Випадки отруєнь були зареєстровані в Чернівецькому та Вижницькому районах У розпал грибного сезону з метою здійснення профілактичних заходів серед населення, Державна установа «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
З початку року на території Чернівецької області було зареєстровано 5 випадків отруєння грибами у побуті, внаслідок яких отруїлось 9 людей. Перший випадок був зареєстрований в лютому поточного року внаслідок якого отруїлось 2 людей (сім’я). Отруєння було викликане вживанням - власноруч заморожених, варених грибів - глив (вешенки).
Інші 3 випадки були зареєстровані в серпні поточного року, внаслідок яких отруїлось 3 людей, викликані вживанням печених сироїжок. В вересні поточного року був зареєстрований 1 випадок отруєння грибами 4 потерпілих, викликаний вживанням жарених сироїжок. Випадки були зареєстровані в Чернівецькому та Вижницькому районах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів.
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.