Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Яка відповідальність чекає на людину, яка не сплачує аліменти


Третина всіх проваджень, які розглядаються в українських судах – це позови про стягнення аліментів
Несплата аліментів – наболіле питання для чималої кількості українських сімей. Якщо хтось сьогодні вважає, що в України ця проблема вигадана або ж явно перебільшена, то сильно помиляється. За різними даними близько трьох мільйонів дітей нині проживає лише з одним із батьків, із яких більше півмільйона не отримують допомоги.
 
Водночас третина всіх проваджень, які  розглядаються в українських судах – це позови про стягнення аліментів. Тому з впевненістю можна стверджувати, що мова іде не про внутрішні сімейні негаразди, а про серйозну соціальну проблему, від якої найбільше страждають діти.

Аліменти на утримання дитини – це форма участі батька або матері, що проживає окремо від дитини, в її утриманні, яка сплачується в грошовій формі на періодичній основі. Чинне на сьогодні законодавство наголошує на тому, що дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.
 
Відповідно до ч.2 ст. 51 Конституції України батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Аналогічне положення прописане і в ст. 180 Сімейного кодексу України. Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Тобто перебування батьків у шлюбі або його розірвання не впливає на обов’язок батьків утримувати дитину.

В свою чергу у статтях 18, 27 Конвенції ООН «Про права дитини» від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Україною, чітко зазначено, що держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини та докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини.

Аліменти на утримання дитини можуть сплачуватись за ініціативою платника на підставі його добровільної заяви, на підставі договору, укладеного батьками за взаємною згодою або на підставі рішення суду за позовом одержувача аліментів.

Варто відмітити, що розмір аліментів залежить від прожиткового мінімуму, який зріс 1 грудня 2020 року. Наступного року вони зростатимуть двічі: 1 липня та 1 грудня, коли заплановане зростання прожиткового мінімуму. Загалом, розмір аліментів на дітей визначається рішенням суду, однак є мінімальний гарантований розмір матеріального забезпечення на одну дитину, який не може бути менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (пункт 2 ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України), тобто для дітей віком до 6 років – 960,50 грн., а для дітей віком від 6 до 18 років – 1 197,50 грн. В той же час мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Як показує практика, деякі батьки сумлінно та добровільно виконують цей обов’язок, інші, на жаль, примусово. Так, в більшості випадків один з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина вимушені звертатись до суду за примусовим стягненням аліментів.

Останнім часом держава намагається посилити захист прав дитини та активно бореться зі злісними неплатниками аліментів шляхом реформування сімейного законодавства. Останній зроблений крок у цьому питанні – посилення відповідальності за невиконання батьками обов’язків зі сплати аліментів і спрощення процедури притягнення до відповідальності винних осіб. На сьогодні до батьків-неплатників може бути застосований широкий спектр заходів, котрі, як свідчить практика, добре нагадують про наявність батьківських зобов’язань. Зокрема, мова іде як про цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Так, відповідно до ст. 196 Сімейного кодексу у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.
 
Натомість в кодексі про адміністративні правопорушення передбачена ст. 183-1, що передбачає адміністративне стягнення у  виді виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин за несплату аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання.
 
Окрім цього положення ст. 183-2 цього ж кодексу передбачають уже відповідальність за ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, що карається адміністративним арештом на строк до десяти діб.

Неплатник аліментів може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності за вироком відповідного суду, але лише за злісне ухилення від їх сплати (ст. 164 КК України), тобто за будь-які діяння, спрямовані на невиконання рішення суду (наприклад, приховування доходів або зміна місця проживання чи роботи), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

Окрім зазначених різновидів відповідальності, варто пам’ятати і про тимчасові обмеження, що застосовуються до особи, яка була внесена в реєстр боржників аліментів. Така особа не зможе продати нерухоме майно або частку в бізнесі, отримати банківський кредит, працювати на держслужбі.
 
Такого роду заходи можуть стосуватись і обмежень у праві виїзду за кордон, користуванні вогнепальною, мисливською, пневматичною та деякими іншими видами зброї; полювання, отримання субсидії тощо. Неабиякий ефект має і суспільний розголос, оскільки всі контрагенти неплатника мають можливість замислитися, перш ніж вступати з такою особою в будь-які особисті чи ділові відносини.

Наостанок слід зазначити, що одержувач аліментів наділений чинним законодавством України широким арсеналом засобів та гарантій стягнення аліментів, який з часом лише зростає. У таких реаліях потрібне правильне розуміння особливостей використання наявних можливостей, а вміння обрати найбільш оптимальний порядок дій може стати вирішальним для дійсного отримання аліментів та визначення їх розміру. Тому, очевидно, виправданим у таких справах буде залучення фахівця (адвоката), що володіє необхідними знаннями у сфері як матеріального, так і процесуального права.
 
Андрій Шевчук, к.ю.н., адвокат Юридичної Компанї «Revealing Information»
м. Чернівці,вулиця Винниченка 20, офіс 36, 58005, тел.: +38 068 8365330, e-mail: office@shvab.com.ua
м. Київ, вул. Дегтярівська, 25-А, 04119, тел.: +38 (095) 868-35-90, e-mail: revealing@ukr.net
скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

00:12
Володимира Івасюка повісили мертвим. Шокуюча заява прокурора щодо смерті композитора з Буковини
00:01
Відбій повітряної тривоги у Чернівецькій області
23:48
На Буковині оголосили підвищену небезпеку
23:11
Буковинці готуються зустрічати Великдень: як у Шишківцях проходять останні приготування?
ВІДЕО
23:03
У Чернівцях та області оголосили повітряну тривогу
22:10
Не сплатили 11 мільйонів податків: БЕБ на Буковині повідомило про підозру керівника підприємства
ВІДЕО
21:47
26 квітня – День вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії
ВІДЕО
21:11
Кличко підтримав аукціон зі збору коштів на дрони для ГУР
ВІДЕО
20:25
На території Кафедрального собору у Чернівцях організують платну парковку
19:59
Дівчині стало зле: на вулиці Руській у Чернівцях водійка в‘їхала в будинок
ОНОВЛЕНО
ВІДЕО
19:26
Учні чернівецького ліцею №5 «Оріяна» передали для військових 26 БпЛА
ФОТО
18:48
Жінка народила трійню хлопчиків у Чернівецькому перинатальному центрі
17:44
У Чернівцях на вулиці Полтавській у померлого домашнього собаки виявили сказ
17:39
У Чернівцях обрали проєкт плану нового кварталу між вулицями Сторожинецькою та Скальда
17:22
Двоє братів з Волині перепливли річку, щоб повернутися в Україну
16:52
Сьогодні в Україні - річниця Чорнобильської катастрофи
16:43
Громади Буковини виділили 73 мільйони гривень на підтримку ЗСУ
16:02
Ліквідували пожежу за 30 хвилин: у Чернівцях горів склад площею 150 квадратних метри
15:55
У Чернівцях чоловік накрав у буковинців усілякого добра: трактор, техніку і гранату
ФОТО
15:22
Забудовнику вручили підозру: на Буковині підприємець не сплатив 11 мільйонів податку
15:13
У Чернівцях завершили обстеження адмінбудівель за повідомленням про замінування
14:49
Мінлива хмарність та без опадів: яку погоду прогнозують на Буковині у суботу
14:44
З вулиці Аксенина до парку Шевченка тече ріка з каналізації
ФОТО
14:18
Тернополянин намагався відправити за кордон скам'янілості віком 400 млн років
ФОТО
13:30
Україна повернула тіла 140 полеглих захисників
13:24
Захисник з Буковини отримав нагрудний знак Міністерства внутрішніх справ України
12:58
Працівників зможуть звільняти за неповідомлення про родичів, які лишилися на тимчасово окупованій території
12:46
На Буковині чоловік незаконно виловлював рибу з Дністра
12:13
Розстріл поліцейських на Вінниччині: викрито військових, які допомагали тікати підозрюваним
ФОТО
11:43
Юлія Тимошенко розкритикувала уряд за заборону консульських послуг для молодих чоловіків за кордоном
ВІДЕО
11:15
Український офіс Amnesty International очолила випускниця ЧНУ Вероніка Вельч
11:06
У Чернівцях маршрут автобусу №10 продовжили: як тепер курсуватиме
10:53
Кілька чернівецьких вулиць до вечора без води
10:15
У Чернівцях "замінували" дві адмінбудівлі і ОТЦК та СП
09:58
Погрожували автоматом: ТЦК на Вінниччині насильно мобілізував 21-річного хлопця
Усі новини