Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Що варто знати про пресування винограду для шампанського


Пресування винограду — ключ до створення оригінального шампанського. У Франції цей процес має вишукану назву «le pressurage». Від кропіткого методу отримання білого соку з червоних ягід до використання стандартних машин Coquard — коли необхідно купити шампанське, огляд тонкощів методу Champenoise допоможе розібратися в ключових різновидах, а також обґрунтувати ціну.

Як з’являється колір французьких ігристих вин

Приблизно 30% виноградників Шампані засаджено білим виноградом «шардоне». Понад 38% припадає на темний сорт «піно нуар». Решта — на «піно меньє».

Шампанське отримує колір завдяки делікатному пресуванню виноградної м’якоті. Концентрований сік відділяють від кісточок та шкірки — саме в них міститься колірний пігмент. Цей метод також знижує концентрацію танінів та підвищує показники кислотності.

Виноград різних сортів завжди пресують окремо. Змішування відбувається після першого етапу ферментації.

Як пресують виноград для шампанського

Основний виноробний регіон Франції налічує понад 1500 первинних цехів. Завдяки близькому розташуванню між ними та виноградниками виробники впевнені, що ягоди не перетворяться на варення, очікуючи на завантаження до преса.

Щоб виготовити якісне ігристе вино, виноград пресують максимум через вісім годин після збору. Ягоди зазвичай перевозять у металевих контейнерах. Виноград збирають вручну. Важливий момент — грона мають залишатися цілими та непошкодженими.

У міру витікання з преса сік фракціонують. Чотири тонни складаються з двох макух по 2000 кг. Концентрацію кюве, яку можна виокремити з кілограма ягід, суворо регламентують. З винограду отримують:

  1. Сік. У процесі пресування вдається зібрати 100–150 л. Його переважно виливають, оскільки часто знаходять небажані домішки або виявляють ознаки окислення.
  2. Кюве. Його отримують після трьох послідовних стадій пресування з періодичним дробленням макухи. Після першого етапу вивільняють 10,25 гектолітра кюве. Після другого — 6,15. Після третього — 4,1. Загальний об’єм екстракції, який відправляється на подальше перероблення, становить 20,5 гектолітра. Виробник також може запустити додаткове пресування під назвою Taille. Це так зване опрацювання «хвостів» — залишків м’якоті.

Культові виробники на кшталт Taittinger та Deutz не використовують Taille. В основі їхньої продукції — до 20 гектолітрів прозорого соку, отриманого після першого пресування.

Чи варто купувати рожеве шампанське

Відповідь — так. Таке ігристе вино зазвичай виготовляють методом асамбляжу. До купажу додають трохи червоного тихого вина.

Метод «Санье» — менш розповсюджений. Його використовують для виготовлення напоїв з інтенсивною смако-ароматичною палітрою. Таке шампанське за вигідною ціною можна знайти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye/shampanskoe.html. Технологія полягає в тому, щоб залишити шкірку в контакті з м’якоттю на 3–5 годин, даючи змогу кольору та фенольним сполукам «перейти» в сусло.

скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

16:00
За добу інтернет-аферисти ошукали трьох довірливих жительок Буковини
15:00
У Чернівцях судитимуть водія, який пʼяним скоїв ДТП з потерпілими
14:00
В обленерго оновили графік відключень світла на Буковині у суботу, 29 червня
13:00
У Чернівцях 1 липня перекриють рух на перехресті вулиці Котляревського - Соборної площі
12:00
Сили ППО збили усі російські шахеди, які атакували вночі Україну
11:00
Затримали чернівчанина, який вирощував у себе на балконі рослини коноплі
10:32
У Чернівецькій області оголосили відбій повітряної тривоги
10:00
Графік відключень світла на Буковині у суботу, 29 червня
09:58
У Чернівецькій області оголосили повітряну тривогу
09:00
Буковина прощається із захисниками, які загинули на війні з росіянами
08:04
Сьогодні на Буковині очікується спека до +34°С, можливі грози
23:40
На Буковині вогнеборці ліквідували 5 пожеж за добу
ВІДЕО
22:30
За захист та самовідданість: Віталій Кличко передав буковинським військовим та волонтерам подяки
ВІДЕО
21:40
На Буковині попрощались зі старшим солдатом Віктором Суховим та із солдатом Романом Воєвітком
ВІДЕО
21:25
Віднесло за 20 км від Перебиківців: рибалки знайшли тіло буковинця, який хотів скупатися у Дністрі
21:14
Україна відзначає День Конституції – 2024
ВІДЕО
20:50
У Чернівецькій обласній дитячій лікарні обладнали відділення онкогематології
ВІДЕО
20:37
Прийдіть попрощатися: завтра в останню дорогу живим коридором проведуть Олександра Боднарчука
20:10
Педагоги просять допомогти: вчителька Чернівецького ліцею потребує дороговартісного лікування
19:52
Потрійне зіткнення. У вечір п'ятниці на Рівненській у Чернівцях не розминулись водії легковиків
ВІДЕО
19:32
У Чернівцях охочих запрошують на тренінг з каністерапії у місто Добра
18:40
На фронті загинув військовий Мар'ян Ісак з Буковини
18:25
На Буковині запрацювала єЧерга для перетину кордону автобусом
ВІДЕО
17:52
Яким буде графік заживлення споживачів у Чернівецькій області на суботу, 29 червня
17:45
Через спеку на дорогах Чернівецької області діятимуть сезонні обмеження для вантажівок
17:17
У Чернівцях на місяць обмежать рух транспорту на одному з перехресть
16:38
Буковина доєдналася до акції «Ланцюжок незламності»: військові поспілкувалися з студентами
16:28
У Хотині українка з Краматорська отримала свій перший паспорт громадянки України
ФОТО
15:54
Депутатка Чернівецької райради Людмила Кушнір достроково складає повноваження
15:43
У Чернівцях у сквері на Соборній площі організують благодійний фестиваль
15:22
Випускники з Сокирянської громади склали два тести по 200 балів
14:36
У Чернівцях та області оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки
14:30
Допомагають військовим і цивільним: у лікарні в Сокирянах працює реабілітаційне відділення
13:51
Відстрочка від мобілізації в липні 2024: які категорії втратять її
13:24
У Сторожинці чоловік незаконно видобував гравій з русла Сірету
Усі новини