Чернівецький Промінь логотип

Чернівецький промінь Чернівці Буковина

Жителів Буковини закликають не купувати продукти на стихійних ринках

Будівельна компанія Ярко Ярковиця Чернівці Буковина

У Чернівецькій області діє 30 офіційно зареєстрованих агропродовольчих ринків з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи

Буковинців закликають не купувати продукти на стихійних ринках. В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області наголошують – це особливо небезпечно у літній період, повідомили в ОВА. М’ясо, молоко, сметана, сир, яйця, домашня консервація – все «засмагає» під відкритим сонцем, з явним порушенням санітарних норм, якість продукції ніхто не перевіряє.

Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами.

Щоб продукти харчування максимально довго не псувалися та лишались свіжими, потрібно дотримуватись необхідних умов зберігання. Для цього існують відповідні температурні норми:
+ 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;
+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;
–1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;
–2…+2 °С – риба гарячого копчення;
–2…–5 °С – риба холодного копчення;
–18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені.
 
Саме така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.
Важливе значення має і термін зберігання. Наприклад, охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0…+2°С близько доби. Стільки ж часу слід тримати великі нарізні шматки м’яса за температури від +2°С до +6°С. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С, сало – не вище +1°С.
 
Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та 6 діб за температури 8°С. Вершкове масло можна зберігати до десяти діб не вище, ніж +6°С. Яйця курячі при температурі +3 – +6°С не псуватимуться протягом 25 діб.
Саме такі умови зберігання гарантують, що товар є якісним, а головне – він безпечний для здоров’я людини.
 
У Чернівецькій області діє 30 офіційно зареєстрованих агропродовольчих ринків з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. Цю цифру значно перевищують стихійні базари, де відсутні умови для безпечної реалізації. Якість продуктів тут не контролюється, харчі продаються прямо з асфальту, порушені будь-які санітарно-гігієнічні умови.
На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим, як потрапити до споживача, повинні пройти контроль.
 
Зберігатися свіжа продукція на прилавку має не більше, ніж шість годин.
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертається до мешканців області з проханням утриматись від купівлі-продажу продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Це великий ризик. Адже якість та безпечність цих продуктів проконтролювати неможливо.скачать dle 10.5фильмы бесплатно
20:05
На Буковині під час військових навчань помер мобілізований священник УГКЦ
19:24
На Буковину прибули 11 автомобілів «швидкої допомоги» із Франції
19:02
“Нова хвиля креативного лідерства”: чернівчан запрошують на стипендійну програму для реалізації власних ідей
18:36
У Чернівцях через ДТП перекрито рух на Воробкевича
18:20
Оновлений графік відключень світла в Чернівецькій області на 13 грудня
18:12
В Україні тарифи на інтернет зростуть вдесятеро: що відомо
18:03
Вночі у Чернівцях і в Романківцях згоріли дві автівки
17:32
В Горішніх Шерівцях під час пожежі на фермі загинуло 20 ягнят
16:01
У Чернівцях ошукана жінка спить на вулиці та благає про допомогу
15:02
Зʼявилися повідомлення про замінування щонайменше трьох українських потягів
14:00
У Берегометі водійка Renault Megane збила 11-річного хлопчика
13:03
В селі Нижні Синівці під час пожежі загинула жінка, ще одна зазнала травм
12:57
Світло буде до 20 годин: оновлений графік відключень на Буковині
12:02
Через обстріли окупантів в Україні затримується низка потягів
11:08
Обленерго оновило графік відключень в Чернівцях та області на сьогодні
11:01
У Чернівцях на кілька годин перекриють рух на Театральній площі
10:32
У Румунії в спа-салоні виявили страшну хворобу - проказу
10:01
Сьогодні на Буковині очікується до 7° тепла
09:00
Буковина прощається із захисником, який загинув на війні з росіянами
08:15
Світла стало значно більше: оновлений графік відключень в Чернівецькій області на 13 грудня
23:10
Синоптики розповіли, якою буде погода на Буковині у суботу, 13 грудня
23:00
5 тисяч євро за втечу з країни: на Буковині організатор незаконних переправ отримав 4 роки в’язниці
ВІДЕО
22:30
У Чернівцях дворічний малюк впав у 3-метрову яму
ВІДЕО
22:19
Світла буде більше: графік відключень в Чернівецькій області на 13 грудня
22:00
Наїхав на пішоходів: у Чернівцях трапилась аварія
ВІДЕО
21:30
Поліг в бою: у Чернівцях попрощались із солдатом Русланом Лєкою
ВІДЕО
21:20
Чернівцях відбудеться Різдвяний органний фестиваль
21:04
Свято Миколая у Кіцманській громаді: волонтери подарували дітям казку
ВІДЕО
20:22
У Львові помер відомий український співак Степан Гіга
20:16
Військові однієї з частин Хмельниччини замість служби працювали на приватній СТО
19:55
У Чернівцях на Руській зіткнулися тролейбус і автобус
ВІДЕО
18:45
У Чернівцях обмежать проїзд мостом через Прут
17:42
Волонтери "Української команди" у Чернівецькій області просять підтримати збір на сіткомети
17:28
На Буковині незабаром стартує військовий облік юнаків 2009 року народження: що потрібно знати
17:03
На Івано-Франківщині пес зайшов у потяг і доїхав із Буковеля до Яремче
ВІДЕО
Усі новини