Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Застосування спазмолітиків при різних патологіях


Зі спазмами, які періодично нас атакують, знайомий кожен. Розберемося докладніше у препаратах, які здатні боротися з ним

Спазми, що характеризуються мимовільними скороченнями м'язів або судин, є поширеною проблемою в сучасному суспільстві. Вони можуть виникнути в різних частинах організму, призводячи до неприємних симптомів та зниження якості життя. Вплив спазмів на суспільство охоплює як сферу охорони здоров'я, і повсякденні аспекти життя кожної людини. Спазми можуть виявлятися у різних системах організму: м'язової, судинної, шлунково-кишкової та інших. Вони можуть супроводжуватися болями, дискомфортом та обмеженням функціональності. У світлі високої поширеності та значного впливу на якість життя проблема спазмів потребує уваги як з боку медичної спільноти, так і суспільства в цілому.

Що таке спазмолітики?

Спазмолітики, також відомі як міотропні протиспазмодики, це клас лікарських засобів, призначених для зняття судом та спазмів гладких м'язів органів та судин. Вони діють, розслаблюючи м'язи та усуваючи мимовільні скорочення, що призводить до зняття больових відчуттів та полегшення стану пацієнта. Спазмолітики застосовуються в різних галузях медицини:

  • гастроентерологія;
  • урологія та гінекологія;
  • кардіологія;
  • неврологія.

Спазмолітики бувають різних типів і можуть мати різні механізми дії, але їхня загальна мета - полегшити стан пацієнта, знявши судоми та спазми. При застосуванні спазмолітиків важливо дотримуватись рекомендацій лікаря та дозування, зазначених в інструкції до препарату.

Діючі речовини

Існує кілька типів спазмолітиків, кожен з яких має свій механізм дії та сферу застосування. Розглянемо деякі типові представники спазмолітиків:

  1. М-холіноблокатори. Вони блокують рецептори мускаринового типу, що призводить до розслаблення гладких м'язів. Застосовується зі зняттям спазмів шлунково-кишкового тракту та інших органів. Наприклад, Дротаверин.
  2. Гангліоблокатори. До них відноситься бутилсціоперин, який блокує передачу імпульсів в автономних гангліях, що призводить до розслаблення гладких м'язів. Найчастіше застосовуються при спазмах ШКТ.
  3. Кальцієві канали. Діцциготин має властивість блокувати кальцієві канали у м'язових клітинах, запобігаючи скороченню гладких м'язів. Застосовується при судинних спазмах.
  4. нітрати. Нітрогліцерин широко застосовується для розширення судин, знижує судинний тонус, допомагаючи при судинних спазмах та стенокардії.
  5. Похідні бензодіазепіну. Мають міорелаксуючу та спазмолітичну дію, використовуються при судомах і спазмах. Наприклад, діазепам.
  6. Міотропні спазмолітики. Розслаблюють гладку мускулатуру органів та судин, часто застосовуються при судомах та спазмах.
  7. Антигістамінні препарати. Можуть використовуватися як спазмолітики при алергічних реакціях і супутніх судомах.

спазм

Торгових назв препаратів з переліченими вище діючими речовинами існує багато, їх можна замовити на сайті інтернет-аптеки «Здравиця». Важливо, що вибір спазмолітика залежить від характеру спазму, його розташування та супутніх станів. Тому призначення має проводитися лікарем на основі клінічної картини та анамнезу пацієнта.

Роль препарату Дротаверин у лікуванні спазмів

Препарат Дротаверин відіграє важливу роль у лікуванні спазмів та судом у різних системах організму. Дротаверин є міотропним спазмолітиком, тобто він прямо впливає на м'язи, розслаблюючи їх. Це досягається за рахунок блокування фосфодіестерази, що призводить до накопичення циклічного аденозинмонофосфату (ЦАМФ) у м'язових волокнах. Дротаверин ефективно знімає спазми гладкого м'яза шлунка та кишечника, що дозволяє справлятися з симптомами, такими як болі, здуття та порушення випорожнень. Препарат допомагає впоратися з болями та спазмами, викликаними різними захворюваннями сечовидільної системи. Дротаверин сприяє розширенню судин та поліпшенню мікроциркуляції, що може бути корисним при деяких судинних захворюваннях. У гінекології Дротаверин може застосовуватися для зняття спазмів матки, що особливо важливо при деяких гінекологічних захворюваннях та болях внизу живота. Дротаверин може допомагати при судинних судомах у головному мозку, що сприяє зниженню головного болю. Препарат дозволено також дітям для зняття спазмів шлунково-кишкового тракту, проте дозування має бути суворо дотримано відповідно до рекомендацій лікаря. Що стосується вагітних та жінок на грудному вигодовуванні, лікарі рекомендують використовувати Дротаверин у цих періодах лише у випадках крайньої необхідності та під наглядом фахівця. Важливо пам'ятати, що застосування Дротаверину має здійснюватись за призначенням лікаря. Самостійне використання препарату може бути небезпечним та призвести до небажаних наслідків.

Побічні ефекти та протипоказання

Побічні ефекти та протипоказання спазмолітиків можуть різнитися залежно від конкретного препарату та індивідуальних особливостей пацієнта. Найчастіше можуть зустрічатися сонливість та втома. Тому при їх застосуванні рекомендується утриматися від керування транспортними засобами та виконання небезпечних видів діяльності. Також можуть з'являтися такі симптоми як запаморочення, сухість у роті та навіть алергічні реакції. Багато спазмолітики протипоказані при глаукомі, оскільки можуть викликати підвищення внутрішньоочного тиску. Препарат також протипоказаний алергії на будь-який компонент, а також за підозри на механічну непрохідність кишечника.

скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

20:29
Загинули 14 людей: на Рівненщині фура протаранила маршрутку «Рівне-Хмельницький»
ФОТО
20:08
Молдова готова забезпечити постачання електроенергії в Україну
18:39
Тягачі, джипи, пландеки: буковинські перевізники передали 24 автомобілі на потреби ЗСУ
16:40
На Закарпатті прикордонники затримали чотирьох чоловіків під час спроби переплисти Тису
15:49
Обленерго вчергове змінив графік заживлення споживачів для Чернівецької області
15:21
Громада Києва передала тисячу дронів бійцям 3 штурмової бригади, - Кличко
ВІДЕО
14:44
На Буковині судитимуть хмельничанина, який підробив документи, щоб перетнути кордон
13:37
Чернівціобленерго знову оновило графіки заживлення споживачів
13:27
Школи Чернівецької області не виходитимуть на навчання 19 серпня
12:55
З 17 липня військовий квиток на кордоні перевірятимуть у всіх чоловіків: прикордонники Буковини попереджають про нові вимоги
11:52
Додали години заживлення: обленерго оновило графіки відключень для Чернівецької області
11:01
Рух транспорту по вулиці Жуковського у Чернівцях тимчасово перекрито
ФОТО
10:09
Чернівчани здобули призові місця на чемпіонатах України з велоспорту
ФОТО
09:23
Сьогодні Буковина проводить в останню дорогу двох військових
ФОТО
07:48
У Чернівецькій області оголосили відбій повітряної тривоги
07:26
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу
23:50
Чи розпочнеться навчання в серпні: школи Чернівців готуються до навчального року
ВІДЕО
23:30
Неймовірні метелики: світлини дітей з інвалідністю облетіли світ
ВІДЕО
23:00
У Чернівцях попрощались із військовим Валентином Чекулаєвим
ВІДЕО
22:44
У Чернівцях судитимуть наркоторгівця
ВІДЕО
22:13
На Буковині затримали чоловіка, який намагався вивезти старовинні монети
ВІДЕО
21:52
Запасіться водою: у Чернівцях три ночі не буде води
20:53
Завтра у Чернівцях поховають Героя родом із Запорізької області
19:10
Пекельна спека в Україні: наступного тижня синоптики прогнозують спеку до +41
18:48
Обленерго опублікувало графік знеструмлень на 6 липня для Чернівецької області
18:28
Хлопці побилися: у Чернівцях 20-річна дівчина вдарила ножем одного із знайомих
17:49
У Чернівецькій ОВА представили нового заступника з питань цифрового розвитку Валентина Пабата
17:34
Навчання у школах Чернівців розпочнуть у серпні у разі потреби: остаточного рішення немає
ВІДЕО
17:06
"Помріяти, порахувати бюджет": у самісінькому центрі Чернівців міська рада планує здати в оренду два приміщення
16:49
У Чернівцях поліцейські затримали містянина, який продавав наркотики і боєприпаси
16:33
Побили і в кайданках відвезли в ТЦК: омбудсман назвав «кричущим» свавілля поліції на Буковині
ВІДЕО
15:50
У Чернівцях у костелі Серця Ісуса служитиме новий настоятель Олексій Бределєв
15:29
На території Чернівецького ліцею №18 інвестор збудує спортивне мініполе за 2 мільйони
14:41
Жителя Тарасівців судитимуть за розповсюдження амфетаміну і канабісу
14:31
Синоптики роповіли, якою буде погода на Буковині в суботу, 6 липня
Усі новини