Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Назад у буремні 90-ті. Для чого Роману Клічуку «тітушки» та заворушення під ТВК


Ми думали, що за роки незалежності у чернівецькій політиці ми бачили вже все. Однак, як виявилось, майже усе. Адже те, що відбулося у четвер 3 грудня під стінами ТВК, відкинуло нас навіть не у часи Януковича, а у буремні 90-ті, коли питання вирішували за допомогою сили, бритоголових братків зі зброєю або ж методом праски та паяльника. Як не дивно, але машину часу організувала партія, яка позиціонує себе як нова демократична політична сила, яка обіцяла запровадити якісні зміни у місті.

НОЖІ, КАСТЕТИ, ТРАВМАТИ

Назад у буремні 90-ті. Для чого Роману Клічуку «тітушки» та заворушення під ТВКРозпочалося усе з прес - конференції «Єдиної Альтернативи»,на якій колишній очільник громадянської мережі «ОПОРА», а нині новообраний депутат від партії Клічука Тарас Прокоп закликав чернівчан застосувати тиск на ТВК, щоб комісія затвердила остаточні результати виборів. Та вже за дві години позиція партійців Клічука різко змінилася. Коли ТВК зібралася, щоб виконати те, чого вимагали «альтернативщики», вони зробили все, щоб зірвати оголошення результатів. А саме стягнули під стіни ТВК до 50 озброєних тітушок, які в більшості представляли охоронну фірму «Тигр» і яку активно використовував Роман Клічук під час виборчої кампанії. Озброєними молодиками керували новообрані депутати від «Єдиної альтернативи» Василь Зазуляк та Андрій Пуздряк.

 

Назад у буремні 90-ті. Для чого Роману Клічуку «тітушки» та заворушення під ТВК

 

Тітушки увірвалися на засідання Територіальної виборчої комісії, побили ветерана АТО, шарпали та штовхали жінок. Дісталося навіть керівнику Шевченківського райвідділу поліції, який намагався допомогти побитому тітушками ветерану АТО Євгену Марусику.

Назад у буремні 90-ті. Для чого Роману Клічуку «тітушки» та заворушення під ТВК

Я відчув поштовх в спину та полетів сходами вниз. В цей момент залітає начальник Шевченківського райвідділу поліції та подає мені руку для того, щоб я міг привстати, і я отримую удар у ліву скроню. Спускаються ще двоє цих хлопців, які були з Пуздряком, починають відштовхувати та відтягувати начальника Шевченківського райвідділу поліції, - розповідає Марусик.

Голова комісії ТВК викликала поліцію. Реакція спецпризначенців була миттєвою, і це дозволило не допустити подальшого кровопролиття і тиску.

Це була спроба тиску, але у зв’язку з роботою поліції, яка швидко зреагувала на всі ці провокації і не допустила до нас сторонніх осіб, тиск не вдався, - зазначила голова Чернівецької міської ТВК Анастасія Сімак.

Ситуація отримала шалений розголос у соцмережех – ТВК знаходиться у будівлі у самому центрі міста. До речі, там же розміщується телеканал «Чернівці», на який колись так само охоронці Клічука не пустили колишнього мера Олексія Каспрука. Налякані журналісти теж викликали поліцію.

 

 

Дивно, але після такого розголосу, оприлюднених відеоматеріалів поліція почала покривати озброєних тітушок. Вже за декілька хвилин усіх озброєних молодиків відпустили. А в офіційному повідомлені поліції про події того вечора, яке з’явилася лише через добу, інформацію про зброю та напад на керівника Шевченківського райвідділу приховали, не зважаючи на наявні відеоматеріали.

Більше того, поліція переконана, що в діях кількох десятків озброєних молодиків, взагалі немає порушення. Хоча за фактами побиття ветерана АТО слідчі в поліції все ж відкрили два кримінальні провадження, за частиною 1 статті 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) та частиною 1 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. 

БИТВА ЗА МАНДАТ

Ситуація під ТВК стала предметом народної творчості у соцмережахСитуація під ТВК стала предметом народної творчості у соцмережах «Для чого цей цирк?», – виникає питання. Адже «Єдина Альтернатива» отримала в Ратуші найбільшу кількість мандатів, а Клічук впевнено виграв вибори?!

Все просто. Увесь «залякувальний» арсенал «Єдина Альтернатива» використала з єдиною метою – спробувати відбити мандат у народного героя України Сергій Козака. Спочатку партія намагалася зробити це в судах, однак безрезультатно. А коли стало зрозуміло, що замість одинадцяти депутатів партія матиме десять – пішли на відверте збройне протистояння. Але з ким? Із беззбройними членами ТВК? Поліцією? «Громадський тиск» – це так тепер називатимуть використання озброєної приватної армії?

Лише на п’ятий день під тиском журналістів визнали, що «тітушки» таки влаштували штовханину з керівником Шевченківського райвідділу. І саме через це на одного із озброєних нападників склали адмінматеріали та забрали дозвіл на зброю.

На думку журналіста Василя Забродського, причина такої реакції поліції - приховати від громадськості той факт, що організатором заворушень і тиску на комісію була саме партія «Єдина Альтернатива» та її лідер новообраний мер Чернівців Роман Клічук, який таким чином намагається повністю монополізувати владу та ввести в оману містян.

До речі, після того як Забродський оприлюднив фото і відеодокази на своїй сторінці в мережі Фейсбук, йому відкрито стали погрожувати охоронці «Тигру». Зокрема Сергій Малиновський, у якого у фейсбук-профілі зазначено, що він працює в охоронній фірмі «Тигр», вирішив залякати журналіста погрожуючи фізичною розправою. Спочатку члени комісії, потім журналісти. Хто буде далі? Прості чернівчани, які захочуть прийти на сесію міськради і висловити своє невдоволення?

ВИКЛИК ДЛЯ МІСТА

Подібна поведінка «Єдиної Альтернативи» шокувала чернівчан.

Назад у буремні 90-ті. Для чого Роману Клічуку «тітушки» та заворушення під ТВКЗа словами експерта з виборчого законодавства, заступника голови обласної організації Комітету виборців України Ігор Баб’юка законом чітко визначено, хто має право бути присутнім на засіданні ТВК. Члени невідомих воєнізованих структур не мають такого права, і те, що відбулось – це сором для міста.

Звичайно, це мало ознаку тиску на діяльність ТВК. Законом визначені суб’єкти виборчого процесу, хто може бути присутнім на засіданні ТВК. Але це є такий тиск на прийняття рішень, і звичайно це не личить європейському місту, яким завжди себе позиціонують Чернівці. Для нас це сором, що у нас в місті відбуваються такі речі, - зазначив Ігор Баб’юк.

Його колега політолог Михайло Шморгун вважає: якщо суспільство та правоохоронці не дадуть своєї оцінки цим діям, наступним кроком буде побиття журналістів, громадських активістів, і усіх хто скаже хоч слово проти політичної партії «Єдина альтернатива». І оцінку таким діям мають дати саме чернівчани.

Коли ці речі переходять на рівень фізичних погроз, насильства і неправомірних дій - це виклик не лише для правоохоронців, місцевих партій чи громадських діячів, це є виклик для кожного громадянина міста Чернівці, який має дати особисту оцінку тим діям, які собі дозволяє політична партія Єдина альтернатива, яка все більше нагадує політичну секту, головною задачею якої є отримання влади і насильницьке нав’язування своєї власної позиції кожному з нас, - переконаний політолог.

Публічне обурення діями Клічука висловив навіть екс- депутат від «Народного фронту» Максим Бурбак. Хоча напередодні другого туру виборів чітко висловився про те, що не буде підтримувати на виборах його опонента Віталія Михайлішина.

Так не проводяться вибори, так не гідно себе вести. Це що було? Просто показ сили? От ми нові такі? Це мені нагадує «розпальцовку» 90-их років, «пацанчікі» прийшли показати, що ми нова влада, - не стримав емоцій Бурбак вже за кілька днів після виборів.

То що ж буде далі?

Назад у буремні 90-ті. Для чого Роману Клічуку «тітушки» та заворушення під ТВКГра м’язами за допомогою своєї армії озброєних тітушок, а також подальша бездіяльність правоохоронців, замовчування та приховування цього ганебного випадку з боку поліції? Роман Клічук вже показав, що готовий заради потрібних рішень ламати і ветеранів АТО, і простих чернівчан, навіть якщо для цього доведеться вдаватися до методів буремних 90-х та застосовувати бритоголових озброєних молодиків. Тож недалекі ті часи, коли пенсіонерів, які вийдуть на мітинг під Ратушу, будуть пресувати «тигрята» Клічука чи просто депутати «Єдиної Альтернативи». Коли депутати будуть голосувати «потрібні» бізнесменам групи Клічука рішення під прицілом травматичної зброї. Коли журналістів та чернівчан будуть бити кремезні молодики у під’їздах за критику альтернативного лідера у ЗМІ чи у соцмережах.

То що ж виходить: світле майбутнє 2025-го для Чернівців матиме присмак насилля та кримінальних розбірок 90-их?

скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

18:50
У нацпарку на Буковині знайшли тварину, яка вважалася зниклою на території України
18:35
У Чернівецькій області оголосили відбій повітряної тривоги
18:04
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу: злетів МіГ-31К
17:51
Біля гірських лісів Буковини квітне шафран
17:19
На Буковині львів’янин хотів виїхати з України за підробленими документами
16:57
У Вашківцях обмежать газопостачання: перелік вулиць
16:33
У 10 разів вище норми: у Чернівцях патрульні спіймали п'яного водія без прав
16:09
Загрожує довічне: на Буковині багатодітний батько ґвалтував своїх дітей
15:44
У Чернівцях патрульні виявили мотоцикл, який розшукує Інтерпол
15:25
Поляки розблокували рух вантажівок на одному з напрямків
14:31
Спецслужби викрили мережу TikTok-каналів, які поширюють російську пропаганду
14:02
Синоптики розповіли, якою буде погода на Буковині у пʼятницю
13:23
За добу на Буковині сталося 14 загорянь сухої рослинності
13:09
У Чернівецькій області оголосили відбій повітряної тривоги
13:00
Поїзд Прага - Чоп виконав свій перший рейс
12:40
Чернівецька міськрада виділила 5 млн грн на підтримку ЗСУ
12:11
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу
12:00
На Буковині понад 80% працівників ТЦК є учасниками бойових дій
11:33
У Чернівцях 1 квітня обмежать рух на Галицькому шляху
11:22
У Чернівцях під час пожежі загинула жінка
11:13
У Чернівецькій міськраді склала присягу нова депутатка
10:48
У Чернівцях на 5 місяців перекриють рух по вулиці Заньковецької
10:29
У Чернівцях на Героїв Майдану на тротуар впав паркан
ФОТО
10:22
Буковина прощається з Героями, які загинули на війні з росіянами
10:07
У Чернівцях на пішохідному переході збили жінку
09:55
У Сокирянах встановили пам’ятний знак першої згадки про місто
09:07
Поліція перевіряє повідомлення про можливе замінування двох корпусів ЧНУ
09:03
Сьогодні на Буковині очікується до 19° тепла, можливий дощ
21:53
Повернулись на щиті: Буковина прощається з відважними Героями
ВІДЕО
21:26
Перекинувся в кювет: на Буковині трапилась аварія
ВІДЕО
21:09
Горіла котельня та будинок: пожежі трапились у Чернівцях та області
ВІДЕО
20:43
Ціна втечі - 8 тисяч євро з особи: прикордонники затримали групу псевдотуристів та організатора
ВІДЕО
20:29
На Буковині ростиме синьо-жовта кукурудза
ВІДЕО
20:21
Борг перед дітьми: на Буковині батько заборгував майже 54 тис. грн аліментів
19:22
У Садгорі буревій вирвав дерево прямо з корінням: дивом нікого не прибило
Усі новини