Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Антирейдерство


За інформацією Опендатабот в Україні стається близько 400 рейдерських захоплень щороку
Періодично, з різних регіонів України лунають історії про спроби рейдерського захоплення бізнесу, майна або землі тощо. За інформацією Опендатабот в Україні стається близько 400 рейдерських захоплень щороку. Історії з різними масштабами – від невеликих фермерських господарств до системного, містоутворюючого бізнесу. 
 
Незважаючи на наявність кримінальної відповідальності, передбаченої рядом статей Кримінального кодексу України, за рейдерські дії (ст. 205-1, 206, 206-2 та інші) нажаль, в Україні на даний момент рейдерство існує. Більше того, на нашу думку, скільки б не вносились зміни в законодавство щодо посилення відповідальності за рейдерство або усунення прогалин, що дають можливість застосовувати рейдерські схеми, рейдерство, як явище, все одно буде існувати.
 
В першу чергу через те, що схеми стають більш витонченими і на перший погляд виглядають як законні дії – через застосування рішень судів, залучення правоохоронних органів, охоронних компаній, скасування або внесення реєстраційних записів в реєстри тощо. Тому рейдерів вкрай важко притягнути до кримінальної відповідальності. Через це залишається актуальним питання методів боротьби з ним.

Методи боротьби з рейдерством.
Як правило, рейдерське захоплення готується заздалегідь, в той же час власники бізнесу чи майна про це не знають і дізнаються вже за фактом вчинення проти них активних дій. Тому, в більшості випадків є не готовими до протидії, через що втрачають вкрай цінний час на пошуки юристів, правоохоронців, охорони, розроблення стратегії по захисту і т.д. В той же час опонент вже знаходиться на порозі підприємства, в полі з готовим урожаєм або вашому будинку – прийшов відбирати чуже. Тому, аби запобігти втраті майна, варто заздалегідь робити запобіжні заходи, або хоча б мати доступ до людей і речей, які допоможуть в цьому.

Доступ до команди адвокатів.
В будь-якому випадку боротьба з рейдерством передбачає залучення команди юристів/адвокатів завдання яких – розробити і втілити ефективну стратегію по захисту бізнесу/майна. Тому, у власника бізнесу чи майна завжди має бути доступ до такої команди, щоб у випадку настання проблемної ситуації мати можливість оперативно залучити її, а не втрачати час на пошуки. При цьому, варто зазначити, що фінансувати наперед свою безпеку дешевше і ефективніше, ніж сплачувати захист уже в процесі гострої фази рейдерського захоплення.
 
Тому одна із порад – співпрацювати з юристами, як мінімум, з питань повсякденного моніторингу дій щодо вашого майна. Як правило, на аутсорсингу адвокатські компанії, з поміж інших юридичних послуг, надають послуги по моніторингу відкритих баз даних (реєстрів юросіб, реєстрів судових рішень, реєстрів нерухомого майна і реєстрів обтяжень рухомого майна, кадастрової карти тощо). 
 
Маючи сигнал про реєстраційні дії, не санкціоновані власником майна, ви зможете зробити розголос проблеми і мати навіть якщо і короткий, але час для підготовки до атаки. Якщо команда юристів досвідчена, то вони зможуть, навіть за короткий час вчинити ряд дій для захисту активів і виставити певні запобіжники. Наприклад, відкрити зустрічне кримінальне провадження і арештувати майно для унеможливлення вилучення його рейдерами. Такі дії, по-перше, заборонять вилучення у вас і передачу третій особі вашого майна (обов’язковою умовою є внесення заборони у відповідні реєстри), а по-друге, забезпечать додаткову кримінальну відповідальність для рейдерів за вилучення вашого майна.
 
Звичайно, ви не зможете обмежитись лише витратами на аутсорсинг, оскільки боротьба з рейдерством передбачає більші вливання коштів, ніж щомісячні платежі. Але це все одно буде значно дешевше, ніж фінансувати протидію рейдерству в момент, коли рейдери вже у вас на порозі.

Публічність.
Будь-яке рейдерство не любить занадто великої уваги до ситуації з захоплення об’єкту. Чому? Тому що, по-перше, інформаційно ситуація доходить до керівництва регіону, держави, правоохоронних органів. В свою чергу питання ставиться на контроль і звітується про ситуацію. Так чи інакше, але на місцях силовики мають діяти по запобіганню незаконним діям, а не мовчки спостерігати за ними. По-друге, прикута увага медіа і суспільства до тієї чи іншої ситуації, змушує діяти, як опонентів, так і правоохоронців у правовому полі. І, як правило, якщо до підняття розголосу можна було отримати незаконний документ, то вже після – це стає складним або значно дорожчим (і одне і друге грає на руку вам).  Судді бояться ухвалювати незаконні рішення, правоохоронці діють вкрай обережно, наймані опонентами бійці теж зменшують свавілля в поведінці, оскільки розуміють, що можуть пізніше стати цапами відбувайлами за всі незаконні дії (варто згадати історію з Вадимом Тітушко).
Публічність ускладнює дії рейдерам, тому чим більше публічності, тим краще для вас.

Звернення до всіх можливих органів.
Як зазначено вище, публічність дає можливість прикути увагу до вашої проблеми суспільства, ЗМІ, а також інших органів, які мають вплив і спостерігають за ситуацією. Водночас, для того щоб залучити їх на ваш захист, потрібно витримати формальну процедуру звернення. До таких органів чи осіб можна віднести Бізнесомбудсмена, керівників відповідних комітетів Верховної Ради України (з питань правоохоронної діяльності, антикорупційної політики, аграрної та земельної політики, ТСК з питань захисту інвесторів тощо), Атирейдерську комісію Міністерства юстиції України, громадські організації та інших. Безумовно, поряд із зазначеним, також потрібно надсилати звернення і скарги Президенту України, в Офіс Генерального прокурора, Кабінет Міністрів України, а якщо в рейдерстві задіяні державні органи і посадові особи, то заяви про злочин потрібно подавати в ДБР чи НАБУ. При цьому варто зазначити про те, що за вашою заявою не завжди будуть автоматично відкриті кримінальні  провадження, тому треба бути готовими зобов’язувати вчиняти такі дії за рішенням суду. В подальшому, через клопотання, стимулювати слідство активно вести розслідування.
 
 
Доступ до резервного капіталу власника.
Будь-яка боротьба потребує фінансових витрат. В той же час одним із напрямків на що буде направлений удар по рейдерському захопленню – це блокування господарської діяльності підприємства і, як наслідок, неможливості отримання доходу/виручки для направлення її на фінансування заходів по боротьбі з рейдерством. Тому у власника завжди має бути резервний капітал для покриття найнеобхідніших витрат у випадку повного блокування бізнесу. Як мінімум резервного капіталу має бути достатньо для покриття витрат на 3-5 місяців боротьби.
 
Відкритість у спілкуванні з кредиторами.
Блокування бізнесу рейдерами, в тому числі, може призвести до позбавлення можливості сплачувати заробітну плату працівникам, поточних зобов’язань або кредитів. Це в свою чергу може призвести до стягнення кредиторами боргів, які вами добросовісно обслуговувались, але з об’єктивних причин стали простроченими. В такому випадку потерпілий від рейдерства отримує ще додаткову проблему – звернення стягнення на активи кредиторами. До того ж, працівники, що не отримуватимуть декілька місяців зарплату теж будуть відмовлятись виконувати поточну роботу або звільнятимуться і пред’являтимуть позови про стягнення заборгованості із заробітної плати. Все вищевказане ускладнює для власника можливість підтримувати робочі процеси на підприємстві чи бізнесі.
 
Тому, аби підтримувати моральний авторитет перед працівниками і показувати кредиторам, що ви робите все можливе для виправлення ситуації і захисту бізнесу, будьте максимально відкриті перед ними, регулярно проводьте зустрічі і звітуйте про кроки. Як мінімум, це дасть можливість значно відстрочити терміни пред’явлення вимог кредиторів, а як максимум – зовсім уникнути дострокового стягнення, якщо кредитори будуть переконані у вашій добросовісності і правоті. Окрім того, якщо ваші кредитори є банками або впливовими контрагентами (власниками бізнесу), максимально використовуйте їх важелі впливу для допомоги вам. Адже якщо ви втратите бізнес чи майно, кредитори також можуть втратити свої кошти, тому вони є заінтересованими в допомозі вам.
Виявлення слабких місць бізнесу до рейдерської атаки.
Власникам бізнесу слід періодично залучати фахівців для аналізу і виявлення слабких місць, які можуть дати збій у випадку стресової ситуації для бізнесу. До таких можна віднести:
  • відсутність або погано організовану внутрішню охорону, що дасть можливість рейдерам оперативно захопити підприємство чи інші об’єкти;
  • ведення обліку виключно в паперовому вигляді, що у випадку вилучення документів ускладнить звітність підприємства, нарахування зарплати, сплати податків чи інше;
  • ведення подвійної бухгалтерії і зберігання коштів в сейфі підприємства, що призведе до їх неминучого вилучення і відкриття додаткових кримінальних проваджень;
  • відсутність ефективного захисту баз даних чи техніки, що призведе до їх вилучення чи знищення і, як наслідок ускладнить звітність, призведе до втрати інформації, пошти, клієнтської бази тощо;
  • наявність конфлікту між працівниками, що неминуче призведе до розголошення конфіденційної (зливу) інформації тощо.
Аби максимально уникнути вказаних проблем варто залучити фахівців і провести на підприємстві процедуру «форензик» (в широкому її розумінні). До такої команди можуть входити аудитори, спеціалісти з безпеки і кібербезпеки, працівники з досвідом оперативно-розшукової роботи, адвокати і психологи. Провівши комплекс заходів спеціалісти складають звіт для власника бізнесу де визначають слабкі сторони і рекомендації по їх виправленню. Таким чином, витративши відносно не великий бюджет і виявивши проблеми, власник зможе уберегти себе і власність в майбутньому від втрати.

Безумовно, існують і впроваджуються також інші методи боротьби з рейдерством, а доцільність того чи іншого методу залежить від ситуації, фінансових можливостей або інших факторів. Разом із тим, основні кроки зазначені вище, в своїй сукупності є достатньо дієвим механізмом захисту бізнесу чи майна.
 
І на кінець варто зазначити наступне. Рейдерське захоплення завжди хтось фінансує – опонент, конкурент, політичний опонент, тощо. В нього немає гарантій досягнення успіху, але є стратегія і певний бюджет. Підготовка до рейдерської атаки здійснюється тривалий час, а сама атака розраховується на досягнення результату за значно коротший проміжок. Тому, якщо в результаті рейдерської атаки події не розвиваються так, як задумано рейдерами, їм доводиться вносити корективи – залучати більше людей (бійців), збільшувати строки їх перебування біля підприємства/землі, залучати більшу кількість правоохоронців/їх керівництва, витрачати більші кошти на отримання необхідних рішень чи документів та інше.
 
Все вказане призводить до витрати більшого бюджету і сил. І якщо в результаті активна фаза рейдерської атаки затягується, то противник починає виснажуватись фінансово і морально. Як наслідок – відступає і конфлікт затягується в хронічний процес (переходить в судову площину, до засобів масової інформації, тощо) або противник втрачає інтерес до об’єкта захоплення і конфлікт повністю припиняється.
 
Андрій Шваб, адвокат, партнер Юридичної компанії «Revealing Information»
 
м. Чернівці, вулиця Винниченка 20, офіс 36
тел.: +38 068 8365330, e-mail: office@shvab.com.ua
м. Київ, вул. Дегтярівська, 25-А 04119, тел.: +38 (095) 868-35-90, e-mail: revealing@ukr.netскачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

23:36
Режисерка Марина Богомаз розповіла про премʼєру вистави «Казки на поді» у Чернівцях
ВІДЕО
23:09
У 70 років став рекордсменом «Книги рекордів України»
22:41
Розвиток прикордонної інфраструктури: у Чернівцях відбулась українсько-румунська конференція
ВІДЕО
22:10
Розповсюджував наркотики на території ОТГ: на Буковині затримали наркоторгівця
ВІДЕО
21:43
На Буковині за одну добу згоріли дві автівки
ВІДЕО
21:13
Ціною власного життя захищали Батьківщину: буковинці прощаються з відважними Героями
ВІДЕО
20:46
У Чернівцях сім’ям загиблих героїв вручили посмертні нагороди
ВІДЕО
20:11
Учень Чернівецького ліцею №1 увійшов до національного фіналу Міжнародної Економічної Олімпіади
ФОТО
19:19
У центрі Чернівців пожежники ліквідували загорання авто і повідомили причини інциденту
ВІДЕО
18:33
Задимілась автівка на Центральній площі Чернівців: рух ускладнено
ФОТО
18:14
Чернівецьке тролейбусне управління розмістило графіки руху транспорту на стовпах
17:55
Тиждень немає і ще тиждень не буде: 600 споживачів у Чернівцях залишилися без газу
17:38
Зник безвісти півтори року тому: на Буковину повернули загиблого військового Мар’яна Бурлаку
ФОТО
17:00
У Чернівцях оголосили Національний рекорд майстра спорту Ярославу Чалу з пауерліфтінгу
ФОТО
16:38
За добу на аферисти викрали у буковинок 70 тисяч гривень
16:09
У Чернівцях на перехресті вулиць Університетської та Бандери встановили обмежувачі
ФОТО
15:55
Діти, яких евакуювали у Чернівці, потребують велосипедів та самокатів
15:41
У Чернівцях рідним загиблих військових вручили посмертні нагороди
15:12
Amelika Ocean запрошує чернівчан на концерт авторських християнських пісень
14:39
Завтра на Буковині очікується до 7° морозу
14:20
В Україні заборонили ще одну проросійську політичну партію
14:04
Школи Чернівців отримали 45 моніторів від благодійників з Німеччини
13:40
Чернівецька область потрапила до переліку областей з найнижчими пенсіями
13:23
Долар зріс до 40 гривень: обмінники оновили курси валют
13:04
Правоохоронці не виявили небезпечних предметів на території двох адмінбудівель у Чернівцях
13:03
У Чернівцях внаслідок негоди біля дитсадка впало дерево
12:47
У Чернівцях перевіряють повідомлення про замінування двох адмінбудівель
12:22
На Буковині з поліцейськими-новобранцями працюють психологи
12:01
У Сторожинці водійка збила на смерть 18-річного хлопця
11:24
В управлінні освіти прокоментували позов до суду директорки скандальної чернівецької гімназії №5
ВІДЕО
11:02
Серед українських біженців у Румунії помітили російських шпигунів
10:46
У Чернівцях на вулиці Бандери зменшують ширину пішохідного переходу
ФОТО
10:38
На Буковині у школах, де навчалися загиблі герої, встановлюють меморіальні дошки
ФОТО
10:22
Буковинці можуть безкоштовно зробити комп’ютерну томографію у п’яти медзакладах
10:01
Кого в Україні можуть мобілізувати до 25 років
Усі новини