Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

У найближчій перспективі на ІТ чекає вибуховий ріст, – Андрій Трофімов


Лідер ІТ-ринку ЕРАМ заходить у Чернівці та планує найближчим часом відкрити свій офіс у місті
Вже зараз компанія співпрацює з 30 ІТ-спеціалістами з Чернівців, а до 2023 року у планах збільшити чернівецький офіс до 200 працівників. Поки ідуть роботи щодо підписання договорів по офісу, спеціалісти EPAM можуть скористатися коворкінгом за адресою: вул. Героїв Майдану, 150.

Про ці та інші плани компанії ми поспілкувалися з Андрієм Трофімовим, керівником західноукраїнської локації ЕРАМ.

У найближчій перспективі на ІТ чекає вибуховий ріст, – Андрій Трофімов


Сфера Інтернет-технологій останніми роками є найбільш динамічною і швидкозростаючою в Україні. Бути програмістом модно і заможно. Однак люди, не дотичні до IT, почасти дуже приблизно уявляють роботу програмістів. Якщо просто: чим займаються «айтішники» і чому це всім потрібно?

Щоб дати найкращу відповідь на це запитання, варто оглянутися довкола. Наскільки змінилося сьогоднішнє життя з цифрової точки зору в порівнянні з життям 10 років тому? Я б сказав, що кардинально. Наприклад, багато українців вже не ходить у банк, щоб оплатити комунальні послуги, а користуються онлайн-банкінгом (чи на комп’ютері, чи в телефоні). Якщо раніше з друзями, колегами з-закордону ми могли спілкуватися тільки через телефонний зв’язок, то зараз з ними зручно комунікувати у форматі відео-зв’язку. Стало популярним користуватися цифровим посвідченням водія чи сертифікатом вакцинації в мобільному додатку ДІЯ, до розробки якого доклали своїх зусиль волонтери компанії ЕРАМ.

А чи задумувалися скільки відбувається онлайн-покупок в Україні? За даними досліджень, загальна сума від онлайн-продажів з січня по листопад 2020 року сягнула 107 млрд грн — це на 41% більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

І таких прикладів безліч у кожній сфері нашого життя. Цифровізація та автоматизація процесів необхідна усім галузям: від аграрної, туристичної, фінансової до енергетичної та космічної. І хоча для нас усі ці цифрові послуги виглядають досить простими та зручними в користуванні, та насправді за ними стоїть робота саме ІТ-спеціалістів.

В чому специфіка роботи компанії EPAM? Чим вона відрізняється від інших IT-компаній в Україні?

EPAM — це міжнародна публічна компанія, акції якої котуються на Нью-Йоркській фондовій біржі. Хочу зазначити, що не всі ІТ-компанії в Україні міжнародні, і зовсім мало серед них публічних. Але що ж це дає як ІТ-спеціалістам, так і країні загалом? Як публічна компанія, ми відповідальні за те, щоб усі наші процеси були прозорі, етичні та коректні з точки зору законодавства всіх країн, у яких ми працюємо. Тому з нами не бояться працювати найбільші та найвідоміші корпорації світу. Світові гіганти нам довірять робити цифрові трансформації і водночас ми спроможні розробляти складні технологічні рішення.

Якщо дивитися очима розробника в Україні, то це можливість співпрацювати з міжнародною компанією та отримувати проєкти від топ-компаній світу, які є клієнтами ЕРАМ. Якщо подивитися на топ-500 світових компаній, то можна з впевненістю сказати, що з більшою частиною з цього списку ми співпрацюємо. Глобальність додає додаткові кар’єрні можливості для розвитку колег в ЕРАМ. Адже колеги можуть працювати не тільки в межах України, але й переїхати до будь-якої країни, де представлена компанія.

Ваша компанія працює у десятках країн світу та в Україні. До яких проєктів долучаються фахівці українського представництва EPAM?

В ЕРАМ немає жодних обмежень щодо географічного розташування. У нас є проєкти фактично у всіх можливих індустріях: фінанси, охорона здоров’я, ритейл та дистрибуція, туризм та готельний бізнес, енергетика та багато інших. Наразі Україна є найбільшим центром розробки всередині EPAM за кількістю залучених спеціалістів, отже, наші спеціалісти інтегровані у проєкти більшості перелічених індустрій.

Наприклад, наші колеги працюють над проєктами для всесвітньовідомого клієнта, який займається будівництвом свердловин, управлінням видобутку і переробки вуглеводнів. Уявіть собі місце, де відбувається видобуток вуглеводів. Там є багато дорогої техніки і систем, які потребують суперточності і не можуть мати права на помилку. Відповідно, кожна свердловина має величезну кількість різних датчиків. Наша задача полягає в отриманні, систематизації та аналізу великих даних. На основі цих даних можна передбачати, наприклад, вихід за рамки безпечних діапазонів у роботі свердловини, завчасно передбачати, коли і яку техніку потрібно відвозити на плановий ремонт для мінімізації простоїв видобутку вуглеводнів.

Ще один наш клієнт, якого знають багато любителів відеоігор — Epic Games. Під час пандемії в Epic Games стрімко зросла кількість гравців всесвітньо відомої гори Fortnite. Відтак, минулої весни, коли вони зробили величезний онлайн-концерт у світі Fortnite на більш ніж 100 мільйонів людей, саме наші спеціалісти допомагали технічно підтримувати цю подію.

Також наші команди розробляють та підтримують платформу, яка допомагає хворим на діабет слідкувати за своїм здоров’ям та оперативно комунікувати з лікарями. Цього року ще одна наша команда працювала над розробкою віртуального дерматолога для одного гіганта зі сфери краси та догляду, а також розробляла для них проєкт з підбору макіяжу онлайн.

Крім того, ми робимо проєкти для гігантів індустрії моди, таких як Burberry та ритейлу, де потрібні просунуті цифрові технології для онлайн-продажів. І такі приклади я можу навести фактично з будь-якої індустрії. Це і страховий сектор та банки, енергетика, туризм, медіа та розваги, охорона здоров’я тощо.

У найближчій перспективі на ІТ чекає вибуховий ріст, – Андрій Трофімов


Однією зі столиць українського IT багато років вважається Львів. Тепер досвід Львова намагаються повторити Чернівці. Які переваги співпраці з вашою IT-компанією?

По-перше, почнемо з можливостей для молодих людей. ЕРАМ вкладає неймовірну кількість зусиль та коштів для підготовки молодих спеціалістів. В ЕРАМ є ціла інфраструктура для підготовки студентів — EPAM University Programs, де ми пропонуємо безкоштовні курси за всіма найпопулярнішими технологіями (більше 20 напрямків). Також ми активно співпрацюємо з 30 університетами України. Ми допомагаємо із технічним оснащенням, спільно із вишами оновлюємо навчальні матеріали та викладаємо. До речі, саме зараз ми налагоджуємо контакти і з чернівецьким ВНЗ. Наша ключова мета — розвиток практичних навичок у студентів та підготовка до вимог бізнесу.

Окрім студентів та молодих людей, ми також допомагаємо і спеціалістам з досвідом, які вирішили змінити сферу діяльності й приєднатися до ІТ.

Наша освітня ініціатива EPAM University Programs готує набагато більше спеціалістів, ніж нам потрібно. Ми впевнені, що студенти після нашого навчання будуть конкурентні на ринку і зможуть приєднатися до будь-якої ІТ-компанії. Тим самим ми сприяємо розвитку рівня ІТ у країні.

По-друге, вже досвідченим ІТ-спеціалістам з Чернівців ми можемо запропонувати нові цікаві професійні виклики на міжнародних проєктах. Це на додачу до гідної компенсації, медичного страхування, гнучкого графіку та багато іншого. Отже, кожен може долучитися до глобальної команди експертів та працювати з новими технологіями.

По-третє, ЕРАМ багато уваги приділяє розвитку своїх спеціалістів. Кожен наш колега має можливість постійно вчитися та розвиватися, отримувати необхідні сертифікації, працювати з ментором, відточувати свій рівень англійської мови. У нас потужна внутрішня система навчання. Оскільки знання та технології швидко оновлюються, надзвичайно важливо слідкувати за актуальними змінами.

Постійний розвиток гарантовано відкриває двері для кар’єрного зростання.

Кажуть, що кожен ІТ-спеціаліст створює додаткові робочі місця. Місто також має відчути переваги від появи нового ІТ-гравця?

Так, звичайно. Дослідження ІТ-галузі стверджують, що один зайнятий ІТ-спеціаліст створює до 5—6 робочих місць. Мова йде про сервісні бізнеси, такі як торгівля, харчування, ремонт, транспорт тощо. Окрім цього, завдяки децентралізації частина податків, які платять «айтішники», йдуть саме в міський бюджет. І це великий плюс для міста та його розвитку.

Наша компанія є відповідальним бізнесом, ми реалізовуємо безліч соціальних проєктів для людей та міст. Ми хочемо бути корисними для суспільства, отже, допомагаємо країні і містам цифровізуватися. Наприклад, спеціалісти ЕРАМ на волонтерській основі були дотичними до створення та розробки мобільного застосунку ДІЯ, завдяки якому мільйони українців отримують послуги від держави у режимі онлайн. Для Львова ми оновлювали портал мешканця міста, який містить у собі цифрові версії міських та комунальних послуг. Зовсім скоро він буде доступним для кожного львів’янина. Такі ж проєкти ми можемо робити в інших містах.

Крім того, ми активно підтримуємо благодійні проєкти та співпрацюємо з Мальтійською службою та благодійним фондом «Карітас», з ЮНІСЕФ, разом допомагаючи вирішувати нагальні проблеми суспільства.

Бути «айтішніком» вважається дуже перспективним. Чому вони заробляють більше за представників інших сфер?

Потрібно розуміти різницю між ІТ та класичним бізнесом з виробництва будь-чого. Якщо ми беремо класичний бізнес, наприклад, агробізнес чи виробництво якогось продукту, то більша частина видатків іде саме на обладнання та операційні витрати. І мала частка цього бізнесу йде на оплату праці спеціалістам. Якщо ж ми говоримо про ІТ-бізнес, то близько 80% видатків компанії — це в першу чергу компенсація для наших спеціалістів. Окрім того, ІТ — це все ж таки експортно-орієнтований бізнес. А це означає, що наші колеги, нічого не споживаючи в Україні з природніх ресурсів, крім електроенергії та води (і то не в таких масштабах як виробничі компанії), генерують надходження валюти до нашої країни.

Ще один момент, ІТ-спеціалісти — це «мобільна група населення». Вони працюють на іноземних замовників, тобто добре знаю англійську мову, часто в доковідні часи бували у відрядженні в різних куточках світу (сподіваюся, така можливість скоро повернеться), мають достатньо коштів, щоб самостійно подорожувати світом. І це означає, що в принципі вони можуть працювати з будь-якого куточка світу.

Відповідно, у нас починає розвиватися глобальна конкуренція за таланти. Як наслідок, у цій сфері активно зростають і суми компенсації за виконану роботу. Тому будь-який ІТ спеціаліст, буде задавати собі питання: «Де мені краще жити із сім’єю та працювати?». Отже, і компанії, і країна загалом мають створювати умови для комфортного проживання та роботи, аби утримувати таланти всередині країни.

У найближчій перспективі на ІТ чекає вибуховий ріст, – Андрій Трофімов


Чому, попри привабливість цієї професії, фахівців з IT завжди не вистачає? З вашою компанія вже понад 12 тисяч українців. Скільки ще потрібно?

Наразі попит на ІТ-спеціалістів перевищує десятки тисяч на рік. І цьому є просте пояснення. Якщо взяти будь-який сучасний бізнес у світі, то він у нових реаліях фактично не можливий без ІТ-складової. Чим більше розвивається бізнес, тим більше зростає потреба в цифровізації, інакше він не виживе. І пандемія суттєво прискорила потребу в цій цифровізації. Наприклад, у деяких компаній не було електронних магазинів, не було можливості для організації віддаленої роботи, не було онлайн-продажів тощо. І ці бізнеси зараз генерують просто неймовірний запит на ІТ. І якщо ми ще до того додамо такий фактор, як перехід у хмарні технології, то це все спричиняє вибуховий ріст ІТ-бізнесу на найближчу перспективу 3—5 років. Ось чому ІТ-фахівців не вистачає і ми так багато зусиль вкладаємо в підготовку нових спеціалістів.

Хто може потрапити до вас на роботу? Чи правда, що програмістами стають лише інженери і математики?

Це один з міфів про нашу галузь. Якщо ми говоримо про програмістів у класичному розумінні, то звичайно, що люди з математичною чи фізичною освітою мають більше шансів реалізувати себе в цій професії. Але це лише один з напрямків. Для успішної побудови будь-якого ІТ-рішення нам необхідна команда, яка об’єднує в себе дуже різні та інколи навіть неочікувані знання. Крім програмістів, ІТ-галузі потрібні тестувальники, бізнес-аналітики, проєктні менеджери, люди, які відповідають за хмарні технології, спеціалісти великих даних, дизайнери, HR-менеджери, маркетологи та багато інших. Основна вимога — це хороший рівень англійської мови (середній та вище) і бажання постійно вчитися.

Хто може приєднатися до ЕРАМ? Вся інформація про існуючі вакансії на нашому сайті https://careers.epam.ua/vacancies З одного боку, ми шукаємо досвідчених ІТ-спеціалістів, які вже мають певний досвід. Ми пропонуємо їм гнучкий графік, гідні компенсації, прозору систему кар’єрного зростання, медичне страхування та багато іншого. З іншого боку, як я вже згадував, ми часто стаємо першим місцем, де починає кар’єру молодий спеціаліст.

Давайте трохи зупинимось на молодих фахівцях. Які шанси у студента стати частиною вашої компанії?

Дуже високі! З 2—3 курсу ми запрошуємо студентів приєднатися до наших навчальних програм в EPAM University, де вже наші колеги-практики допомагають розвинути потрібні навички та опанувати міжнародні стандарти роботи бізнесу. Навчання у нас передбачає стажування на реальних проєктах. Після успішного завершення EPAM University, що займає в середньому 6—9 місяців, кращі студенти отримують пропозицію про співпрацю. Наприклад, у цьому році компанія вже почала співпрацю з 1200 молодшими спеціалістами, а до кінця року ця цифра ще зросте.

Наразі ми перевели навчання в онлайн-формат, щоб воно стало доступним для студентів з усіх куточків України. На сайті training.epam.ua є набори слухачів на 20 найпопулярніших технічних напрямків навчальних курсів, на які можна записатися. Головне мати бажання та бути наполегливим!

У найближчій перспективі на ІТ чекає вибуховий ріст, – Андрій Трофімов


Коротко про ЕРАМ:

З 1993 року EPAM Systems допомагає світовим лідерам проєктувати, розробляти і впроваджувати програмне забезпечення, яке змінює світ. Сьогодні компанія представлена у 35+ країнах світу (в Північній Америці, Європі, Азії і Австралії) та об’єднує понад 47 000 висококласних ІТ-спеціалістів у цілому світі.

В Україні ЕРАМ працює з 2005 року. Український офіс ЕРАМ пропонує свою експертизу в інжинірингу та розробці рішень з цифрової трансформації від початку до кінця. Станом на сьогодні EPAM найбільша ІТ-компанія в Україні за кількістю спеціалістів, які співпрацюють з компанією — 12 тисяч.

EPAM Україна у фактах та цифрах:

• Декілька років підряд #1 у Топ-50 у рейтингу найбільших ІТ-компаній України
• 15 років на українському ринку
• 300+ актуальних проєктів з клієнтами світового рівня
• Проєкти фактично у всіх галузях (фінанси, охорона здоров’я, медіа та інформаційний бізнес, автомобілебудування та ін.). Детальніше: https://careers.epam.ua/company
• Понад 12 000 спеціалістів, залучених до реалізації проєктів компанії
• Офіси у 7 містах України (Київ, Львів, Дніпро, Вінниця, Харків, Одеса, Івано-Франківськ). Можливість віддаленої співпраці по всій Україні
• Соціальні проєкти з цифрової трансформації — мобільного додатку державних послуг ДІЯ на волонтерських засадах та Портал мешканця Львова
• 2021 рік – відкриття представництва у Чернівцях
скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

23:36
Режисерка Марина Богомаз розповіла про премʼєру вистави «Казки на поді» у Чернівцях
ВІДЕО
23:09
У 70 років став рекордсменом «Книги рекордів України»
22:41
Розвиток прикордонної інфраструктури: у Чернівцях відбулась українсько-румунська конференція
ВІДЕО
22:10
Розповсюджував наркотики на території ОТГ: на Буковині затримали наркоторгівця
ВІДЕО
21:43
На Буковині за одну добу згоріли дві автівки
ВІДЕО
21:13
Ціною власного життя захищали Батьківщину: буковинці прощаються з відважними Героями
ВІДЕО
20:46
У Чернівцях сім’ям загиблих героїв вручили посмертні нагороди
ВІДЕО
20:11
Учень Чернівецького ліцею №1 увійшов до національного фіналу Міжнародної Економічної Олімпіади
ФОТО
19:19
У центрі Чернівців пожежники ліквідували загорання авто і повідомили причини інциденту
ВІДЕО
18:33
Задимілась автівка на Центральній площі Чернівців: рух ускладнено
ФОТО
18:14
Чернівецьке тролейбусне управління розмістило графіки руху транспорту на стовпах
17:55
Тиждень немає і ще тиждень не буде: 600 споживачів у Чернівцях залишилися без газу
17:38
Зник безвісти півтори року тому: на Буковину повернули загиблого військового Мар’яна Бурлаку
ФОТО
17:00
У Чернівцях оголосили Національний рекорд майстра спорту Ярославу Чалу з пауерліфтінгу
ФОТО
16:38
За добу на аферисти викрали у буковинок 70 тисяч гривень
16:09
У Чернівцях на перехресті вулиць Університетської та Бандери встановили обмежувачі
ФОТО
15:55
Діти, яких евакуювали у Чернівці, потребують велосипедів та самокатів
15:41
У Чернівцях рідним загиблих військових вручили посмертні нагороди
15:12
Amelika Ocean запрошує чернівчан на концерт авторських християнських пісень
14:39
Завтра на Буковині очікується до 7° морозу
14:20
В Україні заборонили ще одну проросійську політичну партію
14:04
Школи Чернівців отримали 45 моніторів від благодійників з Німеччини
13:40
Чернівецька область потрапила до переліку областей з найнижчими пенсіями
13:23
Долар зріс до 40 гривень: обмінники оновили курси валют
13:04
Правоохоронці не виявили небезпечних предметів на території двох адмінбудівель у Чернівцях
13:03
У Чернівцях внаслідок негоди біля дитсадка впало дерево
12:47
У Чернівцях перевіряють повідомлення про замінування двох адмінбудівель
12:22
На Буковині з поліцейськими-новобранцями працюють психологи
12:01
У Сторожинці водійка збила на смерть 18-річного хлопця
11:24
В управлінні освіти прокоментували позов до суду директорки скандальної чернівецької гімназії №5
ВІДЕО
11:02
Серед українських біженців у Румунії помітили російських шпигунів
10:46
У Чернівцях на вулиці Бандери зменшують ширину пішохідного переходу
ФОТО
10:38
На Буковині у школах, де навчалися загиблі герої, встановлюють меморіальні дошки
ФОТО
10:22
Буковинці можуть безкоштовно зробити комп’ютерну томографію у п’яти медзакладах
10:01
Кого в Україні можуть мобілізувати до 25 років
Усі новини