Ще в одного буковинця підозрюють це небезпечне захворювання
З початку
2015 року на ботулізм захворіло двоє
мешканців краю. Ще один пацієнт
з підозрою на захворювання госпіталізований до лікувального закладу.
За останні п'ять років (2010-2014 рр.) в області зареєстрували 17 випадків захворювання на ботулізм, один з яких - з летальним наслідком. Серед хворих на ботулізм - 2 дитини віком до 17 років. За результатами ретроспективного аналізу встановлено, що всі захворювання виникли в побуті після вживання продуктів домашнього приготування. В основному це були консервовані в домашніх умовах тушковане м'ясо та м'ясні паштети, риба копчена, копчене м’ясо та ковбаса домашнього виготовлення, а також квашені гриби.
Основні факти про ботулізм:
За останні п'ять років (2010-2014 рр.) в області зареєстрували 17 випадків захворювання на ботулізм, один з яких - з летальним наслідком. Серед хворих на ботулізм - 2 дитини віком до 17 років. За результатами ретроспективного аналізу встановлено, що всі захворювання виникли в побуті після вживання продуктів домашнього приготування. В основному це були консервовані в домашніх умовах тушковане м'ясо та м'ясні паштети, риба копчена, копчене м’ясо та ковбаса домашнього виготовлення, а також квашені гриби.
Основні факти про ботулізм:
- це хвороба, що виникає в результаті отруєння
токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням нервової
системи;
- збудник - Clostridium botulinum - широко поширений у
природі з постійним місцем існування в ґрунті, спорові форми збудника
надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння
протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі
отрут – ботулотоксин;
- інфікування людини відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби;
- розмноження збудника ботулізму супроводжується газоутворенням (візуально на консервованих продуктах визначається як «бомбаж», тобто здуття кришки або метелевої банки), при цьому вид, запах, смак продукту не змінюються;
- інкубаційний період (час від моменту проникнення збудника в організм до появи клінічних ознак хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби;
- на початку захворювання хворого турбують нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення. В подальшому з'являється порушення зору - одна з характерних ознак ботулізму (хворий відмічає «сітку» перед очима, двоїння предметів, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, розлади ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. З часом розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі;
- ускладнення виникають часто, до них належать: токсичний міокардит (ураження м'язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові);
Профілактика ботулізму:
- при домашньому консервуванні дотримуватися всіх правил гігієни (відокремлювати сиру продукцію від вареної, проводити ретельну теплову обробку, зберігати харчові продукти у відповідності з вказівками на їх упаковці);
- пам’ятати, що будь-які консерви, герметично закриті, потенційно небезпечні. Особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від частинок ґрунту, тому перед вживанням таких консервів їх необхідно прокип’ятити протягом 30 хвилин;
- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута та деформована;
- відмовтеся від купівлі консервованих домашніх грибів, м'яса і риби з рук в місцях стихійної тогівлі;
- при появі перших ознак нездужання невідкладно звертайтесь за медичною допомогою.
Цікаво, що бактерію Clostridium botulinum використовують для виробництва ботоксу - фармацевтичного препарату, який застосовують переважно для ін’єкцій в косметології. Для ботоксу використовується очищений та сильно розведений ботулінічний токсин.
- інфікування людини відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. Не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби;
- розмноження збудника ботулізму супроводжується газоутворенням (візуально на консервованих продуктах визначається як «бомбаж», тобто здуття кришки або метелевої банки), при цьому вид, запах, смак продукту не змінюються;
- інкубаційний період (час від моменту проникнення збудника в організм до появи клінічних ознак хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби;
- на початку захворювання хворого турбують нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення. В подальшому з'являється порушення зору - одна з характерних ознак ботулізму (хворий відмічає «сітку» перед очима, двоїння предметів, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, розлади ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. З часом розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі;
- ускладнення виникають часто, до них належать: токсичний міокардит (ураження м'язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові);
Профілактика ботулізму:
- при домашньому консервуванні дотримуватися всіх правил гігієни (відокремлювати сиру продукцію від вареної, проводити ретельну теплову обробку, зберігати харчові продукти у відповідності з вказівками на їх упаковці);
- пам’ятати, що будь-які консерви, герметично закриті, потенційно небезпечні. Особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від частинок ґрунту, тому перед вживанням таких консервів їх необхідно прокип’ятити протягом 30 хвилин;
- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута та деформована;
- відмовтеся від купівлі консервованих домашніх грибів, м'яса і риби з рук в місцях стихійної тогівлі;
- при появі перших ознак нездужання невідкладно звертайтесь за медичною допомогою.
Цікаво, що бактерію Clostridium botulinum використовують для виробництва ботоксу - фармацевтичного препарату, який застосовують переважно для ін’єкцій в косметології. Для ботоксу використовується очищений та сильно розведений ботулінічний токсин.