Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Планував переворот на Буковині: СБУ викрила лідера руху «Біла балаклава», який намагався зірвати вибори в Україні


Організатори готувалися використати активістів патріотичних структур для фізичного захоплення і позбавлення повноважень керівників органів державної влади та правоохоронних структур
СБУ викрила масштабні плани спецслужб РФ щодо «гібридного» втручання в українські вибори. Про це на брифінгу повідомив заступник Голови СБУ Віктор Кононенко, пише прес-центр СБУ.
 
«Виборчий рік в Україні найприйнятніший для російських спецслужб в дестабілізації обстановки через втручання у виборчий процес», – наголосив Віктор Кононенко.
 
За його словами, російським керівництвом перед усіма спецслужбами РФ поставлено конкретне завдання: «закрыть украинский вопрос» у 2019 році. Росія намагатиметься штучно створити ситуацію невизнання результатів виборів як частиною українців, так і частиною західної спільноти. Потім цей фактор планується використати для максимального розколу суспільства та створення постійно діючого фронту протиборства в максимально можливій кількості регіонів України. 
 
Днями Служба зірвала чергові деструктивні плани РФ. Зокрема, через один із проектів дестабілізації ситуації так званої «Білої Балаклави», члени якої, діючи за вказівками, що надходили з Москви, з осені 2018 року, готували зрив виборчого процесу одразу після закінчення першого туру виборів Президента України. 
 
У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 109 Кримінального кодексу України, відбулися обшуки в офісі та за місцем проживання трьох активних учасників руху на підтримку Надії Савченко. Вони за координації з відомим агентом російських спецслужб Миколою Дульським, що на сьогодні переховується від українського правосуддя в Росії, намагались організувати провокації, які мали стати поштовхом до насильницької зміни влади в країні. 
 
На першому етапі для підняття «градусу» протестної активності в суспільстві затриманий учора Євген Моренець, він же «Біла Балаклава», знімав, обробляв та розміщував в мережі Інтернет відеоролики від свого імені. «Вказана відеопродукція, за висновками експертів, містить заклики до повалення конституційного ладу в Україні та захоплення влади в Україні насильницьким шляхом», ‒ наголосив заступник Голови СБУ. 

Наразі Євгена Моренця затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу – арешт у судовому порядку. 
 
Моренець разом зі спільниками також розпочав організаційні заходи з втягування в протиправну діяльність керівників громадських об’єднань та окремих активістів з різних регіонів нашої держави. Зловмисники мали на меті спровокувати їх організувати масові протестні акції одразу після закінчення голосування 31.03.2019 року, нібито через фальсифікації, що будуть мати місце у ході виборів.
 
«Задум кураторів з РФ  ‒ непризнання виборів «народом», скликання «Віче», висування вимог до влади, які не можуть бути виконані», ‒ зазначив Віктор Кононенко. 
 
СБУ встановила, що координацію діяльності Моренця здійснював саме Дульський, котрий повинен був забезпечити контакт «Білої Балаклави» та підібраних ним осіб з діючими в Україні законспірованими групами. 
 
На виконання вказівок Дульського «Біла Балаклава», зокрема, вербував спільників, доводив їм плани щодо майбутнього захоплення адмінбудівель органів державної влади. Він усвідомлював необхідність провокування кровопролиття і майбутні людські жертви серед протестувальників. Як один з основних об’єктів вивчалась можливість захоплення будівлі Верховної Ради України. 
 
Моренець за вказівкою Дульського та його «ефесбешних кураторів» готувався також використати «в темну» активістів патріотичних структур для фізичного захоплення і позбавлення повноважень керівників органів державної влади та правоохоронних структур. План передбачав організацію мирного мітингу з метою провокування сутичок з правоохоронцями, яких «зі спини» повинні атакувати «бойові групи». «Кровопролиття та збройні сутички мали стати каталізатором до вчинення державного перевороту», ‒ заявив заступник Голови СБ України. 
 
Датою переходу до активних заходів «Біла Балаклава», за погодження з Дульським, обрав 31 березня 2019 року ‒ день голосування на виборах Президента України. Одразу після закриття виборчих дільниць під гаслами «фальсифікації» результатів волевиявлення громадян планувалось оголосити проведення «Віче» у Києві та регіонах, а також спровокувати людські жертви для радикалізації та мобілізації суспільства. 
 
Першою областю для захоплення у планах «Білої Балаклави» була Чернівецька. Про це йдеться у відеозаписі, який оприлюднили в СБУ.

За задумом російських спецслужб ситуація «некерованого хаосу», забезпечить формування в очах Заходу образу України як території анархії, створення так званих «паралельних» органів влади, які б сприяли реваншу проросійських сил у нашій державі, формування сприятливих умови для активізації сепаратистських тенденцій в регіонах та підстави для відкритого військового вторгнення ЗС РФ на українську територію. 
 
Від імені Голови Служби, колегії СБУ Віктор Кононенко закликав керівництво громадських організацій не піддаватися на провокаційні пропозиції від російських спецслужб та не допустити використання своїх спільників як «гарматного м’яса» в інтересах Кремля.
скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

23:44
Більше сполучень з Європою: на Буковині зведуть нові КПП та прокладуть євроколії
23:17
Буковинські рятувальники ліквідували за добу одразу три пожежі
ВІДЕО
22:45
В аварії у Чернівцях постраждав 69-річний водій
ВІДЕО
22:19
Загинули за Україну: на Буковині прощаються з відважними Героями
ВІДЕО
21:35
Одесит подолав понад 750 км, щоб потрапити до Румунії
ВІДЕО
21:10
Журналіст Станіслав Ясинський з Чернівців став речником Медичних сил ЗСУ
20:57
У Чернівцях відбудеться суд проти журналістки Світлани Ісаченко за позовом головного лісівника Буковини
20:24
Команда ФК "Буковина" готується до весняного футбольного сезону
20:13
Олександр Сирський призначив нового речника Повітряних сил
19:54
Відзавтра частину вулиці Руської у Чернівцях на два місяці закриють на ремонт
18:38
Фіктивний шлюб за 10 000 доларів з військовозобов’язаним: на Львівщині затримали організаторку фіктивних шлюбів
17:56
Чернівці матимуть залізничне сполучення з Прагою, через пересадковий потяг до Ужгорода
17:41
Мерія Лондона починає відправляти в Україну вживані швидкі, про які домовлявся Кличко
ФОТО
17:33
Сумна звістка: через півтори року підтвердили загибель військового Василя Коваля з Буковини
16:54
Познущався з тещі: на Тернопільщині суд оштрафував чоловіка за те, що він облаяв жінку
16:50
У центрі Чернівців молодик стріляв з пістолета та спробував втекти від патрульних
ВІДЕО
16:34
У Чернівцях 19 березня відбудеться прощання з Геннадієм Москалем
16:15
В Чернівецькій області оголосили відбій повітряної тривоги
16:03
У Чернівцях та області оголосили повітряну тривогу
15:44
Застосували сльозогінний газ і побили: у Мигово чернівчани напали на місцевого чоловіка
15:30
Трагедія на кордоні: знову знайдено тіло чоловіка у Тисі
ВІДЕО
14:45
Президент Румунії затвердив навчання українських пілотів на F-16 в країні
14:32
У селі Мигове двоє чернівчан напали та сильно побили чоловіка на СТО
14:00
За вихідні на дорогах Буковини патрульні виявили 24 п'яних водіїв
13:30
У Чернівцях пройшли "Дні кіно від ТРО"
ФОТО
13:10
Синоптики прогнозують на завтра у Чернівцях сильний вітер
12:36
Масштабне відключення: у Чернівцях три доби воду будуть подавати за графіком
12:28
Завтра у Чернівцях попрощаються із Геннадієм Москалем
12:01
Сокирянський археолог стверджує, що знайшов давньоримський меч-гладіус
ВІДЕО
ФОТО
11:37
Шанс вижити був мінімальний. У Львові хірурги врятували чоловіка із розривом товстої кишки
11:21
Придбав для власного вживання: на Буковині затримали чоловіка, який зберігав наркотики
10:46
Потерпілий у лікарні: у Чернівцях через невдалий маневр сталася серйозна аварія
10:23
У Румунії будують найбільшу в Європі базу НАТО вартістю €2,5 млрд
10:03
Буковина проводить в останню дорогу відважного Героя
09:39
Вночі на Хмельниччині лунали вибухи: травми отримала жінка
Усі новини