Фото: genia-hunchevska.uamodna.com
Замість звичних «Олів’є» та оселедця «під шубою» краще приготувати легкий салат зі свіжих овочів
На новорічному столі зазвичай стільки усіляких
делікатесів, що не переїсти просто неможливо. Щоправда наслідки таких щедрих
застіль – украй неприємні. Тож лікарі радять, як мінімізувати шкоду для
організму від новорічно-різдвяного кулінарного марафону.
- Найактивніше шлунково-кишковий тракт працює вранці, вночі йому належить відпочивати. Так що пізня новорічна трапеза – це вже стрес для організму, - розповідає доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Оксана Хухліна. – Аби підготувати шлунок, необхідно насамперед регулярно харчуватися напередодні свят. А 31 грудня не сидіти цілий день голодним, очікуючи застілля, а поснідати, пообідати і повечеряти. Оптимальним буде вживання невеликих порцій легких страв кожні дві-три години. Величезною помилкою також є кількаденна сувора дієта перед Новим Роком.
- Найактивніше шлунково-кишковий тракт працює вранці, вночі йому належить відпочивати. Так що пізня новорічна трапеза – це вже стрес для організму, - розповідає доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Оксана Хухліна. – Аби підготувати шлунок, необхідно насамперед регулярно харчуватися напередодні свят. А 31 грудня не сидіти цілий день голодним, очікуючи застілля, а поснідати, пообідати і повечеряти. Оптимальним буде вживання невеликих порцій легких страв кожні дві-три години. Величезною помилкою також є кількаденна сувора дієта перед Новим Роком.
Крім того, варто повільно пережовувати їжу. Згідно різних дієтологічних канонів, м’яку їжу рекомендують жувати 30 разів, тверду – до 70 разів. Для активації центру насичення в головному мозку потрібно не менше 25-30 хвилин. Це означає, що скільки б ми не з’їли в цей час, відчуття насичення з’явиться пізніше, вже тоді, коли, можливо, ми переїли.
– Набирайте собі у тарілку невеликі порції їжі – не більше 1-2 столових ложок двох – трьох страв за годину . Так Ви зможете і скуштувати все, і не переїсти, – ділиться секретом дієтолог. - Спробуйте звести до мінімуму вживання алкогольних напоїв за новорічним столом. Якщо це неможливо - то доза випитої горілки не має перевищувати 50 мл на дві години, шампанського – 1-2 келиха на вечір, коньяку – до 100 мл за вечір, вина – 1-2 келиха.
Пані Хухліна радить вживати менше жирних салатів,
копчених, гострих, маринованих страв, а також відмовитися від газованих напоїв,
вони підвищують апетит. Замість звичних
для нас «Олів’є» та оселедця «під шубою» краще приготувати легкий салат зі
свіжих овочів, заправивши його не майонезом, а олією із лимонним соком. Від
страв зі спеціями та надто солоних наїдків найкраще відмовитися – вони будуть
провокувати апетит.
Гарно підійде до новорічного столу риба та різноманітні сири. Що ж до м’яса, нехай це буде не жирна печеня чи смажене, а страви із курки, кролика, індички, приготовані на грилі з овочами. Розпочинати трапезу добре із білкової їжі, чудово підійде риба, сири.
– Пам’ятайте, що Новий Рік – це, перш за все, свято спілкування, а тому менше сидіть за столом – прогуляйтеся, потанцюйте, проведіть час у розмовах із друзями, - каже Оксана Хухліна.
Якщо ж новорічне застілля видалося аж надто ситним, 1 січня краще влаштувати розвантажувальний день.
Гарно підійде до новорічного столу риба та різноманітні сири. Що ж до м’яса, нехай це буде не жирна печеня чи смажене, а страви із курки, кролика, індички, приготовані на грилі з овочами. Розпочинати трапезу добре із білкової їжі, чудово підійде риба, сири.
– Пам’ятайте, що Новий Рік – це, перш за все, свято спілкування, а тому менше сидіть за столом – прогуляйтеся, потанцюйте, проведіть час у розмовах із друзями, - каже Оксана Хухліна.
Якщо ж новорічне застілля видалося аж надто ситним, 1 січня краще влаштувати розвантажувальний день.