Фото: telegraf.com.ua
Запобігти кретинізму і підвищити IQ допомагає звичайна йодована сіль
Завдяки йодопрофілактиці до 80-х років на Буковині практично подолали
наслідки йододефіциту, однак через її відсутність у наступні роки проблема
знову загострилася. - Якщо у 80-х зоб виявляли лише в 1% буковинців, то тепер він трапляється у
5% дітей з Чернівців і рівнинної території області та у 20% дітей із гірських
районів, а в окремих групах цей показник досягає інколи 60%, - каже доктор
медичних наук, професор БДМУ Таміла
Сорокман.
Крім розростання щитоподібної залози (зоб), йододефіцит також призводить до
погіршення розумових здібностей у дітей. Згідно з останніми дослідженнями,
проведеними на території сусідньої Івано-Франківської області (за ступенем
йододефіциту гірські райони Буковини мають ідентичні умови) нормальний IQ виявили лише у 8,6% школярів, а у
15% він був менше 50, що означає недоумкуватість. За застереженням вчених, якщо
ситуацію терміново не виправити, то щороку доведеться відкривати по 2-3 нові
школи для розумово відсталих. А зарадити в змозі звичайна йодована сіль.
- У це сьогодні важко повірити, та на початку 20-х років XX століття Швейцарія била
рекорди з кретинізму. Розумово неповноцінним там був один мешканець з кожної
тисячі й існували села, де жили виключно кретини. Завдяки простому йодуванню
солі ситуація кардинально змінилася і сьогодні Швейцарія десята у світі за середнім
рівнем IQ населення, - розповідає завідувача
кафедри ендокринології БДМУ, доктор медичних наук Наталія Пашковська.
Внаслідок того, що у країнах Європи з йодованою сіллю виробляють готові
продукти, її використовують у громадському харчуванні, люди постійно одержують
необхідну кількість йоду. Натомість в Україні через відсутність відповідної
державної програми рівень споживання йоду є найнижчим на континенті, складаючи
менше половини норми. Якщо ситуацію терміново не виправити, країні загрожує
виродження, б’ють на сполох медики.
За підсумками наукової конференції з
йододефіциту, яка відбулася днями у Чернівцях, вони вкотре звернулися до уряду
щодо необхідності термінового прийняття програми подолання йододефіциту (тим
паче, що на її реалізацію потрібні зовсім невеликі кошти). А пересічним людям
лікарі радять вдома цілком перейти на йодовану сіль, лише один грам якої
забезпечує половину добової норми йоду. Щоправда, слід врахувати, що при
тривалому зберіганні солі йод з неї поступово випаровується. Це ж відбувається
при нагріванні, тому присолювати їжу краще після приготування.