Чернівецький Промінь логотип

Клініка Oxford Medical Чернівці Незалежності 121 А

Зупинила поліція? Як діяти


Із 17.03.2021 року стягнення, які застосовуються до порушників стали ще суворішими
З огляду на кількість дорожньо-транспортних подій, травм та смертей, в результаті керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, є чи не найтяжчим та найпоширенішим порушенням правил дорожнього руху. Пункт 2.9. Правил дорожнього руху прямо забороняє водієві керувати транспортним засобом у такому стані, а в разі недотримання цієї вимоги у ст. 130 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність.
 
Із 17.03.2021 року стягнення, які застосовуються до порушників стали ще суворішими. Чого вартий лише штраф, розмір якого коливається від 17000 до 51000 гривень, в залежності від конкретних обставин порушення, не говорячи уже про інші стягнення, такі як позбавлення права керувати транспортним засобом аж до 10 років, адміністративний арешт до 15 діб, оплатне вилучення автомобіля або його конфіскація.

Однак, нажаль, не завжди співробітники патрульної поліції об’єктивно оцінюють стан водія і, не розібравшись у ситуації, що склалась, складають протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 130 КУпАП, безпідставно звинувативши особу в керуванні транспортним засобом у стані сп’яніння.
 
Звісно, проблему, що виникла, краще і ефективніше вирішувати на ранніх стадіях і, звичайно, найбільш оптимальним варіантом є звернення до досвідченого адвоката в цій сфері. Проте не завжди і одразу є така можливість, а інколи водій, явно переоцінивши свої пізнання в цій сфері, допускається грубих помилок, в результаті чого змушений сплачувати штраф, навіть якщо він не визнає себе винуватим.

Отож, аби уникнути власних помилок, зловживань з боку представників влади та захистити себе від безпідставних звинувачень, водій зобов’язаний знати свої права та усвідомлювати алгоритм подальших дій в разі непередбачуваної зупинки транспортного засобу, пред’явлення патрульним вимоги про проходження огляду на встановлення стану сп’яніння, підстави, порядок та способи проведення такої перевірки, а також повинен бути проінформований про обов’язки патрульного поліцейського при проведенні ним таких заходів щодо водія.

1.ВАС ЗУПИНИЛА ПОЛІЦІЯ
Насамперед потрібно пам’ятати, що співробітник поліції є представником органу державної влади, а тому, відповідно до ст.19 Конституції України повинен діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. До того моменту, доки поліцейський дотримується закону, водій зобов’язаний виконувати його законні вимоги. Тому в обстановці, що склалась, навіть якщо ви не погоджуєтесь із зупинкою, потрібно поводити себе спокійно, толерантно ввічливо, однак в той же час з почуттям власної самоповаги, проте не нагнітати та не створювати конфліктних ситуацій.
 
Наступне, на що слід звертати уваги – це причина зупинки транспортного засобу. Ст.35 Закону України «Про національну поліцію» містить вичерпний перелік підстав такої зупинки. Серед них зокрема:
1) водій порушив Правила дорожнього руху;
2) є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;
3) є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;
4) транспортний засіб перебуває в розшуку;
5) необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;
6) необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;
7) уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;
8) спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;
10) зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.
 
Окрім цього поліцейський зобов’язаний зупиняти транспортні засоби у разі:
1) якщо є інформація, що свідчить про порушення власником транспортного засобу митних правил;
2) якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб, який зареєстрований в іншій країні, не зареєстрований в Україні у встановлені законодавством строки чи перебуває на території України з порушенням строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту.

Пам’ятайте також і про те, що згідно цієї ж статті співробітник поліції зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, а зупинка без вагомих та об’єктивних на те підстав, так само як і через припущення поліцейського про нібито стан сп’яніння є безпідставною та такою, що не передбачена законом.
 
В той же час, згідно Правил дорожнього руху, поліцейський має право вимагати від водія пред’явлення ним для перевірки посвідчення на право керування транспортним засобом, реєстраційний документ на транспортний засіб та чинний страховий поліс, однак слід знати, що ці документи, а особливо водійське посвідчення, передавати в руки поліцейському ви не зобов’язані.
 
Від вас вимагається лише із власних рук продемонструвати їх поліцейському в розгорнутому вигляді з відстані, що дає можливість ознайомитись з ними. В цій ситуації також можна скористатися і додатком «ДІЯ» та продемонструвати зазначені документи в електронному вигляді, так звані е-посвідчення та е-свідоцтво, за умови, що вони завантажені в систему та відображається їх QR-код.
Також важливо знати, що для захисту своїх прав та інтересів буде корисним, щоб під час вашого спілкування з поліцейським у транспортному засобі був увімкнений, якщо є, відеореєстратор, або мобільний телефон, не дивлячись на те, що таку зйомку повинен вести постійно і поліцейський.
 

2. ВАС ЗАПІДОЗРИЛИ В КЕРУВАННІ ТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ В СТАНІ СП'ЯНІННЯ
Якщо ж із причиною зупинки транспортного засобу все законно і дійсно мало місце порушення Правил дорожнього руху, а в процесі спілкування з поліцейським в останнього з’явились підстави вважати, що ви перебуваєте у стані сп’яніння, то згідно із законом він вправі відсторонити водія від керування транспортним засобом та провести огляд на встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування його під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (ст. 266 КУпАП).
 
Проте, кожен водій повинен розуміти, що така підозра може виникнути лише у разі наявності відповідних ознак, які чітко прописані в Інструкції «Про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».
 
Такими ознаками, зокрема, є запах алкоголю з порожнини рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя, звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло, сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови, почервоніння обличчя або неприродна блідість, а також поведінка, що не відповідає обстановці.

Огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, проводиться поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів, так званих алкотестерів. При цьому у співробітника поліції повинен бути сертифікат відповідності і свідоцтво про повірку робочого стану пристрою. Під час проведення огляду осіб поліцейський застосовує технічні засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків. Матеріали відеозапису обов’язково долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.
 
Згідно п.2.10 вищезгаданої Інструкції, у випадку установлення стану сп’яніння результати огляду, проведеного поліцейським, зазначаються у протоколі про адміністративне правопорушення, до якого долучається акт огляду. Цей акт складається у двох примірниках, один з яких вручається водію, а другий залишається у поліцейського та/або долучається до протоколу про адміністративне правопорушення у разі встановлення стану сп’яніння.

Якщо ви не погоджуєтесь на проведення такого огляду з використанням спеціальних технічних засобів на місці зупинки або вас не влаштовують його результати, то працівник поліції повинен вам запропонувати пройти відповідне медичне обстеження в найближчому закладі охорони здоров’я, який має право на його здійснення. Визначальним в даному випадку є те, що огляд водія на стан сп’яніння повинен бути проведений в медичному закладі протягом двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення.
 
Ще один важливий момент, про який потрібно пам’ятати це те, що зразки біологічного середовища для лабораторного дослідження повинні відбиратись у дві ємності. Вміст однієї ємності використовується для первинного дослідження, а вміст другої ємності зберігається протягом 90 днів (п.3.10 Інструкції).
 
Висновок щодо результатів медичного огляду особи на стан сп’яніння складається в усіх випадках безпосередньо після огляду особи у трьох примірниках: перший примірник видається під підпис поліцейському, який доставив дану особу на огляд, другий видається оглянутій особі, а третій залишається в закладі охорони здоров’я.

Варто наголосити, якщо ви відмовляєтесь від проходження огляду на стан сп’яніння і на місці за допомогою алкотестера, і в медзакладі, то така ситуація автоматично прирівнюється до правопорушення. Ваша відмова заноситься в протокол, а її правові наслідки такі ж самі, як і керування у стані сп’яніння, що тягне за собою відповідальність за ст.130 КУпАП.

3.ЩОДО ВАС СКЛАДЕНО АДМІНІСТРАТИКНИЙ ПРОТОКОЛ ПРО КЕРУВАННЯ В СТАНІ СП’ЯНІННЯ
Для того, аби притягнути Вас до відповідальності за адміністративне правопорушення за ст. 130 КУпАП, поліцейський має скласти протокол про адміністративне правопорушення, який в подальшому буде розглядатися судом. Протокол складається в двох екземплярах, один з яких під підпис повинен бути переданий водієві. Протокол про адміністративне правопорушення – це один з ключових елементів доказової бази, яка буде розглянута судом. Таким чином, аби не допустити порушення ваших прав важливо знати зміст нормативних вимог щодо оформлення протоколів про адміністративне правопорушення.

Насамперед, слід пам’ятати, що протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності. Якщо до процесу огляду були залучені свідки, то протокол має бути підписано також і цими особами.
Наступний момент, який є важливим для особи, яку звинувачують у керуванні в стані сп’яніння, – усвідомлювати своє право надавати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, яким краще скористатись і викласти власні міркування, якщо ви вважаєте, що мали місце якісь сумнівні або неправомірні дії з боку поліцейського. Поліцейський не має права вас квапити, поки ви ознайомлюєтесь з протоколом та вносите до нього письмові пояснення. Поліцейський також не має права втручатися в процес внесення вами пояснень до протоколу.

Орім цього зверніть увагу на те, що в протоколі не повинно залишитися незаповнених рядків. У порожніх рядках покладіть прочерк або літеру «Z». Це бажано зробити для того, аби уникнути непорозумінь в майбутньому, на кшталт появи неіснуючих свідків чи інформації, з якою ви не ознайомлювались чи не підписували.
 
Ще одна важлива вимога, яка безсумнівно повинна бути виконана співробітником поліції при складанні протоколу – роз’яснення вам ваших прав та обов’язків, що закріплені в ст.63 Конституції України та ст. 268 КУпАП (право не свідчити проти себе, надавати пояснення, знайомитись з матеріалами, користуватися послугами адвоката тощо). У разі, якщо поліцейський не вважав за потрібне пояснювати вам зазначені гарантії чинного законодавства, проігнорувавши, тим самим, вимогу Закону, в протоколі необхідно про це обов’язково вказати, оскільки, це свідчить про порушення ваших прав та порядку складання протоколу поліцейським.
В жодному разі не підписуйте порожній бланк протоколу на пропозицію поліцейських. Не варто також і відмовлятись від підписання протоколу, оскільки користі від цього не буде жодної, навпаки, краще його підписати, уважно вичитавши та внісши необхідні пояснення.
 

4.ПРОТОКОЛ ПРО АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ НАПРАВЛЕНО ДО СУДУ
Пам’ятайте, що судовий розгляд, пов'язаний із притягненням особи до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом в стані сп’яніння (ст. 130 КУпАП) має ряд особливостей. Звичайно, буд-яка особа має право самостійно відстоювати свої інтереси, проте, як показує практика, незнання чи навіть недосконале знання норм матеріального і процесуального права, можуть звести нанівець усі її старання. Тому самим оптимальним варіантом буде своєчасне звернення до адвоката, який зможе надати повноцінну, фахову правову допомогу, захистити права особи та відновити справедливість.

Адвокати  Юридичної Компанї «Revealing Information»: Андрій Шевчук, к.ю.н. та Гнатовський Олег.
м. Чернівці, 58005, вул. Винниченка, буд. 20, офіс 36,
тел.: +38 068 8365330, e-mail: office@shvab.com.ua
м. Київ, вул. Дегтярівська, 25-Аскачать dle 10.5фильмы бесплатно

купити квартиру Чернівці

19:49
За минулу добу аферисти ошукали трьох буковинців на майже 90 тис. грн
16:05
Травми отримав 17-річний хлопець: на Буковині бус зіштовхнувся з мопедом
14:35
НАТО втрутиться у війну в Україні, якщо Росія вторгнеться в Молдову
13:51
Травмувався пасажир: на Буковині водій мотоблоку врізався у дерево
11:43
Володимир Зеленський привітав українців з Великоднем
ВІДЕО
09:21
Погода на Великдень потішить буковинців теплом
21:29
«Українська команда» до Великодня проводить великий збір на дрони-літаки
20:14
У Чернівцях чоловіка затримали за крадіжку мобільного телефона з помешкання
19:01
У неділю на Буковині очікуються короткочасні дощі та грози
18:38
Кличко на саміті мерів: Сильної, демократичної і безпечної Європи без України як рівноправного партнера бути не може
ФОТО
18:05
На Буковині облаштували спеціальні зони для відпочинку
17:07
Без літери "У": автошколи України по новому маркуватимуть навчальні автівки
16:06
Чернівчанина судитимуть за торгівлю наркотиками
15:05
У селі Мигове через пожежу в котельні ледь не згорів житловий будинок
14:04
На Буковині у Великодню ніч комендантську годину не скасують
13:03
У Чернівцях громадський транспорт на Великдень почне курсувати з 5:00
12:02
У Чернівцях на площі біля ратуші облаштували Великодню інсталяцію
11:30
Буковина прощається з Героєм, який загинув на війні з росіянами
11:25
Стрілянина біля будівлі ТЦК у Виноградові: роми протестували проти мобілізації односельця
ВІДЕО
11:00
За добу інтернет-шахраї ошукали пʼятьох буковинців на 88 тисяч гривень
10:01
Сьогодні в Чернівцях почнуть освячувати кошики: розклад Великодніх богослужінь
09:47
Синоптики розповіли, якою буде погода на Буковині у суботу
00:02
Контрабанда постільної білизни: в Україну намагались незаконно ввезти товар на майже 5 мільйонів
ВІДЕО
23:10
Винесли чоловіка з палаючого будинку: рятувальники ліквідували декілька пожеж
ВІДЕО
22:39
У Чернівцях та області вчетверте за день оголосили відбій повітряної тривоги
22:10
Намагалась підкупити прикордонника: українка планувала вивезти свого співмешканця до ЄС
ВІДЕО
21:45
У Чернівецькій області знову оголосили повітряну тривогу
21:41
Відсвяткували свій перший ювілей: ліцею Соломон 10 років
ВІДЕО
20:08
У Чернівцях патрульні оштрафували водія маршрутки №5 за порушення ПДР
19:11
У Чернівцях та області вдруге за день оголосили відбій повітряної тривоги
19:05
Чернівчан запрошують на безоплатний тренінг з ораторського мистецтва від журналістки та ведучої Марини Скінтей
18:39
У Чернівецькій області вдруге за день оголосили повітряну тривогу
18:03
У Чернівцях загубився 88-річний чоловік: патрульні допомогли йому дістатися дому
17:43
Рятувальники витягли чоловіка з вогню: у Чернівцях горіла квартира багатоповерхівки
17:21
На Буковині оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Усі новини