Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Жителів Буковини закликають не купувати продукти на стихійних ринках


У Чернівецькій області діє 30 офіційно зареєстрованих агропродовольчих ринків з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи
Буковинців закликають не купувати продукти на стихійних ринках. В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області наголошують – це особливо небезпечно у літній період, повідомили в ОВА. М’ясо, молоко, сметана, сир, яйця, домашня консервація – все «засмагає» під відкритим сонцем, з явним порушенням санітарних норм, якість продукції ніхто не перевіряє.

Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами.

Щоб продукти харчування максимально довго не псувалися та лишались свіжими, потрібно дотримуватись необхідних умов зберігання. Для цього існують відповідні температурні норми:
+ 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;
+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;
–1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;
–2…+2 °С – риба гарячого копчення;
–2…–5 °С – риба холодного копчення;
–18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені.
 
Саме така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.
Важливе значення має і термін зберігання. Наприклад, охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0…+2°С близько доби. Стільки ж часу слід тримати великі нарізні шматки м’яса за температури від +2°С до +6°С. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С, сало – не вище +1°С.
 
Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та 6 діб за температури 8°С. Вершкове масло можна зберігати до десяти діб не вище, ніж +6°С. Яйця курячі при температурі +3 – +6°С не псуватимуться протягом 25 діб.
Саме такі умови зберігання гарантують, що товар є якісним, а головне – він безпечний для здоров’я людини.
 
У Чернівецькій області діє 30 офіційно зареєстрованих агропродовольчих ринків з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. Цю цифру значно перевищують стихійні базари, де відсутні умови для безпечної реалізації. Якість продуктів тут не контролюється, харчі продаються прямо з асфальту, порушені будь-які санітарно-гігієнічні умови.
На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим, як потрапити до споживача, повинні пройти контроль.
 
Зберігатися свіжа продукція на прилавку має не більше, ніж шість годин.
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертається до мешканців області з проханням утриматись від купівлі-продажу продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Це великий ризик. Адже якість та безпечність цих продуктів проконтролювати неможливо.скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

14:39
Завтра на Буковині очікується до 7° морозу
14:20
В Україні заборонили ще одну проросійську політичну партію
14:04
Школи Чернівців отримали 45 моніторів від благодійників з Німеччини
13:40
Чернівецька область потрапила до переліку областей з найнижчими пенсіями
13:23
Долар зріс до 40 гривень: обмінники оновили курси валют
13:04
Правоохоронці не виявили небезпечних предметів на території двох адмінбудівель у Чернівцях
13:03
У Чернівцях внаслідок негоди біля дитсадка впало дерево
12:47
У Чернівцях перевіряють повідомлення про замінування двох адмінбудівель
12:22
На Буковині з поліцейськими-новобранцями працюють психологи
12:01
У Сторожинці водійка збила на смерть 18-річного хлопця
11:24
В управлінні освіти прокоментували позов до суду директорки скандальної чернівецької гімназії №5
ВІДЕО
11:02
Серед українських біженців у Румунії помітили російських шпигунів
10:46
У Чернівцях на вулиці Бандери зменшують ширину пішохідного переходу
ФОТО
10:38
На Буковині у школах, де навчалися загиблі герої, встановлюють меморіальні дошки
ФОТО
10:22
Буковинці можуть безкоштовно зробити комп’ютерну томографію у п’яти медзакладах
10:01
Кого в Україні можуть мобілізувати до 25 років
09:42
На Буковині за добу згоріли дві автівки
09:00
Синоптики розповіли, якою буде погода на Буковині у пʼятницю
08:25
На Буковині віддадуть останню шану двом полеглим Героям
22:04
Захищав свободу України: буковинці прощаються з полеглим Героєм
ВІДЕО
21:37
На Буковині за минулу добу вогнеборці ліквідували 2 пожежі
ВІДЕО
21:10
Смертельна аварія на Буковині: легковик «влетів» у вантажівку
ВІДЕО
20:25
Нова домівка для ВПО: у Чернівцях завершили реконструкцію гуртожитку
ВІДЕО
20:14
У Чернівцях відбудеться прем’єра вистави «Казки на поді» українською та румунською мовами
ВІДЕО
19:55
Гроші на ЗСУ: блогер з Чернівців Лебіга та співачка Дорофєєва зібрали 5,4 млн грн під час стріму
18:49
Захисник з Буковини отримав «Сталевий хрест» від Головнокомандувача ЗСУ
17:33
"Чернівціобленерго" просить зменшити споживання електрики: в енергосистемі виник дефіцит
17:15
Загарбав собі сто тисяч гривень: на Буковині судитимуть директора держпідприємства
16:33
Кілька вулиць у Чернівцях завтра весь день будуть без води
16:05
Гора Піп Іван вкрита кучугурами квітневого снігу
ФОТО
15:50
"Можете написати слава Росії": у Тернополі бібліотека відмовилася видати книжку дитині-переселенцю
15:34
У суботу на Буковині прогнозують сильні заморозки
15:28
Завтра у Чернівцях та області очікується поривчастий вітер
14:27
У Хотині відкрили сучасний Центр надання соціальних послуг
14:15
Перша група захисників відправилася до Берліна на інноваційне протезування за домовленістю Кличка
ФОТО
Усі новини