Минулий рік був завершений рекордним показником урожаю зернових, зернобобових та олійних культур обсягом у 106 млн тонн
За даними Держстату, зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5 % з 1,6 % у лютому, 1,3 % – у січні та 0,6 % – у грудні.
Про це повідомляє Мінагрополітики.
Перший заступник Міністра агрополітики та продовольства України Тарас
Висоцький назвав основні чинники, які впливають на здорожчання вартості
продуктів харчування, та розповів про обсяги внутрішніх резервів
продовольства для забезпечення потреб українців.
«Найбільше зростання цін на продукти харчування відбулося ще торік –
тоді це було пов’язано перш за все зі суттєвим стрибком цін на
енергоносії. Певне підвищення цін у березні цього року зумовлене
насамперед подорожчанням логістики, адже через воєнні дії було розірвано
багато ланцюгів поставок. Наразі ціни на енергоресурси більш-менш
стабільні. Логістичні ланцюги відновлені. Дефіциту сировини немає. Тому
за відсутності інших форс-мажорних факторів і без впливу активної фази
війни ми не вбачаємо підстав для зростання цін. Навпаки, на певні
сезонні продукти вони знизяться», – запевнив Тарас Висоцький.
За даними Мінагрополітики, Україна наразі повністю забезпечена продовольством для внутрішніх потреб.
Минулий рік ми завершили рекордним показником урожаю зернових, зернобобових та олійних культур обсягом у 106 млн тонн.
За даними Державної служби статистики України за 2021 рік індекс сільськогосподарської продукції, порівняно до відповідного періоду попереднього року склав 114,4%.
Ми повністю забезпечені для своїх внутрішніх потреб молоком та
молокопродуктами, зерновими, зернобобовими та олійними, яйцями, м’ясом
та м’ясопродуктами.
- в молоці та молокопродуктах на 99,1 %,
- м’ясі та м’ясопродуктах — на 110,1 %,
- зерні – на 323,3 %,
- яйцях — на 125 %,
- плодах, ягодах і винограді — на 75,9 %,
- овочах — 104,6 %,
- олії - споживаємо 7% від загального виробництва.