Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

6,5 км з Азії в Європу: професор математики ЧНУ Олена Карлова переплила Босфор


Фото: Олена Карлова - Facebook
За майже два місяці до запливу Олена Карлому травмувала руку
Професор математики Олена олексіївна Карлова подолала відстань 6,5 км з Європи в Азію, перепливши річку Босфор. 25 серпня 2024 року заплив відбувся  в 36-те щорічний заплив на відкритій воді. Цьогоріч у ньому взяли участь понад 2700 спортсменів із 77 країн світу.
 
Про це вона написала плавчиня написала на своїй сторінці у Facebook.
 
"Bosphorus Cross-Continental Swim – це щорічний заплив на відкритій воді між континентами Азії та Європи, який проводиться в Стамбулі та організовується Олімпійським комітетом Туреччини. Босфор знаходиться на перетині двох світів і з’єднує Чорне море з Мармуровим. Заради цього змагання потужну водну магістраль раз на рік перекривають для судноплавства на дві години. Якщо учаснику не вдалося фінішувати впродовж цього часу – його підбирає один з рятівних човників і йому присвоюється невтішний статус DNF, що означає „Did not finished”. Цьогоріч у запливі взяли участь 2700 спортсменів із 77 країн світу. Серед них і я", - пише Олена Карлова.
 
Олена Карлова готувалася до запливу рік.

"Ідея переплисти Босфор зародилася в моїй голові рік тому, в серпні. Я займаюся плаванням досить давно, але непрофесійно, заради задоволення. До серпня минулого року моя швидкість в басейні Спортлайфу була десь 2,5 км на годину. Нескладні обчислення показали, що для того, щоб переплисти 6,5 км за дві години необхідна швидкість має бути більше, ніж 3 км за годину. Відео в ютубі та відгуки тих, хто вже це зробив, свідчили про те, що в Босфорі дуже швидка супутня поверхнева течія. Вона проходить приблизно на середині протоки і зі швидкістю 1,5-2 метри на секунду несе тебе до фінішу. Тому середня швидкість учасника-аматора повинна бути хоча б 2 км на годину. Ну і витривалість, яка дозволить тобі плисти дві години без зупинки. Серед хвиль. Серед медуз. В темній воді, бо глибина Босфору сягає місцями до 50 метрів", - розповідає Олена.

6,5 км з Азії в Європу: професор математики ЧНУ Олена Карлова переплила Босфор

 

Для того, щоб здійснити свою мрію Олена пройшла кілька випробувань. Найперше викупити місце участі у запливі.

"Перша трудність – це зарєструватися на заплив, тобто, купити слот. Слоти викидають на офіційний сайт Турецького олімпійського комітету в ніч з 3 на 4 січня. Рівно в 00:00. І всі охочі з усього світу намагаються ці слоти купити. Кількість слотів обмежена, і рівно половина виділяється на пловців з Туреччини. Сайт при цьому, як ви розумієте, висить) Тому в 00:00 я мала при собі ноутбук, телефон і планшет, а також кредитні картки, і протягом 30 хвилин на всіх гаджетах натискала «Увійти». Мені пощастило – і в 00:30 слот був у мене", - ділиться досвідом Олена Олексіївна.

 
Настпупним кроком були виснажливі тренування та реабілітація після травми руки.

"Далі були рутинні місяці тренувань. Щиро дякую чудовій Світлані Анатоліївні Шарафан – тренеру з чернівецького Спортлайфу, яка поставила мені техніку і весь час повторювала, що немає нічого неможливого.

Все йшло за планом, доки 4 липня я не потрапила в ДТП на велосипеді, наслідком якого став зламаний лікоть правої руки і операція, під час якої мені впхали в лікоть якісь металеві дротики. Це на місяць позбавило мене тренувань, але не позбавило надії на успішну участь в запливі. Я повернулася до плавання 9 серпня, рівно за два тижні до змагань. І вирішила не здавати квитки на літак, не продавати слот і не відмовлятися від заброньованого готелю в Стамбулі…", - продовжує розповідати про свій шлях до Босфору пані Олена.

6,5 км з Азії в Європу: професор математики ЧНУ Олена Карлова переплила Босфор

 

"І ось нарешті 25 серпня, восьма ранку, стартове містечко. Море людей, учасники, волонтери, організатори, професійні пловці та любителі, вболівальники та поліцейські. Організація, треба віддати належне, на дуже високому рівні. Все чітко, і ми о 8:30 на трьох великих кораблях відпливаємо на старт – це станеться о 10:00 на азійському боці Стамбула. Учасники на кожному кораблі поділені за кольором шапочки, який, власне, відповідає віковій категорії. Першими стартуватимуть помаранчеві шапочки – це елітні спортсмени та вікова категорія до 30 років. Другими будуть бірюзові шапочки – це вікова категорія 30-50, і останніми стрибатимуть у воду жовті шапочки", - пояснює Олена.

 
Олена Карлова розпочала свій заплив о 10:22 і відразу їй довелося долати випробування бронхоспазмом.

"Рівно о 10:00 президент Турецького олімпійського комітету, мер Стамбула і ще якісь високоповажні дядьки в костюмах і краватках дають старт запливу. Я в своїй бірюзовій шапочці стартувала о 10:22, як потім показав мій магнітний чіп. І одразу після стрибка у воду мене накрила велика несподіванка. Яка зазвичай накриває мене на різноманітних фінішах від надлишку адреналіну – чи то марафони, чи вершини високих гір. На мене нападає бронхоспазм, і стає дуже складно дихати. Це триває недовго, але у воді це було вперше. Впоравшись із цим першим випробуванням за десять довгих хвилин, я почала згадувати, на які орієнтири нас вчили плисти вчора на оглядовій екскурсії через Босфор. Пригадую, що сказали плисти на праву опору першого моста доти, доки вода не стане на один-два градуси прохолодніша. Це означає, що ви потрапили у потрібну течію. Але вода як була тепла, так і залишалася. Тоді я вирішила все ж таки плисти на другий орієнтир – середину першого мосту через Босфор. За цей час мене обігнали мільйон пловців, я залишился сама посеред Босфору, але тут мене наздогнала Бірюзова шапочка чоловічої статі. Відтепер я так і буду його називати – Бірюзова шапочка з великої літери. Наша швидкість була однакова, тож я вирішила плисти недалеко від нього. Зрештою, вдвох якось веселіше. В такий спосіб ми проплили середину першого мосту, і почали вирулювати на другий орієнтир – найнижчу до води точку лінії електропередач. Час йшов дуже швидко, і через якийсь час ми минули і цей другий орієнтир. Інколи мене обдавало холодними хвилями, і я раділа, що ми з Бірюзовою шапочкою рухаємося правильною течією. Адже біля берега течія зворотна і тепліша, і підпливати ближче, ніж на 300 метрів до берега не варто".

Далі Олена Карлова розповідає всі тонкощі вдалого запливу і як не потрапити в руки рятувальникам, які витягнуть з річки до кінця запливу.

"Після другого орієнтиру через кілометр приблизно має з’явитися з правого боку штучний острів Галатасарай, після якого вже лишається 300-400 метрів до фінішу. І він з’явився. Але ми ще були на середині Босфора, і нас швидко відносило течією під другий міст. За міст запливати не можна, там тебе одразу підберуть рятівники, і ти станеш DNF. Тож ми почали зарізатися під 90 градусів на правий берег до фінішу. Але той підступно не ставав ближче, навпаки, нестримна течія несла нас далі в напрямку мосту. Пройшло хвилин десять моєї безуспішної боротьби з течією, і я вже була вперше готова сприйняти думку «Мабуть, це все». Друга думка була «Може, спробувати повернути одразу до берега, там течія слабша. Може, повезе вернутися до фініша». Тут я побачила Бірюзову шапочку. Він озирався навколо. Біля нас кружляло вже три рятівні човники. Я сказала шапочці «We must just continue swimming”. Не знаю, чи він почув. Але через якийсь час я побачила, що берег ближче, а міст трохи далі, і вже не нависає над головою. Ми розвернулися ще на 90 градусів праворуч і почали вигрібати зустрічною течією в напрямку фінішних жовтих прапорів, які було добре видно з води. Не знаю, скільки це тривало, у мене втратилося почуття часу".

6,5 км з Азії в Європу: професор математики ЧНУ Олена Карлова переплила Босфор

 

Не зважаючи на всі перешкоди, доклавши зусиль Олені Карловій вдалося переплисти Босфор.

"Але ми вигрібали. Вигрібали з усієї дурі. Так, як ніколи мені ще не доводилося вигрібати. Проти течії, всупереч хвилям. Всупереч рятівним човнам. Бо, насправді, ми можемо. Бо ми сильні та вільні. Ось у чому весь зміст.

Ми з Бірюзовою шапочкою стали на першій фінішній сходинці разом. Я подивилася на нього і сказала "Congratulations”. Він сказав "We did it together”. Я спитала звідки він. Виявилося, що з Китаю. Ми обійнялися. Ми ніколи більше не зустрінемося. Але я знаю, що цей фініш ми будемо згадувати завжди.", - завершує свою розповідь міжконтинентальна плавчиня Олена Карлова.

6,5 км з Азії в Європу: професор математики ЧНУ Олена Карлова переплила Босфор

 


скачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

21:30
Зіткнулись три автівки: під час ДТП у Мамаївцях травмувалась буковинка
ВІДЕО
21:00
На Буковині СБУ повідомила про підозру підприємцю-колаборанту
ВІДЕО
20:36
Їх життя забрала кривава війна: буковинці провели в останній путь полеглих Героїв
ВІДЕО
20:12
В Румунії стався землетрус силою 5,5 балів за шкалою Ріхтера
19:24
Надзвичайники показали, як вирізали загиблого водія з понівеченої автівки в Кулішівці
ФОТО
18:41
Момент землетрусу потрапив у прямий ефір під час виступу президентки Молдови Майї Санду
ВІДЕО
17:42
Військові адміністрації перетворилися на політичний механізм захоплення контролю над громадами, - в. о. мера Чернігова Ломако
17:15
Під виглядом працевлаштування аферисти ошукали чернівчанина на 10 тисяч гривень
16:39
У річках Прут і Сірет очікується підвищення рівнів води
16:23
У Чернівецькій області з’явився ще один молодіжний простір, цього разу - в Магалі
15:55
У Мигово житель Херсонщини, в якого знайшли наркотики, намагався підкупити правоохоронців
14:58
Зніс світлофор і хотів втекти від патрульних: у Чернівцях затримали п'яного водія
ФОТО
14:13
«Українська команда» передала партію дронів спецпідрозділу «Кракен» ГУР МО
ВІДЕО
14:06
На Буковині чоловік у себе вдома вирощував та зберігав канабіс
13:44
«Оратор з нуля». У Чернівцях запускають безоплатний курс ораторського мистецтва від телеведучої Марина Скінтей
АНОНС
13:07
Юлія Тимошенко: Дефіцит бюджету Сил оборони можна подолати без підвищення податків для людей
12:42
У Чернівцях ТЦ та низка багатоповерхівок на Хотинській до ночі без води
12:23
Вперше у Чернівцях з сольним концертом виступить DOMIY: буде "Тепло так"
АНОНС
12:01
Ціни на Буковині зросли на 0,7%: подорожчали овочі та яйця, а фрукти – здешевшали
11:36
У Чернівцях палала закинута будівля неподалік тролейбусного депо: подробиці
ФОТО
11:06
У Чернівцях провели панахиду за загиблими журналістами
ФОТО
10:28
Є травмовані: серйозна автотроща сталася на Сторожинецькій у Чернівцях
10:15
Вісім сіл на Буковині знеструмлені через сильні зливи
10:01
На Буковині водій влетів в огорожу і загинув на місці ДТП
09:20
У Чернівцях та області протягом дня буде вітряно та литиме дощ
09:10
На кількох вулицях у центрі Чернівців весь день не буде води
21:01
Заламували руки і протягнули сходами: зʼявилося шокуюче відео бійки ТЦК і поліції в чернівецькому ресторані
ВІДЕО
20:40
У Чернівцях на Кафедральній вдруге розкопали водогін на відремонтованій ділянці
ВІДЕО
ФОТО
20:11
На вихідних "Буковина" грала з "Металістом": як завершився матч
19:46
У Чернівцях знову пожежа у районі тролейбусного депо
ВІДЕО
19:10
На Львівщині 12-річна дівчинка стрибнула з балкона багатоповерхівки
17:51
Чоловіків, яких витягли з ресторану у Чернівцях, оштрафували за непокору поліції
17:09
На фронті загинув відомий чернівецький музикант Пилип Стахов
16:30
У Чернівецькій області запрацював перший мобільний аптечний пункт: які громади обслуговуватиме
15:10
У ТЦК заявили, що це не вони виносили чоловіків з чернівецького ресторану
ВІДЕО
Усі новини