Нововведення у шкільні меню запроваджуються завдяки першій леді України Олені Зеленській
Булгур та шпундра. Ні це
не дивакуваті назви, а позиції із нового меню шкільних їдалень. Відтепер, із
раціону учнів навчальних закладів виключать смажені та солодкі страви. Взамін,
школярі отримають рекомендовану фахівцями корисну їжу. Про це сьогодні йшлося у випуску новин на телеканалі "Чернівецький промінь".
Ставши першою леді України Олена Зеленська визначила для себе реформу шкільного харчування пріоритетним завданням і закликала освітян долучитися до нововведень у всіх школах країни.
Булгур, шпундра, львівський сирник, скрамбл та інше – ось такі позиції незабаром повинні з’явитися у раціоні школярів. Корисне чотирьохтижневе меню розроблялось за участі держпродспоживслужби, дієтологів та лікарів.
Після впровадження даного меню у школярів буде вибір між їжею. За небажанням однієї страви дитина зможе обрати іншу. Чернівчани кажуть: такі зміни виключно на краще.
Потрібно щоб всі зрозуміли, що якість навчання це в тому числі і якість їжі у шкільній їдальні. Програма шкільного харчування є одним із небагатьох чинників які позитивно впливають не тільки на відвідування шкіл, але й на рівень навчання в цілому. Учні показували більш високі бали за мови та математичні тести. Мені здається про це варто замислитись, - розповідала Олена Зеленська.
Булгур, шпундра, львівський сирник, скрамбл та інше – ось такі позиції незабаром повинні з’явитися у раціоні школярів. Корисне чотирьохтижневе меню розроблялось за участі держпродспоживслужби, дієтологів та лікарів.
Кожна область, кожен регіон має свій конкретний план заходу і план дій який покликаний змінити підходи в організації харчування як в частині харчоблоків, оновлення матеріально-технічної бази, технологічного обладнання так само і у підходах складової якості їжі, - розповідає заступниця голови Чернівецької ОДА Ірина Ісопенко.
Після впровадження даного меню у школярів буде вибір між їжею. За небажанням однієї страви дитина зможе обрати іншу. Чернівчани кажуть: такі зміни виключно на краще.
В мене маленький син я готую корисну і смачну їжу. Обов’язково, щоб туди м’ясо входило, а не якісь бургери, не якісь фаст-фуди, намагаюсь привчати до корисної їжі, але це мають робити батьки змалечку. Культ їжі має формуватися в сім’ї, а потім уже за шкільними партами. Харчування впливає дуже суттєво на сьогоднішній день на стан здоров’я, - розповідає чернівчанка Марія.
Знаєте, я заходила в столову шкільну і бачили, що дітям дають сосиски, дітям дають таку їжу, яка для них не є корисною. Я вважаю, о діти будуть їсти, я не думаю, що ця їжа буде зовсім таки не смачна, я вважаю, що все необхідне там буде і будуть також і солодкі страви, і фрукти будуть, - розповідає чернівчанка Тетяна.
Ну якщо їм не давати фінансів більше в школу, то вони будуть нормально з цим справлятися, в них не буде другого виходу, а так. Ну звісно їм буде хотітися чогось солодкого, - каже Ангеліна.
Для дітей все саме найкраще має бути. Якщо страва буде гарно оформлена, то діти вони естети і вони хотять, щоб воно гарно, а якщо воно буде ще і корисно, то взагалі буде найкраще, - додає чернівчанка Наталія.
За словами Ірини Ісопенко, навчальні заклади Буковини вже мають певний досвід у змінах учнівського раціону.
На сьогоднішній день ми маємо реалізацію проектів і за меню Клопотенка, і мультипрофільне меню, і шведська стінка. Напрацювання є, підготовка кадрів є, рухаємось в правильному напрямку і сподіваємось, що стан здоров’я дітей, настрій і перебування в цілому в закладі освіти воно буде мати кращі переваги, - каже Ірина Ісопенко.
До слова, відповідно до рекомендацій ВООЗ у шкільному меню обмежено добову кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, а також виключені деякі види продукції.