За даними офіційної статистики, найдорожчий кошик у Києві, а найдешевший на Тернопільщині
Чернівецька область потрапила до п'ятірки регіонів, де найвищі ціни на м'ясо. Такі дані на своїй сторінці у Fscebook оприлюднив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
До м'ясного кошику увійшли по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе і тушки, сала, мороженої риби й десяток яєць.
За даними офіційної статистики, найдорожчий кошик у Києві, а найдешевший на Тернопільщині.
П’ятірка найдорожчих «м’ясних» регіонів така: Київ – 749грн, Київська область – 697грн, Закарпатська – 682грн, Чернівецька – 672грн і Луганська – 670грн.
ТОП–5 найдешевших регіонів виглядає таким чином: Тернопільщина – 605грн, Житомирщина – 628грн, Рівненщина – 632грн, Запоріжжя – 635грн і Донеччина – 634грн.
«М’ясний кошик за рік подорожчав на 15%. За рік яйця зросли в ціні на 26%, ковбаса – на 23%, сало – на 17%, свинина – на 15%, яловичина – на 14%, куряча тушка – на 7%. До підрахунку річного підвищення вартості цього кошику не увійшли морожена риба та куряче філе, тому що в минулому році Держстат не відслідковував ціни на ці продукти. А крім того змінилась методика підрахунків по курячих яйцях, оскільки минулого року рахувалась лише середня ціна на 1-2 категорію, а зараз на усі. Це також додало додатково десь 1% подорожчання. І тому реальне підвищення на рівні 14% за рік.
Альтернативні підрахунки Асоціації постачальників торговельних мереж із кінця лютого по кінець вересня 2018 року показують, що тільки за останні сім місяців поточного року м’ясний кошик із тим же набором продуктів подорожчав на 11%. За цей проміжок часу подешевшали тільки яйця – на 6%. Усі інші продукти демонстрували зростання: ковбаса і свинина +18%, курятина +15, яловичина +10%, сало +7%», – зауважує Олексій Дорошенко.