Фото: bessarabiainform.com
Також не допустили у продаж більше 2 тисяч кілограмів овочів з надмірною кількістю нітратів
У квітні на ринках Чернівецької області лікарі-ветсанексперти вилучили з реалізації майже 10 кілограмів оселедця, ураженого анізакідами. Такі гельмінти небезпечні для людини, адже є причиною паразитарної патології під назвою «анізакідоз». Живі личинки цих нематод мають токсигенні та алергійні властивості, повідомляють у Держпродспоживслужбі.
Лідером сезонних вилучень другий місяць поспіль лишаються молоді овочі: капуста, редис, помідори, огірки, свіжа зелень. Спеціалісти лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи області не допустили до реалізації більше 2000 кілограмів овочів. Серед причин вилучення – здебільшого нітрати.
З початку сезону, за результатами лабораторних досліджень, на вміст нітратів у буряку перевищення сягає вдвічі. Так при нормі 1400 мг/кг нітратів в буряку сьогодні цей показник може становити 2800 мг/кг. Що стосується редису, де норма нітратів 1200 мг/кг перевищення сягає до 3087 мг/кг.
І надалі вилучають продукти без маркування державною мовою. Відсутність документів, рослинна олія в тарі повторного використання (186л), домашня ковбаса (124 кг), молоко в петпляшках та молочна продукція з надмірно високою кислотністю (330 кг), курячі яйця з пошкодженою шкаралупою та відсутнім відповідним маркуванням (446 кг) – основні причини недопущення у квітні.
Загальний же об’єм небезпечної продукції у квітні склав майже 3000 кг.