковецької
10:29
У Чернівцях на Героїв Майдану на тротуар впав паркан
ФОТО
10:22
Буковина прощається з Героями, які загинули на війні з росіянами
10:07
У Чернівцях на пішохідному переході збили жінку
09:55
У Сокирянах встановили пам’ятний знак першої згадки про місто
09:07
Поліція перевіряє повідомлення про можливе замінування двох корпусів ЧНУ
09:03
Сьогодні на Буковині очікується до 19° тепла, можливий дощ
21:53
Повернулись на щиті: Буковина прощається з відважними Героями
ВІДЕО
21:26
Перекинувся в кювет: на Буковині трапилась аварія
ВІДЕО
21:09
Горіла котельня та будинок: пожежі трапились у Чернівцях та області
ВІДЕО
20:43
Ціна втечі - 8 тисяч євро з особи: прикордонники затримали групу псевдотуристів та організатора
ВІДЕО
20:29
На Буковині ростиме синьо-жовта кукурудза
ВІДЕО
20:21
Борг перед дітьми: на Буковині батько заборгував майже 54 тис. грн аліментів
19:22
У Садгорі буревій вирвав дерево прямо з корінням: дивом нікого не прибило
18:58
Мобілізація від 25 до 60 років: нові деталі законопроєкту про військову підготовку та мобілізацію
ФОТО
17:53
У Тернополі директор фірми привласнив 25 млн грн на будівництві Палацу спорту
17:27
Дістало собаче лайно: в центрі Чернівців розклеїли листівки з закликом прибирати за домашніми тваринами
16:40
Негода на Буковині: через падіння гілок та дерев кілька сіл без світла
16:27
У Чернівцях розпочали ямковий ремонт на дорогах
16:14
На Буковині затримали вантажівку, що незаконно перевозила деревину
15:49
У Чернівцях на вулиці Українській горить житловий будинок
15:21
У Чернівцях відкрили набір на безоплатні курси англійської для дорослих — як зареєструватися?
14:44
Чернівецька обласна дитяча лікарня отримала допомогу з Італії
14:23
На Буковині неподалік кордону затримали групу втікачів
14:00
Завтра у Чернівецькій області очікуються грози
13:33
У Чернівцях через коротке замкнення ледь не згорів житловий будинок
13:12
На Буковині через шквальний вітер знеструмлено низку населених пунктів
13:01
За неявку до ТЦК лише на Прикарпатті перебувають у розшуку 40 тисяч чоловіків
Усі новини