Фото: epizod.ua
Говіння – прекрасна можливість почистити організм від усього зайвого
У понеділок, 14 березня, розпочнеться Великий піст, який триватиме до
30 квітня. Буковинцям, котрі планують говіти, лікарі радять, як організувати у
цей період своє харчування. Грамотно підійшовши до посту, можна не лише
очиститися духовно, а й покращити здоров’я. – Найперше хочу наголосити, що вагітним, матерям годувальницям, людям, котрі важко працюють, постити не можна, – розповідає доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Оксана Хухліна. – Також не варто цього робити недужим на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, цукровий діабет, різноманітні патології шлунково-кишкового тракту (холецистит, панкреатит, виразкова хвороба ), гепатит.
Для тих же, у кого проти показів немає, піст - прекрасний привід «почистити»
організм від накопичених за зиму шлаків. Не дарма американський Інститут серця
рекомендує чергувати періоди вегетаріанства із м'ясоїдінням, це допомагає
позбутися усього шкідливого в організмі.
– Саме те, що взимку ми споживаємо мало овочів і фруктів, їмо багато
жирного, призводить до зайвих кілограмів та провокує синдром хронічної втоми навесні,
– каже Оксана Хухліна. – Доведено, що жир,
котрий міститься у 50-грамовому шматочку ковбаси, паралізує імунітет 4 години,
і ми залишаємося беззахисними перед вірусами і бактеріями.
Хоч м’яса під час посту вживати не можна, проте організму усе одно
необхідний білок, він забезпечує силу м’язів, нормальну роботу імунітету. Тож
під час посту потрібно налягати на білки рослинного походження. Їх багато у
бобових (горох, басоля, біб, нут, сочевиця, арахіс), горіхах, різних злакових
кашах, кунжуті, насінні соняшника та гарбуза, грибах.
Крім того, не обійтися і без корисних вуглеводів, котрих також вдосталь у крупах, пасті, овочах і фруктах.
– Овочі та фрукти містять клітковину, яка прекрасно очищає кишківник, їх необхідно з’їдати мінімум 500 грамів на день, – радить лікар. – Краще, аби це були сезонні овочі та фрукти – морква, буряк, картопля, капуста, яблука, цитрусові. Якщо ж інколи хочеться побалувати себе огірочком чи помідоркою, їх перед вживанням варто годину вимочувати у підсоленій воді, так із овочів вийдуть нітрати.
У нагоді тим, хто постить, стануть також морожені або квашені овочі, ріпа, топінамбур, селера.
Крім того, не обійтися і без корисних вуглеводів, котрих також вдосталь у крупах, пасті, овочах і фруктах.
– Овочі та фрукти містять клітковину, яка прекрасно очищає кишківник, їх необхідно з’їдати мінімум 500 грамів на день, – радить лікар. – Краще, аби це були сезонні овочі та фрукти – морква, буряк, картопля, капуста, яблука, цитрусові. Якщо ж інколи хочеться побалувати себе огірочком чи помідоркою, їх перед вживанням варто годину вимочувати у підсоленій воді, так із овочів вийдуть нітрати.
У нагоді тим, хто постить, стануть також морожені або квашені овочі, ріпа, топінамбур, селера.
У цей період добре взивати різноманітні олії – соняшникову, оливкову,
кукурудзяну, лляну, горіхову, із виноградних кісточок, вони захистять стінки
судин від атеросклерозу.
Загалом же, краще їсти менше смаженого (якщо дуже хочеться, можна приготувати страву на грилі), налягати на печене та відварене.
– Важливо також слухати свій організм, – наголошує Оксана Хухліна. – Якщо вам чогось не хочеться – не їжте, хай би яке корисне воно було.
Загалом же, краще їсти менше смаженого (якщо дуже хочеться, можна приготувати страву на грилі), налягати на печене та відварене.
– Важливо також слухати свій організм, – наголошує Оксана Хухліна. – Якщо вам чогось не хочеться – не їжте, хай би яке корисне воно було.